StoryEditor

Dostaňte mozog do vyššej ligy. Vďaka týmto hrám

07.06.2013, 15:22
Zlepšovanie myslenia môžete oddnes robiť oveľa zábavnejšie a efektívnejšie. Stačí vedieť, ako na to.

Bavia vás logické hry či techniky na zlepšenie vašich schopností? Zabúdanie, nesústredenie sa či nepozornosť môžete dnes už riešiť oveľa efektívnejšie ako len krížovkami a sudoku. Internet ponúka nepreberné množstvo návodov lepšie na usporiadanie si času, zlepšovanie pamäte či riešenia problémov. Vybrali sme teda pre niekoľko zábavných interaktívnych stránok s technikami, vďaka ktorým dosiahnete lepšie výsledky v práci, ale aj v súkromnom živote.

Hrať sa v práci povolené

V roku 2005 prišla trojica Kunal Sarkar, Michael Scanlon a David Drescher v San Franciscu s nápadom vytvoriť webovú stránku zloženú z hier, ktoré by trénovali niektoré oblasti mozgovej činnosti. Zamerali sa na pamäť, rýchlosť spracovania myšlienok, riešenie problémov, pozornosť a flexibilitu. V roku 2007 spustili stránku, ktorá má dnes viac ako 40 miliónov používateľov a patrí medzi najsťahovanejšie aplikácie v Apple iTunes v kategórii vzdelávacích hier.
 

Aj keď je mnoho ľudí, voči podobným spôsobom trénovania mozgu skeptických, vedci z amerických univerzít potvrdzujú, že Lumosity (známe aj ako Lumosity labs) rozvíja mentálne schopnosti nielen u zdravých ľudí. Zlepšenie matematických zručností a kognitívneho myslenia nastalo aj u pacientov s Turnerovým syndrómom. Pozitívne výsledky vykázali tiež ľudia trpiaci miernou kognitívnou poruchou, ktorá indikuje zvýšenú náchylnosť na Alzheimerovú chorobu. Flexibilitu či plynulosť reči si preukázateľne vylepšili ženy trpiace na rakovinu prsníka. Lumosity však okrem zvýšovania rýchlosti a účinnosti celkového vzdelávania, pomáha aj ovládať myšlienky, emócie, či zvládať stres.

Jednoducho, efektívne, hravo

Na stránke nájdete 40 jednoduchých hier zrýchľujúcich reakcie či učenie sa nových vecí. Záleží len na vás, ktorú z nich si v úvodnom dotazníku vyberiete. Po registrácii vás stránka neustále vyzýva a motivuje, aby ste nezanedbávali každodenný tréning, ktorý má byť samozrejmý ako čistenie zubov. Každý deň je pre vás pripravených päť hier. Tri z nich môžete hrať bezplatne. Ak však chcete stimulovať váš mozog viac, stačí si predplatiť celý program. 299,95 dolárov zaplatíte za doživotné trénovanie, no najpopulárnejšie je ročné predplatné.To vás vyjde len 6,70. Okrem hier máte neustále k dispozícii informácie o vašom napredovaní aj celkovom hodnotení hier v bodoch. Vždy teda viete, ako ste sa zlepšili alebo zhoršili.


Cesta myšlienky

Ak si však potrebujete niečo veľmi rýchlo a dlhodobo zapamätať, pričom nemáte čas na každodenné hranie sa, určite vám pomôže metóda, ktorú na BBC spopularizoval Tony Buzan. Grafické zvýrazňovanie ideí využíval už Aristoteles či niektorí stredovekí filozofi. Britský psychológ im však dal takú podobu, ako ju poznáme dnes. Mind maps je technika efektívnych a zábavných poznámok, vďaka ktorej si informácie zapamätáte rýchlejšie. Dokážete si ich rýchlejšie vybaviť a roztriediť tak, aby ste v pamäti našli ihneď tú správnu. Mapy môžete ako pomôcku pri štúdiu, rozhodovaní, usporiadaní informácií alebo pri riešení problémov. Mind maps vám môžu tiež pomôcť pri ujednotení tém prednášky, prezentácie či pri písaní konceptu textu. Záleží len na vás, ako a kde ich využijete.

Mind maps sú diagramy rozvetvené podľa toho, čo vám ktorá informácia hovorí. Narozdiel od klasických poznámok, ktoré majú štruktúru bod - údaj - bod - údaj, myšlienkové mapy sa rozvetvujú od hlavnej idey, pričom ďalšie slová a slovné spojenia sú zaznamenávané priamo na vetve. Čím kratšie a kreatívnejšie vetvy sú, tým lepšie si ich dokážete zapamamätať a v budúcnosti oživiť v pamäti. Využívajú sa hlavne skratky, obrázky, slová, nápady či úlohy súvisiace s danou témou. Ak si napríklad neviete pri učení sa anglických slovíčok zapamäť povedzme branch, teda vetva, konár, netreba sa s ním zbytočne trápiť. Nakreslite si k slovu jednoducho strom s konármi, alebo nejaké jedlo, ktoré môžete konzumovať na neskoré raňajky (nazývané aj branč). Všetky vetvy si treba vyznačovať farebne, aby ich váš mozog dokázal lepšie triediť. Myšlienkové mapy si však nemusíte kresliť len ručne. Existujú aj aplikácie pre váš smartfón, počítač alebo verzia nahrádzujúca powerpoint.

Ako zlepšiť čokoľvek

Webová stránka mindtools.com zase kombinuje rôzne spôsoby ako zlepšiť manažérske a líderske schopnosti. Vďaka 50 technikám vám Mind tools ukáže, ako sa vyhýbať stresu prostredníctvom dobrého time-manažmentu či stres-manažmentu. Môžete si tiež zlepšiť svoje komunikačné a schopnosti, spoznáte nové techniky učenia sa, riešenia problémov, či spôsoby ako rozvíjať kreativitu. Na základe vyplnenia krátkeho dotazníka sa rozhodnete, v akej oblasti sa chcete zlepšiť. Mind tools vám ponúkne krátke riešenie vášho problému. O rôznych metódach si môžete na stránke prečítať mnoho článkov. Ak vám nebude stačiť ani to, pozrite si videá na danú tému, zapojte sa do diskusie na fóre a za symbolický dolár na prvý mesiac, si môžete užívať aj rozšírené výhody vášho členstva

https://www.youtube.com/embed/L0XzZCd2tPE

menuLevel = 2, menuRoute = style/video, menuAlias = video, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
26. apríl 2024 09:30