StoryEditor

PJ Harvey prepísala hudobnú históriu. Mercury prize vyhrala druhýkrát (video)

07.09.2011, 08:00
Prestížne britské ocenenie Mercury Prize za najlepší britský a írsky album pripadlo hudobníčke PJ Harvey. Speváčka za sebou nechala napríklad speváčku Adele či rockovú kapelu Elbow.

Speváčka, skladateľka a gitaristka PJ Harvey prepísala dejiny britskej hudby. Stala sa totiž prvou osobnosťou, ktorá získala prestížne ocenenie Mercury Prize druhýkrát v živote. Štyridsaťjedenročná umelkyňa si v utorok v noci v Londýne odniesla cenu za album Let England Shake. Pri jeho tvorbe sa nechala inšpirovať aj vojnovými konfliktmi v Afganistane a v Iraku. V roku 2001 uspela s nahrávkou Stories from the City, Stories from the Sea.

Cena číslo dva
„Som šťastná, že tu dnes môžem stáť. Keď som túto cenu dostala pred desiatimi romi, pozerala som sa cez okno hotela vo Washingtone na to, ako horí Pentagón,“ vyjadrila sa na ceremónii. Cenu vyhrala práve 11. septembra 2001, keď Spojené štáty zažili najväčší teroristický útok v histórii.

Pri preberaní ďakovala publiku za uznanie jej práce na nahrávke. „Napísať tento album trvalo veľmi dlho, pretože to bolo pre mňa dôležité. Chcela som vytvoriť niečo, čo bude mať zmysel pre mnohých, nielen pre mňa, niečo, čo pretrvá." 

Vyhrala originalita
Barclaycard Mercury Prize sa udeľuje britským a írskym umelcom spolu so šekom na 20-tisíc libier. PJ Harvey tento rok nechala za sebou mená ako Adele, Elbow či Jamesa Blake.

Podľa britských médií toto víťazstvo posilnilo jej pozíciu najkreatívnejšej britskej umelkyne. „Bolo to ťažké rozhodnutie, ale zhodli sme sa,“ vyhlásila porotkyňa – speváčka Corinne Bailey Rae. Ocenila najmä texty, ktoré z albumu urobili favorita súťaže. „Sú plné nápadov, príbehov, takmer ako film,“ vyjadrila sa.

Mercury Prize prvý raz udelili v roku 1992 a víťazstvo si pripísali Primal Scream s albumom Screamadelica. Vďaka tejto cene sa presadili napríklad Portishead, Franz Ferdinand, Arctic Monkeys či Klaxons. Minulý rok zvíťazilo zoskupenie The xx s rovnomenným albumom.
PJ Harvey začala svoju kariéru v kapele Automatic Dlamini, no v roku 1991 z nej odišla a začala fungovať pod značkou PJ Harvey.

01 - Modified: 2004-05-17 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Moravcová sa už sústredí len na Atény
menuLevel = 2, menuRoute = style/video, menuAlias = video, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
23. apríl 2024 10:06