StoryEditor

Whitney Houston i Džejár. Tieto osobnosti zomreli v roku 2012

30.12.2012, 01:30
Autor:
tasr, luctasr, luc
V zozname kultúrnych osobností, ktoré vo svete zomreli tento rok, je aj niekoľko šokujúcich.

JANUÁR

3. januára - vo veku 87 rokov zomrel jeden z najvýznamnejších českých povojnových prozaikov Josef Škvorecký, autor Tankového praporu žil od roku 1969 v Kanade. Škvorecký si nesmrteľnosť zabezpečil románom Zbabělci, ale je autorom celého radu prozaických diel, niekoľkých filmových scenárov, článkov, štúdií a esejí.

20. januára - Vo veku 73 rokov zomrela americká speváčka Etta James, trojnásobná držiteľka Grammy a priekopníčka rhythm and bluesu a rocku v 50. rokoch minulého storočia.


https://www.youtube.com/embed/EtKtXhrox-Y


23. januára - Vo veku 71 rokov zomrel český spisovateľ, historik a bývalý diplomat Miloš Pojar, prvý veľvyslanec postkomunistického Československa v Izraeli.

25. januára - Vo veku 82 rokov zomrel fínsky dirigent Paavo Berglund, medzinárodne uznávaný interpret symfónií svojho slávneho krajana Jeana Sibelia (1865-1957).

27. januára - Zomrel ako 91-ročný bývalý riaditeľ poľského štátneho múzea Auschwitz Birkenau, zriadeného na mieste bývalého nacistického tábora Kazimierz Smolen. Poľský odbojár bol väzňom v Auschwitzi od apríla 1941.

Vo veku 90 rokov zomrel významný český literárny kritik, šéfredaktor viacerých literárnych tlačovín v 60. rokoch minulého storočia, príležitostný umelecký prekladateľ Milan Jungmann.


FEBRUÁR


1. februára - Vo veku 88 rokov zomrela poľská poetka, laureátka Nobelovej ceny za literatúru Wislawa Szymborska, kedysi označená za "Mozarta poézie".

3. februára - Vo veku 70 rokov zomrel americký režisér, scenárista a producent Zalman King, známy produkciou filmu 9 a pol týždňa. Medzi ďalšie filmy, ktoré King napísal a režíroval, patrí snímka Zmyselná orchidea (Wild Orchid) z roku 1990 a Two Moon Junction z roku 1988.

4. feruára - Vo veku 78 rokov zomrel maďarský spisovateľ, dramaturg a predseda radikálnej, národnej a konzervatívnej Strany maďarskej spravodlivosti a života (MIÉP) István Csurka.

6. februára - Zomrel Španielsky maliar a sochár Antoni Tapies, pokladaný na jedného z najvýznamnejších umelcov 20. storočia, ktorý sa dožil 88 rokov.

11. februára - Vo veku 48 rokov zomrela americká speváčka a herečka (Osobný strážca) Whitney Houston, ktorá roky kraľovala popovej scéne. Medzi jej nesmrteľné hity patria piesne "How Will I Know", "Saving All My Love for You" a "I Will Always Love You" z úspešného filmu Osobný strážca. Nezabudnuteľná interpretka vyhrala niekoľko cien Grammy, vrátane tej za album a pieseň roka.


https://www.youtube.com/embed/3JWTaaS7LdU



15. februára
- Vo veku 82 rokov zomrel americký operný spevák (tenor) Charles Anthony, ktorý bol v rokoch 1954-2010 na scéne Metropolitnej opery v New Yorku súčasťou rekordného počtu 2928 predstavení.

25. februára - Vo veku 88 rokov zomrel švédsky herec Erland Josephson, ktorého preslávili predovšetkým viaceré snímky krajana-režiséra Ingmara Bergmana.

Vo veku 78 rokov zomrel francúzsky svetoznámy trubkár Maurice André.

Vo veku 79 rokov zomrel americký bluesový gitarista, spevák a hráč na ústnu harmoniku Louisiana Red, považovaný za ikonu bluesovej scény.

