StoryEditor

Bez masky s Jozefom Bobom

11.01.2007, 23:00

Čo považujete za najvýznamnejší kultúrny počin ostatného obdobia?
-- Vo vzťahu k popoluške zvanej kultúra bolo počinov viac, činov zatiaľ málo, takmer nič. Kultúra si ešte musí počkať na splnenie oprávnených žiadostí, aby sa z okraja spoločenského záujmu dostala tam, kam v kultúrnom štáte patrí. Tri oriešky pre popolušku: zníženie DPH, zvýšenie štátnych dotácií pre záchranu kultúrnych pamiatok, podpora pôvodnej literárnej a umeleckej tvorby.

Správa, ktorá vami otriasla?
-- Také správy sa vyskytujú a medializujú denne, jedna odtíska do zabudnutia druhú. Korupčné aféry, "malé" lokálne vojny, prírodné katastrofy, nábožensky a štátne motivovaný terorizmus. Zub zubom, násilie násilím, totalita novou totalitou -- tak znejú správy, ktoré otriasajú svetom.

Pri ktorej kultúrnej alebo spoločenskej téme by ste si najradšej nasadili masku?
-- Masku máme celý život. Raz v záujme poznania pravdy, raz preto, aby sme boli iní, krajší. Nasadzovanie masiek má dnes oveľa širší register. Už ani nevieme, čo je maska, čo pravá tvár. Predstavte si, že by na výzvu predsedu parlamentu siahli poslanci na masku svojej pravej tváre. Nastal by zmätok, zlyhanie techniky. Udržať si vlastnú tvár je takmer nemožné.

Ktorú televíznu stanicu zapínate, keď vypínate?
-- Čoraz viac ma priťahuje dvojka STV. Nie iba preto, že občas vysiela televízne inscenácie a filmy, pod ktoré som sa podpísal ako scenárista, ale najmä pre zahraničné dokumentárne filmy, sériovo a pritom originálne komponované programy.

Existuje zábavná televízna relácia, ktorá vás naozaj rozosmeje?
-- Nie, takú reláciu nepoznám. Všetko je silené, odkukané a odkúpené z iného sveta. Z našich tzv. zábavných relácií mám najneradšej 7 (ne)statočných. Naši zabávači sa do popukania rehocú na vlastných vtipoch a odušu im aplaudujú najatí tlieskači. Všetci sú nanajvýš spokojní, len píplmetre
akosi chladnú. Zdá sa, že aj diváci.

Kniha, ktorá vás ovplyvnila?

-- Spoločenský dosah literatúry na súčasníka je stratenou ilúziou. Trvá krátko, hoci k niektorým knihám, filmom, hrám atď. sa rád vraciam aj po rokoch. V ostatnom čase ma zaujali šesťzväzkové
pamäti W. Churchilla Druhá světová válka. Obsažné, veľkolepé! Z našej proveniencie ma oslovili spomienky kardinála Korca Slová pre život. Inak čítam hlavne encyklopedickú literatúru. Pôvodná beletria hľadá únosné životné príbehy a cez ne nájde azda aj seba samu.

Kto je váš najnesympatickejší filmový hrdina?
-- Dalo by sa vymenovať enormné množstvo nesympatických, najmä juhoamerických "hrdinov" telenoviel. Odpoviem na vašu otázku inak, optimistickejšie: symbolom originality a nenapodobniteľnosti je pre mňa Ch. Chaplin a z našich J. Kroner.

Aká hudba by vám nikdy neprekážala?
-- Taká hudba, ktorú si pamätám z mladosti (často aj nenáročné slovenské šlágre), ale celkom iným, trvalejším dojmom na mňa pôsobí organová a orchestrálna hudba, prichádzajúca akoby z iného sveta. Dobrej hudby nikdy nie je dosť.

V ktorej kaviarni najradšej trávite čas?
-- V Klube spisovateľov.

Je miesto na Zemi, ktoré by ste nazvali Rajom?
-- Zem už dávno nie je rajom a rajské miesto stále iba hľadám. Viem o zábleskoch, ktoré by sa dali nazvať rajské.

menuLevel = 2, menuRoute = style/vikend, menuAlias = vikend, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
25. apríl 2024 16:19