StoryEditor

Slovenský Zázrak. Konečne film na európskej úrovni

06.07.2013, 12:30
Ohlasy na filmy Zázrak a Revival sú dobrými správami z Karlových Varov, píše Radovan Holub.

Ďalšia dobrá správa z festivalu v Karlových Varoch sa týka slovensko-českého filmu Juraja Lehotského Zázrak (programová sekcia Na východ od Západu) a českého filmu režisérky Alice Nellis slovenského producenta Rudolfa Biermanna Revival, ktorý bol premietnutý v hlavnom programe mimo súťaž.

Zázrak je po dlhej dobe film na európskej úrovni. Po chudobných rokoch českého i slovenského filmu je práve toto zistenie veľmi cenné. Lehotský rozpráva príbeh dievčaťa, ktorá odvšadiaľ uteká - utečie z domova, zo školy, z polepšovne, od nespoľahlivého milenca a dokonca aj od priekupníkov, ktorí ju vezú na prostitúciu do Prahy.

Film je mimoriadne kvalitne obsadený väčšinou nehercami. Rolu pätnásťročnej Ely hrá Michaela Bendulová, ktorú autori filmu našli v reedukačnom ústave po takmer dvojročnom hľadaní. "Rád odkrývam nové životy, iné životy. Zamýšľam sa nad ich zmyslom a hľadám ich hodnotu. Inšpirácia pre film bol príbeh dievčaťa, ktoré som stretol. Bolo ešte dieťaťom, ktorému sa zrútil celý svet," povedal Lehotský. Zázrak je určite veľký úspech slovenskej kinematografie posledných rokov. Ukazuje, že aj drastickú tému je možné ukázať s citlivosťou, vkusom a profesionalitou.





Revival premietali v Karlových Varoch až tesne pred záverom festivalu. Je to komédia o rockovej kapele, ktorá sa rozpadla po ideologickom zásahu za socializmu (hrala len anglické songy) a po rokoch sa dáva dokopy. V ceste im však stoja najrôznejšie protivenstvá. Peniaze, zdravotné problémy, iné pravidlá, ktorými sa dnešný hudobný biznis riadi. Ale štyria kamaráti (Marián Geišberg, Miroslav Krobot, Bolek Polívka a Karel Heřmánek) to chcú ešte raz rozsvietiť. A podarí sa im to.

Vo filme hrá aj charizmatický Vojtěch Dyk, a to syna Bolka Polívku, ktorý kapelu raz dokonca uvedie na scénu. Vojto je na začiatku k myšlienke revivalu starej kapely svojho otca skeptický: "Starí majú hovoriť slušne a nerobiť zo seba šašov," hovorí. "Magori" ale majú úspech, ženy im hádžu na pódium nohavičky - a beda, ani táto situácia nepôsobí trápne alebo vyumelkovane. Film o starobe, smrti a muzike patrí k tomu najlepšiemu, čo v hlavnom programe MFF Karlove Vary tento rok bolo.

https://www.youtube.com/embed/QCf7M1COJFs

01 - Modified: 2004-11-12 09:22:13 - Feat.: 0 - Title: Platobná morálka firiem nestojí za veľa
menuLevel = 2, menuRoute = style/video, menuAlias = video, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
25. apríl 2024 17:16