27. februára - Vlasta Janečková česká režisérka a scenáristka zomrela vo veku 77 rokov. S jej menom sa spája celý rad programov pre deti a mládež, ktoré sa v uplynulých desaťročiach opakovane vracali na televíznu obrazovku, pretože stále patria medzi veľmi obľúbené produkcie. Popri Zlatovláske to platí napríklad o rozprávkach ako Čertov švagor, Popoluška, O podozrievavom kráľovi, ale aj o seriáli Kamarádi s mladučkým Marekom Ebenom.

29. februára - Vo veku 66 rokov zomrel britský spevák a herec Davy Jones, ktorý sa preslávil v 60. rokoch minulého storočia s americkou hudobnou skupinou The Monkees.


MAREC

7. marca - Vo veku 82 rokov zomrel francúzsky herec Pierre Tornade, ktorý vo viacerých animovaných filmoch o Asterixovi prepožičal hlas Obelixovi. Známy stal aj vďaka filmom: Topiaci sa stebla chytá, Blázon z laboratória 4, Tetovaný, Veľký šéf, Vodičský preukaz, Neľútostný súboj, ako aj Kam sa podela siedma rota a Návrat siedmej roty.

Vo veku 98 rokov zomrel francúzsky dramatik, esejista a spisovateľ belgického pôvodu Félicien Marceau.

8. marca - Vo veku 74 rokov frontman jednej z prvých amerických diskotékových formácií The Trammps Jimmy Ellis.

10. marca - Vo veku nedožitých 74 rokov zomrel svetoznámy francúzsky tvorca komiksov Jean Henri Gaston Giraud, známy pod umeleckými menami Gir a Moebius.

13. marca - Vo veku 73 rokov zomrel francúzsky herec Michel Duchaussoy. Známy napríklad z filmov: Beštia musí zomrieť, Návrat veľkého blondína, alebo televízneho seriálu Sudca a policajt.

14. marca - Vo veku 83 rokov zomrel francúzsky režisér, scenárista a spisovateľ Pierre Schoendoerffer, laureát Oscara za najlepší dokumentárny film a spoluzakladateľ francúzskej verzie tohto ocenenia - Césara.

16. marca - Vo veku nedožitých 73 rokov zomrel český herec Bronislav Poloczek, známy napríklad z filmu Čierni baróni.

25. marca - Vo veku 68 rokov zomrel svetoznámy taliansky spisovateľ Antonio Tabucchi. Za román Notturno indiano (Indické nokturno) mu v roku 1987 udelili francúzsku literárnu cenu Médicis étranger. Za román Pereira sa domnieva (Sostiene Pereira), známy i z filmovej adaptácie s Marcellom Mastroiannim získal v roku 1994 talianske ocenenie Premio Campiello. O štyri roky neskôr sa stal aj laureátom Rakúskej štátnej ceny za európsku literatúru.

28. marca - Vo veku 88 rokov zomrel americký hudobník priekopníkov a popularizátorov bluegrassu, legenda americkej country scény Earl Scruggs.


APRÍL

4. apríla - Vo veku 70 rokov zomrel francúzsky filmár, režisér, scenárista a producent Claude Miller. Medzi jeho úspešné filmy patria: La petite voleuse (Malá zlodejka) s mladou Charlotte Gainsbourg a L'accompagnatrice (Klaviristka). Najvýraznejšími umelcovými prácami v poslednej fáze jeho tvorby bola zrejme snímka La classe de neige (Lyžiarsky zájazd), ktorá mu vyniesla osobitnú cenu poroty na festivale vo francúzskom Cannes, ako aj vojnová dráma Tajomstvo.


https://www.youtube.com/embed/ZXQ8Nn2KJiI

18. apríla - Vo veku 82 rokov zomrel americký producent a zabávač Dick Clark, ikona americkej televízie a dlhoročný realizátor tanečnej šou Bandstand.

19. apríla - Levon Helm, americký bubeník a spevák kultovej kapely The Band, zomrel vo veku 71 rokov.

28. apríla - Niekdajšia hollywoodska hviezda strieborného plátna španielsko-anglického pôvodu Patricia Medina, ktorá si v 50. rokoch minulého storočia zahrala po boku partnerov ako Glenn Ford, Karl Malden, Fernando Lamas alebo Alan Ladd, zomrela vo veku 92 rokov v americkom Los Angeles.

