StoryEditor

GPS rušička ho pripravila o prácu a peniaze (video)

12.08.2013, 01:06
Autor:
dpidpi
Profesionálny vodič si zakúpil GPS rušičku, ktorá však ohrozovala medzinárodné letisko.

Zamestnanec stavebnej spoločnosti, Gary Bajczak, v Spojených štátoch amerických nezniesol pocit, že je v jeho služobnom automobile nainštalovaný GPS sledovací systém. Ten napríklad ukazuje zamestnávateľovi, kde a ako rýchlo sa vozidlo pohybovalo. 

Za približne sto dolárov si zakúpil takzvaný GPS jammer, ktorý ruší príjem signálu zo satelitu a jazdil s ním. Používanie tohto zariadenia je v USA rovnako ako na Slovensku zakázané a pri preukázaní požívania rušičky GPS hrozia vysoké sankcie. 

Gary si však neuvedomil, že jeho trasa vedie často popri Medzinárodnom letisku slobody v Newarku, ktoré ročne odbaví až 35 miliónov cestujúcich a je druhé najväčšie v New Yorku. 

Letisko navyše práve skúšalo novú nadstavu navigačného systému, ktorá dokáže zvýšiť kapacitu letiska, znižuje letecký hluk v okolí a zredukuje meškania. Citlivý systém bol ale často rušený z vozidla Garyho Bajczaka a problémy s blokovaním GPS zaregistrovala aj letecká kontrola v Newarku.

Federálnym agentom následne netrvalo dlho a vozidlo, ktoré rušilo signál, identifikovali. Vodič tak obratom obdržal pokutu vo výške 31 875 dolárov, približne 24 tisíc eur. Firma Tilcon, ktorá Garyho zamestnávala, ho rovnako za jeho priestupok potrestala okamžitou výpoveďou.  

Zdroj: cnet.com 

Snímky: archív

menuLevel = 2, menuRoute = style/video, menuAlias = video, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
19. apríl 2024 19:53