StoryEditor

Poľky to chcú viac ako Slovenky

24.03.2011, 23:00
Najnovšie európske výskumy hodnotia kvalitu sexu veľmi vysoko. Na chvoste sú však... naše ženy.

Je dôležitou súčasťou manželstva, rodiny a podľa najnovších dát nám spokojnosť so sexom pomáha v kariére aj v spoločnosti.                                                                                                

Prieskum, ktorý sponzoroval Pfizer: Let´s talk about sex (Poďme sa baviť o sexe) sa zaujímal o intímny život v deviatich krajinách a vyspovedal viac ako tri tisíc respondentov. Potvrdil, že okolo 60 percent mužov a žien radí sex k životným prioritám (približne rovnaký počet s ním nie je úplne spokojných). Zaujímavé dáta sa viažu práve k Slovenkám - sex ako dôležitú súčasť života označilo len 46 percent. Skončili na poslednom mieste. Na prvom sú Izraelčanky nasledované Poľkami, Ruskami, Ukrajinkami, Turkyňami , Češkami, Maďarkami a Rumunkami.

Tajomstvo našej spálne
Je teda pravda, že sa ženy pod Tatrami líšia od tých zo susedných krajín? Sexuológ a urológ Martin Hrivňák nesúhlasí. "Možno im robí problém verejne to priznať. Podľa mojich skúseností je pre Slovenky sex dôležitý rovnako, ako pre iné ženy.“ Alebo to podľa psychológa Roberta Máthého môže súvisieť aj s tým, že je podľa čísiel vysoké percento žien, ktoré sú so sexom nespokojné. A prečo by mali považovať za dôležité to, čo nefunguje podľa ich predstáv?

Zaujímavým zistením je, že Poľky a Poliaci skončili na najvyšších miestach. Na prudérnu krajinu s pevnou kresťanskou základňou by viac sedeli nižšie čísla. No pes môže byť zakopaný aj inde. "Z výsledkov výskumov sexuality v Česku je zrejmé, že naši západní susedia žijú azda voľnejším sexuálnym životom ako my,“ vysvetľuje Máthé. A keďže svoju sexualitu naplno realizujú, nemajú potrebu zdôrazňovať ju ako to dôležité. "Je možné, že u Poliakov je to, vzhľadom na ich konzervativizmus, práve naopak.“

Odborníci sa zhodujú v tom, že náboženstvo konečne zostáva už zväčša za dverami našich spální. Tabuizácia sexu sa pomaly stáva minulosťou. "To, že nebol minulosti tak na očiach, neznamená, že nebol dôležitý, že sa mu ľudia venovali s menším zápalom, ako dnes. Sex bol vždy poruke, aj keď neboli peniaze, rádiá, televízory a 3D multikiná," poznamenáva sexuológ a urológ Ivan Kubiš.

Dobrý sex? Dobrý život!
Spokojnosť so sexom už nedá podľa najnovších čísel oddeliť od spokojnosti v živote. Čiže sa pohoda zo spální prenáša aj na našu celkovú pohodu. Viac ako polovica respondentov sa zhodla na tom, že dobrý sex sa rovná pozitívnemu vplyvu na ich súkromný, pracovný aj spoločenský život. Kubiš súhlasí. "Zlepšuje náladu, odstraňuje nespavosť, je účinné antidepresívum. Úspešný intímny život odstraňuje pocity menejcennosti, zvyšuje sebavedomie alebo zmierňuje mnohé neurózy. Erotika pomáha, aby bol náš život bohatší, spokojnejší a šťastnejší.“ No slovné spojenie úspešný intímny život sa nezužuje len na naše spálne. Pretože ak ho chceme mať plnohodnotný - je potrebná láska, blízkosť, objatie, súlad a všetky tie okolnosti, ktoré robia vzťah vzťahom. Sex by nemal podliehať celospoločenským pravidlám. Mal by uspokojovať muža a ženu. Nie tabuľky.

Ak sa pýtate čo so single ľuďmi, prichádzame k zisteniu, že rovnica dobrý sex sa rovná skvelý život nie je ani zďaleka zabetónovaná. Ide skôr o lepšiu štartovaciu pozíciu. Koniec koncov si spoločenské uznanie, kariéru i obľúbenosť v kolektíve musí odmakať každý sám. Napríklad single ľudia si môžu nedostatok sexuálneho uspokojenia vynahradiť inou formou sebarealizácie. Napríklad prácou. Ak sú tak spokojní, je to podľa psychologičky Denisy Maderovej v poriadku.

Všade dobre, v Izraeli najlepšie
Zaujímavým údajom veľkého prieskumu je zistenie, že napriek tomu, ako vysoko kvalitu sexu hodnotíme, nie sme s ním spokojní. Napríklad len štvrtina ukrajinských mužov i žien je spokojná so svojím intímnym životom. Najlepšie dopadol Izrael, tam bol počet sťažovateľov a spokojných rozdelený približne na polovicu. My sme približne niekde medzi nimi. A asi nikoho neprekvapí, že tie menej spokojnejšie sú ženy. To však súvisí asi aj s inými číslami.

01 - Modified: 2004-03-21 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Prečo sa mení klíma? 02 - Modified: 2004-03-21 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Ďalšia nevyužitá príležitosť 03 - Modified: 2004-03-21 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Zbi sa sám 04 - Modified: 2004-03-21 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Autá 05 - Modified: 2004-03-21 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Enjoy -- súrodenec Elise
menuLevel = 2, menuRoute = style/vikend, menuAlias = vikend, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
20. apríl 2024 04:07