StoryEditor

Amerika má nových Bonnie a Clyde. Lovia u celebrít

24.06.2013, 08:30
Recenzia snímku Sofie Coppoly The Bling Ring, ktorá je založená na skutočných udalostiach.

Chanel, Louis Vuitton, Rolex, Louboutin, Jimmy Choo... "Let's go shopping," hovorí Emma Watson, ktorá si v novom filme The Bling Ring zahrala tínedžerku Nicki posadnutú nablýskaným svetom Hollywoodu. Snímku režisérky Sofie Coppoly, ktorá je založená na skutočných udalostiach, uviedli na Art Film Feste a už je aj v slovenských kinách.

V Los Angeles operuje zlodejský gang, ktorý sa zameriava na celebrity. Hviezdám ako Paris Hilton, Orlando Bloom alebo Lindsay Lohan mizne z domov luxusné oblečenie, topánky, šperky, peniaze, drogy. Takto chodí nakupovať gang miestnych tínedžerov, ktorí chcú vyzerať ako ich ikony. Stačí si pozrieť na internete, ktorá celebrita nie je práve doma, kde býva, skontrolovať to na Google street view a môže sa ísť "nakupovať". V nových outfitoch potom vymetajú divoké párty a všetko samozrejme fotia na mobily a "vešajú" na sociálne siete.





Deti bez plánov do budúcnosti

Coppola sa k príbehu dostala náhodou, keď si prečítala článok v tlači. "Keď som sa nad tým prvýkrát zamyslela, nevedela som prísť na to, ako urobím film o tak nesympatických postavách. Kto sa o ne bude zaujímať?" vysvetľovala pre The Inquirer. Potom ale stretla Nicka Pruga - chlapca, ktorý bol súčasťou dievčenského gangu (vo filme sa postava volá Marc a hrá ho Israel Broussard). "Počula som príbeh z jeho strany a uvedomila som si, ako veľmi chcel byť súčasťou tejto partie. Viem, aké je to cítiť sa trápne, keď ste tínedžer. Deti predstierajú, že už dospeli, ale vlastne nevedia, kto sú. A sú vystavení všetkým tým veciam okolo a informáciam, ktoré som ja ako dieťa nemala. Takže áno, viem s nimi cítiť. Hlavne s tým chlapcom," uviedla Coppola.




Divák ich nebude ľutovať

Námet, ktorému poslúžil ako predloha článok z Vanity Fair, si teda Coppola vybrala dobre. Spracovanie však kĺže po povrchu, preto sa o The Bling Ring nedá hovoriť ako o sonde do sveta dnešných tínedžerov, ktorí sa pomaly už aj rodia so smartfónom v ruke. Jej postavy sú herecky zvládnuté dobre, ale keďže Coppola im nevenuje dostatočnú pozornosť, divák sa s nimi len ťažko stotožní a nebude sa usilovať ich pochopiť. Deti bez plánov do budúcnosti, ktoré chcú preniesť články z módnych a bulvárnych časopisov do svojich životov, tak jednoducho zostávajú len nesympatickými rozmaznanými postavičkami. Režisérka sa mohla inšpirovať srbským filmom Klip, ktorý sa takisto zameral na generáciu Z, ale na svet dospievajúcich podáva iný, psychologický pohľad.

Začarovaný kruh
Odhliadnúc od toho, ale Coppola znovu ponúka vizuálne pútavé dielo, v ktorom využíva pôsobivé dlhé zábery (napríklad záber na dom, ktorý práve vykrádajú a divák všetko sleduje z diaľky, akoby z poza plota bez toho, aby ho režisérka pustila do centra diania), v niektorých momentoch zase zábery dopĺňa len tlmená hudba, aby podčiarkla atmosféru scény a veľa veci necháva "vyrozprávať" prostredníctvom soundtracku.

"Boli to mladé, pekné deti, čo skĺzli na šikmú plochu v nimi obdivovanom a úchvatnom svete. Ich vyjadrenia ma naozaj ohromili. Oni si vôbec nedokázali pripustiť, že vykonali niečo zlé. Najviac ich zaujímala sláva, ktorú im tieto lúpeže priniesli," dodala Coppola. Akýmsi potvrdením tohto sú aj články, ktoré už teraz po premiére prinášajú niektoré médiá s návodmi, ako sa nalíčiť a obliecť, aby ste vyzerali ako Emma Watson vo filme The Bling Ring.


Hodnotenie HN: 3 a pol hviezdičky z 5
Réžia: Sofia Coppola
Krajina: USA
Hrajú: Emma Watson, Claire Julien, Israel Broussard, Katie Chang, Georgia Rock

menuLevel = 2, menuRoute = style/video, menuAlias = video, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
23. apríl 2024 21:11