StoryEditor

Aplikácie, ktoré zmenia váš telefón na nepoznanie

04.05.2013, 00:00
Pokiaľ vám nevyhovuje systém vášho smartfónu, môžete ho zmeniť. Výhodu má Android.

Každý deň v týždni iný smartfón, niekedy aj dva. Majitelia mobilných telefónov s Androidom majú v porovnaní so svojimi protistranami, iPhonom či telefónmi s Windows Phone, veľa možností, ako zmeniť prostredie svojho mobilu. Takmer ľubovoľný telefón so systémom od Googlu sa môže aspoň na oko premeniť na iPhone, Lumiu od Nokie alebo napríklad na zariadenie, ktoré ako keby vypadlo z Matrixu či kresleného filmu.

Majitelia telefónov s inými operačnými systémami majú oveľa nudnejšie vyhliadky. Zmeniť vzhľad a fungovanie telefónu je náročné alebo nemožné. Miesto premeny telefónu sa vzhľad a funkcie dajú meniť len spustením samostatnej aplikácie, ktorá sa snaží nahradiť úvodnú obrazovku.

Zmeniť telefón je možné aj v prísne kontrolovanom prostredí iOS alebo Windows Phone. Má to však háčik - vzhľad a správanie systému aplikácia ovplyvniť nedokáže. Takéto riešenie ponúka napríklad nový Google Search so službou Google Now pre iOS alebo aplikácia od HTC, ktorá vo Windows Phone 7 simuluje prostredie Sense, známe z Androidu.

My sme pre vás vybrali dve aplikácie, ktoré vedia zmeniť aspoň trochu Windows Phone a iOS, a tiež päť takzvaných launcherov, ktoré nahrádzajú štandardné prostredie telefónov s Androidom.

 

Android

 

Facebook Home (zadarmo)

Pravdepodobne prvý launcher (aplikácia, ktorá mení vzhľad domovskej stránky a upravuje či dopĺňa niektoré ďalšie funkcie telefónu), ktorý získa miesto v telefónoch bežných používateľov, je Facebook Home. Facebook Home je veľmi zjednodušene pekný šetrič obrazovky, ktorý ukazuje aktuálne príspevky zo sociálnej siete, po odomknutí telefónu potom ponúka rýchlu možnosť napísať nový príspevok.

Súčasťou Facebook Home je tiež integrácia aplikácie Facebook Messenger hlbšie do systému, takže sa v jednej aplikácii spájajú SMS a správy na Facebooku podobne ako to robí iMessage od Applu. Facebook Home ale zároveň schováva upozornenia na e-maily alebo správy z iných sociálnych sietí, v základnom nastavení totiž neukazuje notifikačnú lištu, ktorá je neoddeliteľnou súčasťou Androidu.

Facebook Home oficiálne funguje len na vybraných telefónoch, ako sú HTC One, Samsung Galaxy S III a Galaxy Note II. Neoficiálne šírená upravená verzia umožní spustenie a pohodlný beh aplikácie aj na iných telefónoch, vrátane Galaxy Nexusu alebo Xperie T. 

https://www.youtube.com/embed/Lep_DSmSRwE

 

Nova Launcher (zadarmo) 

Jeden z najpopulárnejších launcherov medzi pokročilejšími užívateľmi ponúka obrovské možnosti nastavenia vzhľadu telefónu alebo radenie aplikácií. Aj v základe hneď po inštalácii na telefónoch s vyšším rozlíšením ponúkne napríklad možnosť umiestniť na obrazovku niekoľkonásobne viac aplikácií zmenšením ikon a lepším využitím miesta. Maximum je mriežka 12 × 12 ikon, na plochu sa teda zmestí 144 aplikácií proti štandardným dvadsiatim.

Medzi zaujímavé funkcie "navyše" patrí napríklad možnosť umiestniť viac programov do riadku najdôležitejších aplikácií, ktoré sa zobrazujú na všetkých obrazovkách - prepínať medzi nimi možno posunom ikon prstom.

Vzhľad telefónu je možné upraviť s pomocou farebných schém. Ďalšie možnosti rozšírenia a úpravy systému prináša platená verzia Nova Launcher Prime. Najvýraznejším prvkom plnej verzie je možnosť ovládať telefón s pomocou viacdotykových gest.



 

Big Launcher (8 eur, demo zadarmo) 

Zatiaľ čo väčšina úprav telefónov s Androidom mieri hlavne na technologické hračičky, v Česku vyvíjaný Big Launcher má iné ambície - snaží sa uľahčiť ovládanie dotykových telefónov ľuďom so slabším zrakom. Big Launcher získal niekoľko ocenení, napríklad Vodafone Smart Accessibility Awards 2011 za to, že umožňuje používať chytré telefóny aj zrakovo postihnutým a seniorom.

