StoryEditor

Zistenie HN: Rudovi požičal na deaflympiádu aj Rusko

24.02.2011, 23:00
Škandál. Blamáž. Hanba... tri slová, ktoré sprevádzajú zimné deaflympijské hry.

Tie mali zajtra v Tatrách vrcholiť. Mali. Keby nebolo jedného Jaromíra Rudu, zaslepeného člena Medzinárodného výboru športu nepočujúcich, pár podnikateľov a naivných starostov. Čisté ruky nemá ani ministerstvo školstva, pretože výboru malo klepnúť už dávno po prstoch (hry sa ich netýkali, ale prideľovali im pravidelne štátne dotácie). Najjednoduchšie je hodiť všetko na predsedu deaflympijského výboru. Áno, Ruda je v chládku. No Slovensko na lavici hanby. Kto za to môže?   

Kde môžem, tam dlhujem
Ak sa pýtate, ako mohol organizáciu prestížnej deaflympiády viesť muž, ktorý dlhoval na čom mohol, je vaša otázka na mieste. Jaromír Ruda zariadil vystúpenie nepočujúcich zo Slovenského paraolympijského výboru a začal vybavovať hry pre Tatry. V tom čase však už mal na rováši dosť. Jeho firma Ekothermal 99, ktorá dostala lukratívnu zákazku v druhej polovici 90. rokov na čistenie Košíc, krvácala. Pretože (prekvapivo) dlhovala, kde mohla. Padla za obeť nesplatiteľným úrokom, ktoré si vysekali nebankovky za požičané peniaze.

Všelijaké bolo aj hospodárenie Slovenského zväzu nepočujúcich športovcov (SZNŠ) a neskôr aj výboru, ktorý vznikol až dva mesiace po pridelení deaflympiády Slovensku.

Bývalý sekretár Slovenského zväzu nepočujúcich športovcov Ľubomír Vaľo poukazoval na tento fakt ešte pred siedmimi rokmi. "Začalo sa to nekontrolovateľnými výbermi z pokladnice pánom Petrom Pastorom (donedávna predseda organizačného výboru, ktorý nereagoval na naše otázky pozn. red.), a preto som požiadal ministerskú kontrolu,“ vysvetľuje. Ministerstvo previerku sľúbilo, no ľady sa ani zďaleka nepohli. "Mňa vylúčili doživotne z organizácie a založili nový subjekt. A Ruda si s ostatnými veselo robil nekontrolované výdavky, ktoré nevedel vyúčtovať.“

Vaľo tvrdí, že má doklady o tom, že podnet na ministerstvo podal. Ministerstvo tvrdí, že nič zaevidované nemá, no na druhej strane priznáva, že je možné, že ich zaslal, ale už sú v archívoch alebo po skartácii. "Nevieme túto skutočnosť dodatočne overiť a potvrdiť,“ vyjadrila sa hovorkyňa rezortu Miriam Žiaková. Ministerstvo začalo kontrolu od konca roku 2009. " Kontrolovaným obdobím je rok 2008 a rok 2009. Kontrola nebola doteraz ukončená pre sústavnú neprítomnosť predsedu.“ Nič prekvapujúce. Ruda sa vždy objavil len tam, kde chcel.

Všetci chcú byť pri koryte
Ďalší škandál je už známou historkou, v septembri 2008 sedel asi pol roka vo väzení kvôli podozreniam zo spreneverenia sponzorských peňazí vo výške 1,6 milióna eur. "Výbor ho zbavil funkcií, no keď sa dostal von, najvyšší orgán ho opäť zvolil. Bohvie, čo im tam sľúbil,“ polemizuje riaditeľ Združenia cestovného ruchu Vysoké Tatry Peter Chudý, ktorý bol zo začiatku garantom hier, neskôr sa tejto funkcie vzdal.

Ako mohol po tom všetkom ešte nejaký podnikateľ či firma poskytnúť Rudovi peniaze, je otázne. Zdroj HN z prostredia nepočujúcich vysvetľuje, že sa oháňal zmluvou na 390 miliónov eur zo zahraničných organizácií. "Nemal ju podpísanú ani jednou stranou, ale hovoril, že potrebuje garanciu na to, aby ich získal, a potom im peniaze vráti aj s úrokmi. Všetci sa chceli priživiť,“ vyjadril sa.

