StoryEditor

Juhoafrická republika? Svet v štáte

15.06.2007, 00:00

Štát asi päťkrát väčší ako jeho niekdajší koloniálny pán Veľká Británia má v talóne nejednu raritu. Od najväčších nálezísk diamantov na svete, najstarší africký park -- Krugerov park veľký skoro ako Belgicko až po malý národík Krovákov, ktorých preslávil film Bohovia musia byť šialení.
Najvyspelejšia krajina čierneho kontinentu v minulosti zmietaná apartheidom má mnoho tvárí. "Nájdete tu toľko farieb ako na dúhe," začína svoje rozprávanie cestovateľ a šéf Bubo Travel Agency Ľubomír Fellner. Od panenskej prírody s komfortnými službami až po moderné veľkomestá s pulzujúcim životom. Na svoje si príde každý. Nezabudnite, že sa tu, rovnako ako v Anglicku, jazdí po ľavej strane.
Kto sa chce potápať so žralokmi, ide do Juhoafrickej republiky. Ideálnym miestom je potápačská lokalita Protea Banks, kde možno vidieť aj vzácne druhy žralokov -- tigrovaného a bieleho. Za každý ponor sa platí asi 700 korún. Čím viac ponorov, tým menej zaplatíte za jeden. Zážitkom na celý život bude táto krajina aj pre milovníkov vína -- domáci "božský nektár" je totiž vo svete pojmom. Podobne ako jedno z najkrajších miest na svete -- Kapské mesto so Stolovou horou, odkiaľ je výhľad na obidva oceány -- Atlantický a Indický -- rozdelené Mysom dobrej nádeje. Určite nezabudnete ani na kolónie tučniakov s ich kolísavou chôdzou. Neďaleko Johannesburgu ležiaceho vo vnútrozemí sa zas nachádza nálezisko pozostatkov hominidov -- evolučných predkov človeka nazývaných Sterkfontein. Raritou "zlatého mesta" je 202 metrov vysoký Carlton Panorama s výhľadom na metropolu. Ak sa presýtite mestského života, treba vyraziť do krajiny. Možno sa vám podarí aj stretnutie s takzvanou veľkou päťkou -- slonom, nosorožcom, levom, leopardom a byvolom.

menuLevel = 2, menuRoute = style/vikend, menuAlias = vikend, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
26. apríl 2024 23:11