29. apríla - Vo veku nedožitých 70 rokov zomrel francúzsky šansonier Eric Charden.


MÁJ

7. mája - Vo veku 53 rokov zomrel po dlhej chorobe český herec Michal Pešek, ktorého diváci poznajú z televíznych seriálov Zkoušky z dospělosti a Malý pitaval z velkého města.

10. mája - Vo veku 79 rokov zomrel nemecký vojnový fotograf dvojnásobný držiteľ Pulitzerovej ceny Horst Faas.

17. mája - Vo veku 63 rokov zomrela americká popová speváčka, „kráľovná disca“ Donna Summer.

20. mája - Vo veku 62 rokov spevák legendárnej britskej skupiny Bee Gees Robin Gibb.

https://www.youtube.com/embed/1G1cp_NRMqs


21. mája - Vo veku 84 rokov zomrel český divadelný a filmový herec a režisér Stanislav Remunda, partner herečky Ivy Janžurovej.

27. mája - Vo veku nedožitých 100 rokov zomrela česká herečka Zita Kabátová. Veľká hviezda strieborného plátna v 30. a 40. rokoch 20. storočia bola posledná žijúca diva zlatej éry československého filmu.

29. mája - Vo veku 89 rokov v zomrel americký folkový hudobník Doc Watson, nositeľ mnohých ocenení: Národná medaila umenia z roku 1997, Grammy za celoživotné dielo z roku 2004. Jeho albumy získali ďalších sedem Grammy.

Vo veku 100 rokov zomrel japonský režisér Kaneto Shindo, ktorého preslávil povojnový film Deti Hirošimy.


 N

2. júna - Vo veku 72 rokov zomrela americká herečka Kathryn Joosten, ktorá začínala malými kreáciami, aby napokon predviedla svoj kumšt naplno v postavách Karen McCluskeyovej zo seriálu Zúfalé manželky. Za túto kreáciu ju ocenili dvoma trofejami Emmy.

5. júna - Vo veku 91 rokov Velikán americkej sci-fi literatúry Ray Bradbury. Autor slávnych diel ako Marťanská kronika alebo 451 stupňov Fahrenheita.

Vo veku 81 rokov zomrel britský autor historických románov s detektívnou zápletkou, laureát prestížnej Bookerovej ceny z roku 1992, Barry Unsworth.

7. júna - Bob Welch, bývalý gitarista americkej rockovej skupiny Fleetwood Mac, ktorý sa neskôr vydal na sólovú dráhu, sa zastrelil vo svojom dome v Nashville. Mal 66 rokov.

11. júna - Americká herečka kanadského pôvodu Ann Rutherford, ktorá v Oscarmi ovenčenom filme Odviate vetrom stvárnila Carreen, najmladšiu sestru hlavnej hrdinky Scarlett O'Harovej, zomrela vo veku 94 rokov.

13. júna - Vo veku 76 rokov zomrel český sochár Josef Nálepa, ktorý bol autorom portrétov viacerých osobností českého kultúrneho a spoločenského života.

15. júna - Vo veku nedožitých 92 rokov zomrel poľský dirigent a svetoznámeho chlapčensko-mužského zboru Poznanskí slávici Stefan Stuligrosz.

16. júna - Vo veku 87 rokov zomrela česká herečka Jaroslava Adamová, ktorá vyše 60 rokov pôsobila na doskách pražských divadiel a objavila sa aj vo viac ako 50 filmoch.

18. júna - Vo veku 82 rokov zomrel britský komediálny herec Victor Spinetti, ktorý hral v troch filmoch Beatles.

Vo veku 79 rokov zomrela česká herečka Eva Klepáčová, predstaviteľka Káče zo známeho českého filmu Hrátky s čertem (1956). Manželka herca a speváka Josefa Zímu.

24. júna - Vo veku 90 rokov zomrel americký tenorista Jean Cox.