Chudý zase upozorňuje na fakt, že si sponzorov vyberal aj podľa toho, či mali v rodine sluchovo postihnutého. "On išiel na to aj po citovej stránke, bol to majster demagógie.“ Predstavte si - ak máte brata a je nepočujúci, nedáte starému dobrému Rudovi zopár (miliónov) korún?

Polícia tvrdí, že spreneveril peniaze štyrom subjektom. Zdroj HN tvrdí, že dvaja podnikatelia sú z Liptovského Mikuláša a suma 11 miliónov eur, ktorú určila Slovenská polícia, asi nebude definitívna. Jedným z mien, ktoré sa spomínajú, je podľa našich informácií podnikateľ Pavol Rusko.

Na scénu prichádza... Rusko
"Zachraňoval som mu minuloročný Európsky pohár nepočujúcich v Jasnej,“ vysvetľuje zakladateľ televízie Markíza a bývalý minister hospodárstva. S Rudom mal zmluvy o získaní potenciálnych sponzorov pre deaflypiádu. "Veľmi sme chceli, aby bola. A pred rokom prišiel s tým, že do niekoľkých dní potrebuje 50-tisíc eur, inak pohár nebude a zoberú im aj hry. A ja som sa skoro zbláznil, len tesne to ten pohár prežil.“ Požičal mu teda peniaze, zobral nad celou akciou záštitu a garančne všetko povyplácal. Rusko však patrí medzi šťastlivcov - Ruda mu všetko vrátil. "Síce to nosil dva mesiace ako mačka štence, ale doniesol späť všetko. Ako som sa dozvedel, obral potom iného podnikateľa a mne ich doniesol, jemu ich zobral.“

Okrem podnikateľov nachytal na hruškách aj mesto Kežmarok a Levoča. Tie pod vidinou rekonštrukcie štadiónov, dovolili deaflympickému výboru budovy obnovovať. Nepočítali však s tým, že namiesto nového štadióna (zadarmo) budú mať len zrúcaniny (ktoré musia dostavať). Keďže SDV neplatilo účty, spoločnosť Prvá popradská developerská pozastavila práce na štadióne. Tie začaté im nemá kto zaplatiť, od Rudovej partie nevideli ani cent. Konateľ spoločnosti Peter Becko sa k otázkam HN sa nevyjadril.

Varovania zamietnuté
Primátor Levoče Miroslav Vilkovský aj primátor Kežmarku Igor Šajtlava sa cítia oklamaní, aj keď zdôrazňujú, že mestá o peniaze neprišli. Levoča dokonca podala trestné oznámenie na neznámeho páchateľa, Kežmarok o tom rozmýšľa. "Pán Ruda pri návštevách zainteresovaných strán pôsobil dôveryhodne a sebaisto s veľkou mierou charizmy. Mal oficiálne postavenie predsedu SDV a vydal mestám certifikáty, nebol dôvod mu nedôverovať,“ vysvetľuje Vilkovský. Mesto navyše neplatilo ani cent, teraz by s Rudovou partiou mal súdiť Becka (ktorý tvrdil, že videl záruky). Majú však v mestách po dve staveniská a ak nevyjdú ich plány, bude si mesto musieť siahnuť do svojho vrecka.

Vaľo tvrdí, že oboch starostov spolu so starostom Vysokých Tatier Jánom Mokošom informoval o tom, že výbor nie je nedôveryhodný.

"Povedal som im o zlých skúsenostiach, o tom, že klame, robí nekontrolované výdavky a že je to zlodej. Ale boli chamtiví. Každý tam chcel od začiatku zarobiť.“ Vaľo bol nevyslyšaný. Tak isto ako Vilkovský, ktorý v októbri 2010 zaslal oficiálny list prezidentovi Medzinárodného olympijského výboru Craigovi Crowleymu, v ktorom som ho upozornil na riziko nedostavania športovísk. "Žiaľ, Crowly na tento list nereagoval.“