Big Launcher využíva relatívne veľkú obrazovku telefónov na zobrazenie veľkých ikon pre prístup k hlavným funkciám. Ponúka SOS tlačidlo s možnosťou rozoslať správy na vopred pripravené čísla s GPS pozíciou telefónu a vytočiť číslo záchrannej služby alebo iné nastavené číslo.

https://www.youtube.com/embed/JO78enRWlTU 

 

Launcher 8 (zadarmo)

Telefóny s Windows Phone nie sú tak úspešné, ako by si Microsoft alebo Nokia priali, ale prostredie kedysi označované ako Metro má niečo do seba. Dokladá to okrem iného hneď niekoľko launcherov, ktoré jednoduché polia dlaždíc so živými ikonami prinášajú na Android. Populárny Launcher 8 kopíruje vzhľad a časť funkcií najnovšej verzie Windows Phone 8. Živé dlaždice s aktuálnymi informáciami v tomto prípade nahrádzajú widgety - miniaplikácie určené pre pripnutie na základnú obrazovku telefónov s Androidom.

Launcher 8 vie aj veci, ktoré Windows Phone zatiaľ nezvláda. Dlaždiciam je možné nastaviť ľubovoľnú farbu a tiež priehľadnosť, takže pod nimi môže presvitať pozadie. Rovnako ako na Windows Phone je možné na hlavnú obrazovku pripnúť ľubovoľnú aplikáciu a následne zobraziť všetky nainštalované programy posunutím prsta sprava doľava. Zároveň sa ale Launcher 8 pri presune dlaždíc ľahko "rozpadá" a všeobecne je jeho správne nastavenie náročnejšie na trpezlivosť.

 

Holo Launcher (zadarmo)

Populárny Holo Launcher je určený najmä starším telefónom s Androidom vo verzii 2.x. Hlavným prínosom tohto nástroja pre zmenu vzhľadu je totiž úprava starších verzií Androidu tak, aby vyzerali ako modernejšie Android 4.0 s takzvaným Holo vzhľadom, ktorý vsádza na jednoduchšiu typografiu a kombináciu čierneho pozadia s modrými prvkami.

Rovnako ako väčšina Launcherov s pokročilejšími funkciami, aj Holo Launcher ponúka možnosť zmeniť počet ikon zobrazovaných na domácich obrazovkách. Vďaka optimalizácii a jednoduchosti potom zrýchľuje fungovanie lacnejších starších telefónov v porovnaní s originálnym nastavením, ktoré telefóny často zbytočne zaťažuje. Ďalšou výhodou je
kompletný preklad.

Holo Launcher dopĺňa aj aplikácie Holo Locker, ktorá mení vzhľad zamykacej obrazovky. Pre novšie telefóny je potom určený Holo Launcher HD, ktorý využíva prvky Androidu vo verzii 4.1.



 

Windows Phone a iOS

iClone
(1 euro)

Windows Phone, podobne ako iOS, nepodporuje úpravy vzhľadu a správania systému, takže sa zmeny musia odohrávať v rámci konkrétnej aplikácie. iClone tak vlastne simuluje iPhone vnútri Windows Phone. Po spustení sa objaví simulovaná odomykacia obrazovka a vo vnútri samotnej aplikácie sú pripravené ikony, ktoré vyzerajú rovnako ako na iOS, ale odkazujú k aplikáciám v rámci Windows Phone. Z falošného iPhonu sa dá dostať k e-mailom, telefónnym hovorom, na Facebook a samozrejme aj na prehrávanie hudby.

Treba podotknúť, že za obmedzenú a vizuálne nie úplne presnú (kvôli inému rozlíšeniu a veľkosti displeja) kópiu iOS je aj
jedno euro priveľa.


 

Launch Center Pro (4,49 Eur)

Asi najbližšie k tomu, aby sa iPhone bez zásahu do operačného systému premenil v trochu iné zariadenie, má aplikácia Launch Center Pro, ktorá ponúka možnosť spúšťať aplikácie iným spôsobom ako zo základnej obrazovky. Okrem spúšťania aplikácií totiž ponúka možnosť otvoriť konkrétnu akciu v danej aplikácii. Napríklad pri Instagrame to znamená, že sa po kliknutí na ikonu otvorí rovno okno fotoaparátu namiesto uvítacej obrazovky.

Obmedzenia stanovené Applom znemožňujú úplnú integráciu Launch Centra Pro do systému, takže je pre každé použitie nutné aplikáciu znova spustiť, respektíve sa do nej vrátiť dvojitým stlačením tlačidla Home a výberom z aktívnych aplikácií. Prínos Launch Centra záleží na tom, koľko z podporovaných aplikácií používate a ako si celý systém nastavíte.

 

iHned.cz

Snímky: play.google.com, iTunes.com

menuLevel = 2, menuRoute = style/video, menuAlias = video, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
19. apríl 2024 16:08