StoryEditor

Mark, končím s Facebookom

04.11.2010, 23:00
Tlačidlo delete začínajú používateľa využívať čoraz viac. Po hviezdnom období sa objavujú riziká siete Marka Zuckerberga.

"...ak teda budeš potrebovať akékoľvek informácie o harwardských študentoch, len mi daj vedieť. Mám viac než štyritisíc mejlov, fotiek, adries. Ľudia mi ich dali. Neviem prečo, veria mi, hlupáci...“ Po tom, ako v lete na svet prenikla Zuckerbergova komunikácia z roku 2003 a po tom, ako zo stránky unikli tisícky informácií, desiatky tisíc ľudí začínajú zvažovať svoje pôsobenie na Facebooku a mnohí už stlačili to slávne a nie vždy fungujúce delete. Pretože sme sa Facebookom spriatelili, "žúrovali“ s ním a teraz prichádza to povestné ráno. Toto vytriezvenie pomaly lomcuje svetom. Slovo vymazať sa totiž podľa Sydney Morning Herald v internetových vyhľadávačoch najviac používa v spojení so slovom Facebook. Pomaly prichádza druhá, oveľa opatrnejšia a triezvejšia kapitola nášho spolužitia s novodobým veľkým bratom.

Tí nahí
Slovensko dostalo studenú sprchu v auguste, keď 23-ročnú Moniku Šmidtovú zavraždil mladík, s ktorým sa zoznámila cez Facebook. To sú aj podľa publicistu a autora knihy Všetci sme nahí na Facebooku Rolanda Kyšku momenty, keď nám v hlave zabliká červená kontrolka . "Sieť vzbudzuje väčšiu dôveryhodnosť ako chaty a stránky, ktoré tu boli predtým. Vyzerá to tak, ako keby tam každý figuroval pod vlastným menom. Nie je to však vždy pravda.“ Pozitívne stránky priateľstiev máme v malíčku, teraz nastal čas posvietiť si na horšie stránky. V Amerike bijú na poplach IT odborníci, verejnosť i médiá. Na starom kontinente sa ozvala už aj Európska únia. Nejde o to, aby sme Facebook zavrhli alebo ho vylúčili zo života, mali by sme sa s ním naučiť žiť. Aj psychológ Martin Miler pre HN potvrdil, že web berieme stále ako bezpečné miesto. "Ak vypneme počítač, prestane pre nás tento svet fungovať.“ Ale len naoko.



Šéf tajnej služby v plavkách
Najväčšie riziko vidí Kyška v tom, že je pre nás táto sieť stále mladá a napríklad generácia nad 35 rokov sa s podobnou sebaprezentáciou nikdy nestretla. Psychologička Denisa Maderová si myslí si, že zverejňovať osobné informácie cez Facebook je ohrozujúce. "Napríklad mladé dievčatá si často neuvedomujú riziko zneužitia osobných fotografií a informácií často aj vyzývavého a sexi charakteru.“ Práve ony môžu byť dobrým podnetom pre úchylných, a tiež pre ľudí, ktorí ich môžu oklamať a zneužiť.
"Nevieme sa na sieti správať. Vy sa dohodnete so susedou, že vám bude vyberať noviny, aby nikto nezistil, že ste na dovolenke, dokonca si kúpite aj časový spínač, ale na Facebook napíšete, že zajtra vyrážate na týždňovú dovolenku do Turecka. To už rovno napíšte na dvere, že ste preč. Jednoducho je naše správanie on-line a of-line iné.“ A ruku na srdce - akú mieru bezpečnosti máte na svojom profile?

Prednedávnom sa napríklad celá Veľká Británia bavila na účet šéfa tajnej služby po tom, ako jeho manželka "hodila“ fotky z dovolenky, kde bol v plavkách, na server. Netušila, že je to horšie ako ponúknuť ich bulváru. Netušila, akú silu má Facebook. Tušíte to vy?

Občiansky? Nech sa páči
Nepomáha nám ani samotná stránka, ktorá je pre nás zložitá. "Samotné zablokovanie je zložité, bežný používateľ si ani neuvedomuje, čo všetko zverejňuje a na čo dáva súhlas. Podmienky členstva sú dnes ako návod na požitie, nikto ho nečíta,“ objasňuje Kyška.

Aj preto sa za jedno z najväčších rizík pokladajú práve facebookové aplikácie. Vy nielenže odovzdáte údaje firme Marka Zuckerberga, ale ak si napríklad pridáte populárnu hru FarmVille, súhlasíte s tým, že dáte informácie tretej strane, na ktorú už ani samotný mladý Američan nemá veľký dosah. Ponúknete teda svoje súkromné údaje na tácke. Skopírovali by ste si občiansky preukaz a rozdávali ho niekde cestou? Tu okrem seba často sprístupňujete aj všetkých svojich priateľov. Malé písmenká sú vždy najrizikovejšie...

Prvé lastovičky
Prvými "lastovičkami“, čo odišli, boli ľudia, ktorých vyhodili z práce kvôli tomu, že ohlásili peenku, no veselo si podľa statusu behali po meste. V Amerike vyhodili čašníčku po tom, ako v statuse ponadávala na zákazníkov, ktorí ju o hodinu zdržali a dali jej mizerné prepitné. Dnes sú však riziká "knihy tvárí“ oveľa väčšie. Aj keď Mark Zuckerberg veľmi nechce zamykať svoju sieť, pretože by svet podľa neho mal byť otvorený a prepojený, musel po mnohonásobnom úniku dát zmeniť svoj postoj. A trochu kľúčikom predsa len pootočiť.

Čo na vás teda na modro-bielej stránke čaká? Americký web gizmodo.com píše o tom, že stratíte súkromie, servírujete svoje spotrebiteľské správanie, a dokonca toto všetko vystavujete hackerom, pretože stránka spochybňuje technickú zabezpečenosť Facebooku.

Riadne drahé vymazávanie
"Nie je tam len naša prítomnosť, ale buduje sa tam aj naša minulosť. Naša identita, ktorú možno ešte nepociťujeme ako pálčivú, no o pár rokov budeme vynakladať veľké peniaze na to, aby sme túto, napríklad vysokoškolskú minulosť, vymazali,“ približuje autor knihy Všetci sme nahí na Facebooku.

Sociálnu sieť už zo svojho života nevylúčime. Virtuálna identita sa stáva súčasťou nášho života, čím ďalej, tým viac. Nájdete tu spolužiakov zo základnej školy, zistíte, ako sa má sestra v Austrálii či si prečítate zaujímavý článok, ktorý "postne“ kolega. Potrebujeme však diskutovať o tom, čo táto novinka prináša. Potrebujeme ostražitosť a podozrievavosť, pretože ak by aj náhodou Facebook padol, bude tu určite alternatívna forma sociálnej siete. Nezabudnite však na ten kľúčik.

Prečítajte si aj:
menuLevel = 2, menuRoute = style/vikend, menuAlias = vikend, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
26. apríl 2024 13:13