StoryEditor

Kanaďan radí Slovákom: Nebojte sa susedskej grilovačky

22.06.2012, 00:20
Ak aj vás trápi, že nepoznáte vlastných susedov, skúste porozmýšľať o spoločnej grilovačke.

Inšpiráciou na tento – iste odvážny – krok vám môže byť kanadský prisťahovalec Ben Pascoe (na snímke). Susedské grilovačky na Panenskej ulici sú po siedmich rokoch svojho fungovania pre mnohých (nielen) Bratislavčanov už skoro kultovou záležitosťou.

Ako to už často býva, akciu, ktorá ma schopnosť spojiť dovtedy neznámych ľudí žijúcich vedľa seba, nerozbehli domáci, ale prisťahovalec: Ben Pascoe z Kanady. Dôvod bol podľa jeho slov jednoduchý. Chcel spoznať ľudí zo svojho okolia a prediskutovať s nimi spoločné témy. A tých majú susedia za každých okolností „požehnane.“

„Aj v našom okolí je viacero problémov, okrem iného aj hlučné nočné kluby a zlá parkovacia situácia. Všetci sa zapodievame tým istým a spája nás, že to chceme aj vyriešiť,“ konštatuje Ben. Pravdaže, grilovačky na Panenskej nie sú v prvom rade o riešení problémov, ale o kope dobrého jedla, debatách a hudbe. „Na dobrej gril párty sú najdôležitejší príjemní ľudia,“ hovorí Ben.

A bez nich by to vlastne ani nešlo. „Záhradu na grilovanie nám poskytuje evanjelická cirkev a podnikatelia zo susedstva zas prispejú finančnou podporou či darmi do tomboly. Ostatní susedia sa zase dobrovoľne zapájajú do organizovania celej akcie,“ dodáva.Na grilovačkách sa zúčastňujú ľudia zo širokého okolia aj s deťmi, pre ktoré je pripravený vždy sprievodný program, ako napríklad kúzelník alebo burza hračiek. 

Pokiaľ by ste chceli niečo podobné zorganizovať aj vo svojom okolí, Pascoe dáva prostú radu, ako začať: „Jednoducho to urobte! Kto by mohol byť proti takejto akcii? Každý má predsa rád jedlo a pitie zadarmo a privíta možnosť spoznať sa so svojimi susedmi. Nemusí ísť o nákladnú akciu. Dôležité je iba vytvoriť prostredie, v ktorom ľudia žijúci vedľa seba budú mať príležitosť pomôcť si.“

Tip Bena Pascoe: Grilovaná kapusta
Hlávku kapusty dáme do plytkej nádoby s domácou barbeque omáčkou, slaninou a maslom. Kapusta sa griluje asi hodinu, kým listy nezmäknú.

menuLevel = 2, menuRoute = style/video, menuAlias = video, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
26. apríl 2024 09:53