StoryEditor

Bez masky s... Andreou Verešovou

27.10.2006, 00:00
Bez masky s... Andreou Verešovou

Čo považujete za najvýznamnejší kultúrny počin ostatného obdobia?
-- Vzhľadom na to, že už niekoľko rokov žijem a študujem v Čechách, dianie na Slovensku veľmi nesledujem. Takže si dovolím spomenúť dva zaujímavé počiny v českej metropole, kde sa podarilo zrekonštruovať a slávnostne otvoriť dve významné historické budovy Karlínskeho a Hybernského divadla. Nedá sa nespomenúť tiež jednu z najvýznamnejších akcií v strednej Európe, a to 5. výročie transatlantickej konferencie Dny USA a EU, ktorej záverečný galavečer som mala tú česť na Žofíne osobne konferovať.

Pri ktorých spoločenských a kultúrnych témach by ste si najradšej nasadili masku?
-- Na rozhovoroch o témach, ktoré mi prekážajú, sa radšej vôbec nezúčastňujem... Najviac mi prekážajú debaty o násilných a agresívnych scénach, či už zo života alebo z filmov. Neznášam ani horory, preto sa podobným témam, ako aj filmovým ponukám, radšej vyhýbam. Za stratu času pokladám aj riešenie alebo komentovanie bulvárnych nezmyslov a výrokov niektorých novinárov -- inteligentný človek si urobí vlastný názor...

Správa, ktorá vami otriasla?
-- Teroristické útoky v Turecku, jadrové pokusy v Severnej Kórei, zloženie slovenskej vlády, percento ľudskej populácie postihnutej vírusom HIV... Ale inak sa snažím byť nad vecou.

Ktorú slovenskú televíznu stanicu zapínate, keď "vypínate"?
-- Žiadnu. Keď sa výnimočne ocitnem na Slovensku, tak sa venujem buď práci alebo rodine, ktorej spoločnosť si maximálne užívam, lebo chvíle s ňou strávené sú skutočne vzácne. Preto si stihnem nanajvýš pozrieť televízne spravodajstvo alebo nejakú zábavnú reláciu (Smotánka, Extra, Aj múdry schybí...).

Existuje zábavná televízna relácia, ktorá vás naozaj rozosmeje?
-- Je to relácia pani Bubílkovej S politiky netančím.

Ktorý filmový hrdina je vám najnesympatickejší?
-- Každý agresívny, zákerný, hlúpy, brutálny a hrubý človek pre mňa predstavuje zlého hrdinu.

Kniha, ktorá vás pracovne alebo životne ovplyvnila?
-- Miluj svoj život od Louis l. Hay, Joga od dalajlámu, Silvova metóda a sila podvedomia, ktorú som prečítala už v dvanástich, Gryčská čarodejnica a knihy od Coelha, na ktoré nedopustím. Nuž, a momentálne aj kniha od pána profesora Švestku Ochrana osobnosti, ktorá ma súčasne ovplyvnila pri výbere témy mojej diplomovej práce.

Aká hudba by vám nikdy neprekážala?
-- Mozart, Dvořák, Vivaldi, ale ani Cold Play, U2 alebo Madonna.

V ktorej kaviarni najradšej vysedávate?
-- Na Slovensku si radšej nechám poradiť, ale v Prahe mám niekoľko obľúbených miest, napríklad Café le Patio na Národnej ulici.

Je miesto na Zemi, ktoré by ste nazvali Rajom?
-- Od malička ním pre mňa bola knižnica, kde som najradšej trávila svoj voľný čas. Bola pre mňa zdrojom inšpirácie, fantázie, bádania, ale aj prostriedkom snívania. Verím však, že Rajom môže byť každé miesto, na ktorom sa človek cíti príjemne a je obklopený fajn ľuďmi. V každom prípade, po ťažkom a náročnom dni nedopustím ani na horúci kúpeľ vo vani s voňavými esenciami, to vám vie byť Raj na Zemi!

menuLevel = 2, menuRoute = style/vikend, menuAlias = vikend, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
19. apríl 2024 11:09