StoryEditor

Pozrite sa na telefón, ktorý sa nikdy nemôže predávať

14.09.2013, 00:00
Autor:
dpidpi
Unikátny smartfón by odporoval pravidlám konzumnej spoločnosti. Svojou jednoduchosťou.

https://www.youtube.com/embed/oDAw7vW7H0c

Elektronika nie je projektovaná tak, aby ste ju mohli jednoducho opravovať či vymieňať zastaralé časti. Práve kvôli tomu sa za posledné desaťročie neúmerne zvyšuje množstvo elektronického odpadu. Jednoduché video ale predstavuje zaujímavý nápad ako vytvoriť telefón, ktorý by vyhovoval takmer každému. Okrem sterilného dizajnu je totiž možné vymieňať každú jednu časť tohto prístroja. 

Za projektom stojí dizajnér Dave Hakkens, ktorý pochádza z Holandska.  Prezentovaný projekt teda nemá reálne technické zázemie a nie je ani zrejmé, či by mohol obdobným spôsobom telefón bezproblémovo fungovať. 

Každý telefón ako unikát

Myšlienka však ukazuje na prístroj menom Phonebloks. Telefón by bolo možné vyskladať na základnej doske ako puzzle a pri aktualizáciách by ste vymenili len časť, ktorá by bola zastaralá. Každý telefón by pritom mohol byť jedinečný. Ak si zakladáte na výdrži batérie a nepotrebujete vysoký výkon, obetujete lepší procesor za väčšiu batériu. Rovnako by ste si prispôsobili fotoaparát či vnútornú pamäť. 

Phonebloks ale nemá reálnu predstavu. Dizajnér nechce peniaze od ľudí na vytvorenie projektu alebo čokoľvek iné.  Bloky na telefón by mali vyrábať reálne firmy a používatelia by tak mohli zakúpením podporovať svoju značku. Dokonca by malo byť možné vytvárať vlastné časti. Projekt má len upozorniť na to, koľko ľudí by obdobný telefón chcelo. 

Zdroj: youtube.com

Snímky: youtube.com

menuLevel = 2, menuRoute = style/video, menuAlias = video, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
23. apríl 2024 16:56