26. júna - Americká spisovateľka, scenáristka a filmová režisérka Nora Ephron, známa prácou na filmoch "Keď Harry stretol Sally" či "Bezsenné noci v Seattli", zomrela vo veku 71 rokov.

https://www.youtube.com/embed/V8DgDmUHVto


28. júna - Francúzsky spisovateľ Robert Sabatier, autor románov Švédske zápalky, Tri mentolové lízanky a Lieskové oriešky zomrel vo veku 88 rokov.


JÚL


3. júla - Vo veku 86 rokov zomrel americký herec Andy Griffith, ktorého preslávili hlavne televízne seriály The Andy Griffith Show a Matlock.

8. júla - Vo veku 95 rokov zomrel oscarový americký herec Ernest Borgnine. Ako vynikajúci charakterový herec prerazil v úlohe sadistického seržanta vo filmovej klasike Odtiaľto až na večnosť, ktorá získala osem Oscarov a zahral si v nej po boku Burta Lancastera, Deborah Kerrovej či Franka Sinatru. Už o tri roky neskôr dostal Oscara aj sám Borgnine za hlavnú úlohu v romantickej dráme Marty, v ktorej stvárnil mäsiara trpiaceho komplexom menejcennosti a veľkým ostychom pred ženami.

13. júla - Americký oscarový filmový producent Richard D. Zanuck zomrel vo veku 77 rokov. Jeho produkčná spoločnosť The Zanuck Company produkovala napríklad filmy ako Mulholland Falls, Planéta opíc (remake z roku 2001) a Reťazová reakcia.

Vo veku 62 rokov zomrel český spevák a gitarista Ingo Bellmann, jeden zo zakladajúcich členov českej skupiny Jablkoň.

15. júla - Vo veku 95 rokov zomrela americká oscarová herečka Celeste Holm. Jej tretí film Džentlmenská dohoda (Gentleman's Agreement) jej v roku 1948 priniesol Oscara pre najlepšiu herečku vo vedľajšej úlohe a tiež Zlatý glóbus. Nominovaná na Oscara bola ešte dvakrát po sebe za filmy Come to the Stable a Všetko o Eve (All About Eve).

16. júla - Vo veku 71 rokov zomrel britský rocker Jon Lord, bývalý klávesista a spoluzakladateľ legendárnej skupiny Deep Purple.




Vo veku 92 rokov zomrela americká speváčka Kitty Wells, prvá ženská superstar hudby country.

23. júla - Vo veku 76 rokov zomrela novozélandská spisovateľka Margaret Mahy, medzinárodne uznávaná autorka kníh pre deti.

29. júla - Vo veku 91 rokov zomrel významný francúzsky filmový režisér, scenárista, fotograf a spisovateľ Chris Marker. Medzi jeho najznámejšie filmy patrí apokalyptický film z roku Rampa (La Jetée).

30. júla - Vo veku 72 rokov zomrela írska spisovateľka Maeve Binchy.

31. júla - Vo veku 86 rokov zomrel známy americký spisovateľ, esejista a politický aktivista Gore Vidal.


AUGUST


6. augusta - Vo veku 68 rokov zomrel americký hudobný skladateľ Marvin Hamlisch, ktorý bol jedným z iba dvoch ľudí, ktorí za svoju tvorbu získali prakticky všetky významné ceny - štyri Emmy, štyri Grammy, tri Oscary a jednu cenu Tony, ako aj Pulitzerovu cenu (druhým je americký skladateľ Richard Rodgers). Dostal tiež tri Zlaté glóbusy.




7. augusta - Vo veku 60 rokov zomrel pri autonehode jamajský priekopník reggae rapu v 70. rokoch minulého storočia Ranking Trevor.

9. augusta - Vo veku 80 rokov renomovaný ruský divadelný režisér Piotr Fomenko, označovaný za "veľkého rebela ruského divadla".

Vo veku 83 rokov zomrel americký režisér Mel Stuart, ktorý v roku 1971 režíroval filmovú rozprávku Willy Wonka a továreň na čokoládu.

10. augusta - Zomrel taliansky majster špeciálnych efektov a trojnásobný držiteľ Oscara Carlo Rambaldi, známy ako "otec" mimozemšťana E.T. Mal 86 rokov.

15. augusta - Vo veku 87 rokov renomovaný americký autor sci-fi literatúry Harry Harrison.

