StoryEditor

Reportáž z Rotterdamu: Perverznosť, amorálnosť a znásilňovanie

05.02.2012, 23:00
V Rotterdame sa skončila včera jedna z najväčších prehliadok nezávislej kinematografie vôbec.

Väčšina filmov sa týkala trpkého ľudského osudu v dnešnom svete. Odcudzenie, perverznosť, amorálnosť a znásilňovanie patrili k obsahovej výbave mnohých premietnutých diel. Desivé je to najmä preto, že obe hlavné sekcie festivalu sa skladali z filmov začínajúcich režisérov.

Jednu z troch hlavných cien, Hivos Tiger Award, si odniesol srbský film Klip (réžia Maja Miloš). V ňom sa šestnásťročná dievčina zo srbského malomesta so svojím priateľom baví sexuálnymi praktikami a natáča si ich na mobil. Herečka Izidora Simijonović mala v čase nakrúcania ešte len štrnásť rokov, podobne ako ostatní herci. Preto režisérka musela ošemetné scény najprv prerokovať s ich rodičmi. Ďalšie dve hlavné ceny išli do Čile a Číny. Čílsky film Od štvrtka do nedele opisuje posledný spoločný výlet rozpadajúcej sa rodiny s dvoma deťmi a čínsky film Vajcia a kameň zase opisuje trpký život štrnásťročného dievčaťa, ktoré proti svojej vôli musí žiť u strýka a tety, všetci sa navzájom nenávidia, prípadne znásilňujú.

V druhej najdôležitejšej programovej sekcii festivalu, nazvanej Jasná budúcnosť, sa premietal pozoruhodný izraelský film Miestnosť 514. Mladá vyšetrovateľka vojenskej polície, pôvodom Ruska, vypočúva schopného izraelského dôstojníka, ktorý mal vykonať nadmerné násilie proti palestínskej rodine. Dôstojníci vojenskej polície sa nakoniec postavia proti vyšetrovateľke. Film sa odohráva len v jednej miestnosti, kde počuť len hlasy a zvuk klimatizácie. Vyšetrovaný dôstojník sa síce nakoniec prizná, ale spácha samovraždu. Dosiahnuť spravodlivosť –  ako sa ukazuje – v extrémnych situáciách nie je možné. Režisér Sharon Bar-Ziv nakrútil film veľmi rýchlo, celý proces od príprav po uvedenie filmu nezabral ani rok. Väčšina hercov mala za sebou vojenskú skúsenosť. Režisér, ktorý predtým spolupracoval so špičkami izraelskej vlády, chcel predovšetkým vystihnúť rozpoltenú situáciu súčasnej izraelskej spoločnosti. „Izraelský konflikt nie je len o vzťahu k Palestínčanom, je to oveľa viac vnútorný konflikt medzi nami samými,“ vysvetlil.


https://www.youtube.com/embed/F15NVeciqaU


Okrem nezávislých filmov sa konal paralelne najstarší európsky trh projektov CineMart s 36 projektmi z 31 krajín, ktoré tu hľadali financovanie. CineMart je súťažný – hlavnú cenu ARTE a Eurimages získal jeden srbský a jeden grécky projekt. Jednou z iniciatív Medzinárodného filmového festivalu v Rotterdame je podporný fond na financovanie vývoja látok, Hubert Bals Fund, pomenovaný po zakladateľovi festivalu. Podpory sa pohybujú medzi 10 - 30 tisícami eur a sú určené výhradne pre filmárov z Afriky, Ázie, Latinskej Ameriky, zo Stredného východu a sčasti z východnej Európy. V poslednom roku sa uskutočnili vo fonde finančné škrty.

Radovan Holub, programový spolupracovník MFF Bratislava

menuLevel = 2, menuRoute = style/video, menuAlias = video, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
16. apríl 2024 18:41