StoryEditor

Tŕnistá cesta na Slovensko

05.09.2008, 00:00

Otec mu zomrel, keď mal 19 rokov. Matka mu vybrala ženu. Pravidlá v jeho živote určuje najstarší brat, ktorý má v jeho kultúre právo veta. Na prvom mieste je rodina, pričom úlohy sú presne rozdelené: žena sa stará o deti, muž zarába. Dvojnásobný majster sveta a päťnásobný európsky šampión David Musuľbes, ktorý získal pre slovenské farby bronz na olympiáde v Pekingu, je Oset - rodák z ruského Vladikavkazu.
Do roku 2007 ho na Slovensku poznala iba hŕstka fanúšikov zápasenia, dnes o ňom vedia všetci, ktorí sledovali počínanie slovenských športovcov na olympiáde v Pekingu. Atypický "Slovák“ s cudzokrajným priezviskom už síce získal pre Slovensko titul majstra Európy, olympijský bronz pre slovenské zápasenie - prvý v ére samostatnosti však rezonoval v celej spoločnosti.

Odstavený šampión
Treťorodené dieťa v rodine Musuľbesovcov David prišiel na Slovensko po tom, čo ho Rusi za dva tituly majstra sveta, štyri tituly majstra Európy a olympijské zlato odstavili na trénerskú koľaj. Na olympiádu do rodiska olympijských hier Atén sa v roku 2004 nedostal, hoci chuť postaviť sa tvárou v tvár iným a víťaziť v ňom stále bola. Konkurencia v Rusku je veľká, pravidlá Ruskej zápasníckej federácie prísne. A podľa počerného muža s uhrančivým pohľadom nie vždy korektné: "Žiaľ, rozhodujú aj konexie a peniaze.“ V každej kategórii je niekoľko vynikajúcich zápasníkov. A stále prichádzajú noví - jeden z najstarších športov je v bývalých kaukazských republikách tradíciou - v každej rodine nájdete zápasníka.
David Musuľbes začal zápasiť v desiatich rokoch. Odvtedy strávil tisícky hodín v pote, drine a odriekaní pod taktovkou nekompromisného trénera Kazbeka Dedegajeva. Popri tom stihol vyštudovať dve vysoké školy - banské inžinierstvo a právo. Zápasenie však zostáva na prvom mieste - keď sa nedalo robiť v Rusku, rozhodol sa odísť.
Cesta z Ruska však bola poriadne hrboľatá: Ruská zápasnícka federácia mu ako zamestnancovi CSKA Moskva bránila v účasti na majstrovstvách sveta, vyhrážala sa sankciami a väzením. Podľa prezidenta slovenského zápasníckeho zväzu Petra Marčeka dokonca neoprávnene žiadala nemalé "prestupné“, ktoré Slováci odmietli zaplatiť. "Rusi budú mať s Davidom problém dovtedy, dokedy bude zápasiť,“ hovorí Marček.

Štát musí konať
Zotrvanie Davida Musuľbesa na Slovensku závisí od toho, aké mu u nás vytvoríme podmienky. "Investície sú zatiaľ vyššie ako dostane od klubu a štátu,“ upozorňuje Marček. S Musuľbesom pritom majú zápasníci veľké plány: chcú vychovávať mladých v duchu osetskej školy, získať medaily na olympiáde v Londýne v roku 2012. "Všetko však závisí od financií - výsledky sú, teraz musí ruku k dielu priložiť aj štát,“ zdôrazňuje prezident Slovenského zápasníckeho zväzu.
Marčekovou ambíciou je tiež zjednotiť slovenské zápasenie, ktoré je podľa jeho slov rozdelené na dva tábory. Táto dvojkoľajnosť sa prejavila už pri príchode Davida Musuľbesa na Slovensko - vyjadrenia majstra sveta z roku 1990 Jozefa Lohyňu, že nakupovanie zápasníkov zo zahraničia nie je cestou k úspechu, Davidovi veľmi nepomohli. Marček je však presvedčený o opaku: "Zápasenie išlo v posledných rokoch dolu vodou, potrebujeme nové vzory, skúsených trénerov.“ Práve David Musuľbes by mal byť podľa neho tým, kto pritiahne mladých.

Kontroverzná minulosť
Menším problémom môžu byť kontroverzné mená, ktoré sa spájali so slovenským zápasením v minulosti. Do októbra 2002 šéfoval Slovenskému zápasníckemu zväzu podnikateľ Jozef Svoboda, ktorého zabili dvaja neznámi páchatelia na Podunajskej ulici 28 v Bratislave 17 výstrelmi. Muž označovaný za bossa bratislavského podsvetia však nebol jediným - so zápasením sa spája aj meno Petra Križanoviča, bývalého majstra Slovenska v zápasení, pod ktorého autom vybuchla v apríli 1997 nálož.
Dobrej povesti nepomohli ani medializované informácie o údajnej účasti rusky hovoriacich zápasníkov a postrelení trénera slovenskej reprezentácie Rodiona Kertantiho počas februárovej prestrelky v bratislavskom nákupnom centre Polus. "Nikdy sa nič nepotvrdilo, všetko boli iba mediálne "kačice“, zdôrazňuje Marček.

menuLevel = 2, menuRoute = style/vikend, menuAlias = vikend, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
24. apríl 2024 09:42