18. augusta - Americký spevák Scott McKenzie, ktorý sa preslávil hitom San Francisco (Be Sure to Wear Flowers in Your Hair), zomrel vo veku 73 rokov.





20. augusta - Americká situačná komička a zabávačka Phyllis Diller, ktorá sa ako prvá z hviezd odvážila otvorene hovoriť o kozmetickej chirurgii v Hollywoode, zomrela vo 95 rokov.

27. augusta - Americký fotoreportér Malcolm W. Browne, autor známej fotografie budhistického mnícha, ktorý sa v roku 1963 podpálil v juhovietnamskom Saigone zomrel vo veku 81 rokov.


SEPTEMBER

1. septembra - Vo veku 91 rokov zomrel legendárny americký textár Hal David, ktorý v spolupráci so skladateľom Burtom Bacharachom zložil desiatky populárnych hitov.

9. septembra - Vo veku 68 rokov zomrel český kameraman Petr Polák, ktorý sa podieľal napríklad na filmoch S tebou ma baví svet, Ako vytrhnúť veľrybe stoličku, Ako dostať otecka do polepšovne či Anděl páně.

12. septembra - Deň pred svojimi 80. narodeninami zomrel český herec a slovenský rodák Radoslav Brzobohatý. Sám za svoje najväčšie úspechy považoval trojicu filmov Atentát Jiřího Sequensa, Ucho Karla Kachyňu a Všichni dobří rodáci Vojtěcha Jasného.


https://www.youtube.com/embed/d-ciK0wmsrw


25. septembra -
Jürgen Trimborn, renomovaný nemecký autor biografií mnohých známych osobností, zomrel vo veku iba 41 rokov. Napísal biografie hercov Johannesa Heestersa a Romy Schneiderovej, kontroverzne vnímanej filmárky Leni Riefenstahlovej, moderátora Rudiho Carrella alebo šansonierky a herečky Hildegard Knefovej.

27. septembra - Vo veku 95 rokov zomrel britský herec Herbert Lom. Rodáka z Prahy šľachtického pôvodu, ktorý v 30. rokoch minulého storočia emigroval z bývalého Československa na Britské ostrovy, preslávila postava komisára Charlesa Dreyfusa v sérii filmov o Ružovom panterovi s nezabudnuteľným Peterom Sellersom ako inšpektorom Clouseauom.

OKTÓBER

1. októbra - Vo veku 51 rokov zomrel nemecký televízny zabávač, herec a moderátor Dirk Bach. Za svoje kreácie pred filmovými a televíznymi kamerami a na divadelnom javisku si vyslúžil celý rad ocenení, napríklad Telestar (1996), Nemeckú comedy cenu (1999), z ktorej sa v roku 2007 mohol tešiť opäť ako člen súboru za najlepšiu comedy show alebo prestížne ocenenie Zlatú kameru (2001).

5. októbra - Vo veku 87 rokov zomrel francúzsky filmový režisér Claude Pinoteau, známy napríklad kultovou snímkou La Boum (Večierok), v ktorej prvýkrát zažiarila Sophie Marceau.

https://www.youtube.com/embed/gKCCz59QtVE



8. októbra - Jeden z priekopníkov free jazzu na starom kontinente, dánsky saxofonista John Tchicai zomrel vo veku 76 rokov.

12. októbra - Vo veku 89 rokov zomrel český filmový scenárista, režisér a výtvarník animovaného filmu Břetislav Pojar, jeden zo spoluautorov legendárneho animovaného seriálu o dvoch plyšových medvedíkoch Pojďte pane, budeme si hrát.

18. októbra - Vo veku 76 rokov zomrel japonský režisér Kódži Wakamacu. Medzi jeho najznámejšie filmy patrí snímka Húsenica.

Vo veku 60 rokov zomrela holandská herečka Sylvia Kristel, ktorá sa preslávila ako predstaviteľka hlavnej hrdinky série francúzskych erotických filmov Emmanuelle.

23. októbra - Vo veku 95 rokov zomrel Wilhelm Brasse, známy ako fotograf z Osvienčimu. V koncentračnom tábore Osvienčim počas druhej svetovej vojny fotografoval väzňov i pokusy nacistických lekárov Josepha Mengeleho a Eduarda Wirthsa.
     

