StoryEditor

Hlavný cieľ: inšpirovať k poznávaniu

28.08.2008, 00:00

Výučba v anglickom jazyku od materskej školy po maturitu. Učitelia, ktorých rodným jazykom je angličtina. Medzinárodne akceptované cambridgeské testy. Slovenčina na plnohodnotnej úrovni. To je iba časť z "ponuky" medzinárodnej školy Forel International School v bratislavskej mestskej časti Devín, ktorá je v rámci základného a stredného vzdelávania medzinárodným centrom University of Cambridge.

Aj bez znalosti angličtiny
Na začiatku jednej z najkrajších bratislavských mestských častí, obklopený stromami, leží komplex na prvý pohľad nenápadných budov. Po prekročení prahu sa ocitnete v pestrofarebnom svete, ktorému kraľujú deti. Pod jednou strechou tu nájdete materskú školu, prvý až štvrtý ročník základnej školy a osemročné gymnázium. "Pri prechode na gymnázium pritom odpadá stres v podobe prijímacích testov," zdôrazňuje výkonná manažérka devínskej Forel International School Saskia Repčíková.
Nástenky, označenia tried, jedálne či telocvične -- všetko je v angličtine, ktorá je v devínskej škole vyučovacím jazykom. "Slovenské deti sa pritom plnohodnotne naučia po slovensky, pre žiakov iných národností je slovenčina pre cudzincov," upozorňuje Saskia Repčíková. Dvere do škôlky i prvého ročníka základnej školy majú otvorené aj tí, ktorí po anglicky nevedia.

Inšpirovať k poznaniu
Vedieť nie je jediným cieľom školy, kde sa stretávajú deti z celého sveta. Heslo "Robíme viac ako učíme. Inšpirujeme..." nezostáva iba na papieri. Keďže v triedach je od osem do pätnásť detí, učitelia majú s pomocou moderných vyučovacích metód, vychádzajúcich z Teórie rozvoja mnohostrannej inteligencie a Vyučovacej metódy založenej na skúmaní, čas rozvíjať silné stránky každého dieťaťa. "Staviame na individuálnom rozvoji každého dieťaťa," hovorí Repčíková. Učenie je založené na poznaní, že to, čo dieťa samo objaví a na čo sa z vlastnej iniciatívy pýta, si dlhšie zapamätá. Aj preto deti často pripravujú projekty o neznámych javoch: vytvoria skupiny, hľadajú informácie na internete, telefonujú kompetentným odborníkom a v prípade možnosti navštívia miesto, kde sa o konkrétnej osobe, zvierati, veci či jave môžu dozvedieť viac.
Nezabúda sa pritom ani na rozvoj morálnej stránky osobnosti. "Vedieme deti k tolerancii, vzájomnému rešpektovaniu a starostlivosti o druhých," hovorí Repčíková.
Vyučovanie začína o 8.30 hod., o 12.00 hod. majú deti hodinovú prestávku na obed. Popoludňajšie vyučovanie pokračuje do 14.30 hod. Ani potom sa však brány školy nezatvárajú -- deti môžu navštevovať niektorý z krúžkov vrátane golfu, moderných tancov či výučby čínštiny. Do 16.45 hod. si môžu nielen oddýchnuť, ale aj urobiť si úlohy v popoludňajšej družine. Školská uniforma je samozrejmosťou. Pre objektívnejší prehľad o výsledkoch dostávajú žiaci tri "druhy" vysvedčení -- okrem klasického aj prehľad o trimestrálnom vývoji vo všetkých oblastiach vrátane emocionálnej inteligencie a od tretej triedy základnej školy aj výsledky Cambridge testov .

Vizitka
Forel International School, Devín
-- materská škola, základná škola, 8-ročné gymnázium
-- záhrada s detským ihriskom, tenisové kurty, telocvičňa
-- ceny: materská škola (3 -- 5 rokov): 150 000 Sk/rok/dieťa
materská škola -- dopoludnia: 100 000 Sk/rok/dieťa
prípravka: 185 000 Sk/rok/dieťa
základná škola (1. -- 4. ročník): 240 000 Sk/rok/dieťa
osemročné gymnázium: 255 000 Sk/rok/dieťa
všetky ročníky v Trnave: 105 000 Sk/rok/dieťa

menuLevel = 2, menuRoute = style/vikend, menuAlias = vikend, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
25. apríl 2024 18:23