StoryEditor

Krvavý turecký med

13.10.2006, 00:00
Portrét umelca

Kontroverzný košický autor tureckého pôvodu, spisovateľ, scenárista a spevák zakázanej skupiny Liter Geňa pôsobiaci pod rôznymi umeleckými menami a značkami, sa narodil v roku 1976 v Košiciach. V životopise na vlastnej webovej stránke www.agdabavipain.com uvádza rôzne zážitky, aké by aj sám život len ťažko napísal: praxou na patológii počnúc, pokusom o vraždu končiac. Spoľahlivo (na základe výpovedí očitých svedkov) však možno tvrdiť, že publikoval prózu aj poéziu, recenzie a kritiky vo všetkých slovenských literárnych periodikách a v novinách (Domino fórum, Dotyky, Hospodárske noviny, Kultúrny život, Nota Bene, Pravda, RAK, Romboid, SME, týždeň, Vlna...). Jeho príspevky sa ocitli aj v niektorých zahraničných periodikách.
Je držiteľom najvyššieho počtu (6) ocenení literárnej súťaže Poviedka ako aj iných autorských súťaží (Jašíkove Kysuce, Rubato). V Bábkovom divadle Žilina mala v novembri 2002 premiéru jeho hra Pes Hugo a ukradnuté Vianoce. V tom istom čase vyšiel vo vydavateľstve Drewo a Srd jeho samostatný knižný debut -- prvá kultová a okultistická zbierka básni na Slovensku Kosť & Koža, ktorú aj ilustroval. Tento mesiac mu vo vydavateľstve L.C.A. vyšla zbierka próz Koniec sveta, ktorá obsahuje dva mestské krváky (A čo keď sa na mňa niekto díva a Jesoskero Nilaj). Na motívy The Jesoskero Nilaj sa v súčasnosti pripravuje film v produkčnej spoločnosti ALEF (Želary, Kruté radosti). Agda Bavi Pain je autorom a hlavným scenáristom televízneho seriálu Rodinné tajomstvá, v ktorom účinkoval a podieľal sa na hudbe. Ako hlavný scenárista pracoval aj na úspešnej šou Slovensko hľadá SuperStar 2. V septembri 2006 dramaturgicky pripravil v Dezorzovom Lútkovom Divadle inscenáciu bábkovej hry Desperanduľa.
Autor je podľa vlastných slov konfliktný typ, inklinuje k free sadizmu. Je prívržencom Satanic Reds a radikálnym obhajcom slobody zvierat. Žije v Košiciach, Bratislave a v Istanbule.

menuLevel = 2, menuRoute = style/vikend, menuAlias = vikend, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
18. apríl 2024 21:19