NOVEMBER

6. novembra - Vo veku 74 rokov zomrel český karikaturista Vladimír Jiránek, autor známych večerníčkových postavičiek králikov z klobúka Boba a Bobka či nešikovných "majstrov" Pata a Mata.

19. novembra - Vo veku 79 rokov zomrel ruský spisovateľ Boris Strugackij, ktorý so svojím bratom Akradijom tvoril známu plodnú dvojicu autorov vedeckej fantastiky. K ich najznámejším dielam patrí román Piknik pri ceste, ktorý sfilmoval režisér Andrej Tarkovskij pod názvom Stalker.

22. novembra - Vo veku 83 rokov zomrel český Signatár Charty 77, niekdajší šéfredaktor literárneho časopisu Host do domu, prozaik, publicista i literárny kritik Jan Trefulka.

Vo veku 79 rokov zomrel austrálsky spisovateľ Bryce Courten.

23. novembra - Niekdajší prezident Španielskej filmovej akadémie, režisér, scenárista, príležitostný herec, ale aj spisovateľ José Luis Borau zomrel vo veku 83 rokov.

Americký herec Larry Hagman, ktorý stvárnil bezohľadného ropného magnáta J.R. Ewinga v seriáli Dallas, zomrel vo veku 81 rokov.

https://www.youtube.com/embed/axP5Y2ofYiU


DECEMBER

    
5. decembra - Vo veku nedožitých 92 rokov zomrel americký slávny džezový pianista a skladateľ Dave Brubeck.

Vo veku 104 rokov zomrel svetoznámy brazílsky architekt Oscar Niemeyer, ktorý ako jeden z tímu architektov navrhol budovu OSN v New Yorku. Niemeyer projektoval väčšinu brazílskeho futuristického hlavného mesta Brazília - vrátane Národného kongresu, rímskokatolíckej Brazílskej katedrály či prezidentských palácov Palácio do Planalto a Palácio da Alvorada.

11. decembra - Vo veku 89 rokov zomrela česká herečka Antonie Hegerlíková, ktorú preslávila postava mamičky Anežky v seriáli F.L.Věk.

Vo veku 86 rokov zomrela ruská sopranistka Galina Višnevská.

Vo veku 92 rokov zomrel legendárny indický hudobník a hráč na sitár Ravi Shankar, trojnásobný držiteľ hudobnej ceny Grammy. Shankar spopularizoval indickú hudbu v západných krajinách a ovplyvnil početné hudobné skupiny, medzi nimi aj Beatles. Hru na sitar priblížil Georgeovi Harrisonovi a v roku 1969 vystúpil na legendárnom festivale Woodstock.

16. decembra - Vo veku 95 rokov zomrela česká spisovateľka a scenáristka Fan Vavřincová, ktorú preslávil hlavne televízny seriál Taková normální rodinka.

22. decembra - Vo veku 93 rokov zomrela česká spisovateľka Květa Legátová. Uznania sa jej dostalo až knihou Želary, ktoré vydala po dovŕšení 80 rokov, aj keď ju napísala skôr. Za Želary v roku 2002 dostala aj Štátnu cenu za literatúru.


https://www.youtube.com/embed/UeYkplAeA1o


24. decembra
- Vo veku 90 rokov zomrel americký filmový, divadelný a televízny herec Jack Klugman, ktorý sa preslávil najmä ako Dr. Quincy.

Americký charakterový herec Charles Durning, známy úlohami vo filmoch ako Tootsie, zomrel vo veku 89 rokov.

26. decembra - Vo veku 72 rokov zomrela americká soulová speváčka Fontella Bass, ktorá v roku 1965 s hitom Rescue Me kraľovala rebríčkom rhythm&bluesovej hudby (R&B).

27. decembra - Vo veku 91 rokov zomrel americký herec Harry Carey Jr., ktorý je známy z hollywoodskych klasických westernov v réžii Johna Forda.

menuLevel = 2, menuRoute = style/video, menuAlias = video, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
25. apríl 2024 18:45