Budem ticho, je to lepšie
Kde teda bol Medzinárodný výbor športu nepočujúcich? Matka hier? 6. mája 2010, po odstúpení Chudého a inšpekcii Slovensku hry zobrali. "Bolo pre mňa prekvapením, že sa po dvoch mesiacoch hry vrátili - prezident vraj chcel dať Slovensku ešte jednu šancu, pretože dostal veľa podporných listov od národných deaflympijských organizácií.“ Presne v tom bol pes zakopaný. Podľa zdroja HN mal Ruda dobré konexie v zahraničí. Bol obľúbený, keďže usporadúval veľkolepé akcie, všetko platil a mal mnoho ľudí "vo vrecku“. Aj preto sa európske organizácie za našu krajinu prihovorili. "Kontrolovala to komisárka Tiffany Granforsová, tá sa nedala opiť rožkom, pretože sa s nikým iným, okrem Rudu, nestretla a skonštatovala, že Slovensko urobilo pokrok.“ Kde, to nikto netuší.

Medzinárodný výbor mal viac podnetov, na žiadne nereagoval. Sčasti preto, že sa nikto iný sa hier neujal a aj preto, že dostával ubezpečovania od SDV. Medové motúzy popod fúzy pomohli aj tu.

Medzinárodná federácia je podobne uzavretá spoločnosť ako u nás komunita nepočujúcich. Keď ľudia nedostanú informácie vo svojej posunkovej reči, alebo im to niekto, ľudovo povedané, nenapíše, nevedia. "Ak sa selektujú správy, nemáte poňatie o dianí vo svete. Väčšina ľudí po tom, ako bol vo väzení, odišla z organizačného tímu, vytvoril nový kolektív. Neviem, či tam bol vôbec nejaký počujúci,“ vyjadruje sa Chudý. A ani tí nepočujúci väčšinu svojej výplaty nevideli.

Megalománia podľa Ruda
Ministerstvo aj organizátorov podobných podujatí prekvapila megalománia, ktorou Ruda a partia okolo neho oplývala. On nechcel obyčajné hry, ktoré by sa podľa Vaľka dali zorganizovať za 250-tisíc eur. On chcel šou, ktorá na Slovensku nemala obdobu. "Keď som videl, že mal v pláne ubytovať niekoľko stoviek ľudí v päťhviezdičkových hoteloch a chcel kúpiť 42 autobusov, vedel som, že bude problém. Len som sa nevedel rozhodnúť, či je ešte normálny a či úplný blázon,“ vyjadruje sa Vaľo.

"On tvrdil, že treba ísť za naším cieľom, že máme sponzorov. Mysleli sme si, že majú veľkú medzinárodnú podporu,“ súhlasí Chudý. Nemal. Ale zato stiahol o vyše milióna aj zahraničné výbory, ktoré namiesto hotelom posielali peniaze za ubytovanie jemu. Áno, naivné. Alebo dobre premyslené.

Kto mlčí, ten....
Zdá sa, že Jaromír Ruda je podvodník ako z učebnice. S veľkými plánmi, ukradnutými peniazmi, oklamanými ľuďmi a hanbiacim sa Slovenskom v pätách. Bolo by však naivné myslieť si, že to "spískal“ celé sám. Po jeho boku sa objavujú ďalšie mená ako Peter Pastor či Ľuboslav Ferko, obaja trvajú na svojej nevine. Na otázky HN do uzávierky neodpovedali. Podobne ako konatelia s.r.o-čiek, ktoré sú do celej veci zatiahnuté.

Slovensko má medzinárodný škandál, na ktorý sa však priebežne upozorňovalo. Téme sa venovali médiá i ľudia. Nič sa nedialo. A aj preto okrem radosti zo športu tu smrdia peniaze. Ruda je obvinený zo sprenevery vyše 10 miliónov eur. Kto a koľko sa pritom nabalil, nevieme. Určite to však nebude len on. Viete, ako to chodí. Ryba smrdí od hlavy. A ryžovať sa dá aj na takomto ušľachtilom projekte.

01 - Modified: 2004-03-07 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Demokratické primárky 02 - Modified: 2004-03-07 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Zo šíitského sviatku Ašúra sa stal masaker 03 - Modified: 2004-03-07 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Prieskumy
menuLevel = 2, menuRoute = style/vikend, menuAlias = vikend, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
26. apríl 2024 16:32