StoryEditor

Začína sa festival Jeden svet. Pozrite si, čo nezmeškať (video)

03.12.2012, 12:30
Festival otvára svoje brány po prvýkrát na celý týždeň. Divákov čakajú tri filmy Zuzany Piussi.

Dnes štartuje už trinástykrát filmový festival Jeden svet. Na výber je niekoľko desiatok filmov v deviatich sekciách. Príležitosť odprezentovať širšiemu publiku svoju tvorbu dostanú aj slovenskí a českí autori. „Festivalový tím Jeden svet si slovenských dokumentaristov veľmi váži. Mnohé ich diela považujeme za výborné a veľmi dôležité pre spoločnosť. Náš filmový festival patrí k tematizovaným podujatiam, to znamená, že je pre nás dôležitejšia téma, ako samotné spracovanie,“ povedala pre HN riaditeľka festivalu Nora Benaková.

Návštevníci budú môcť vidieť aj dokumentárne filmy predstavené v rámci Európskeho roku aktívneho starnutia a solidarity medzi generáciami, o ľuďoch žijúcich činorodo aj vo veku, kedy by mohli sedieť celý deň pred televízorom a piť čaj. Na festivale však môžete vidieť aj portrét hlavy Európskej únie Hermanna Van Rompuya či príbeh zrodu LSD.

Pozrite si tipy HN:


Život vo fotografiách
7. decembra 2012 (piatok) o 19.15, Kino Lumière

V roku 1921 odišla Miriam Weissensteinová z Československa do Tel Avivu. Tu zachytil premeny tohto mesta jej manžel Rudi na jedinečných fotografiách. Po jeho smrti sa spolu s vnukom Benjaminom starajú o jeho ateliér a popritom vedú spor s radnicou. Aj napriek tomu, že „Photo House“ tvorí súčasť kultúrnej pamäti mesta aj štátu, má podľahnúť developerským plánom, ktorým sa však bránia, ako vedia. Film zachytáva komunikáciu medzi babičkou a vnukom, pričom stavia na vtipných slovných výmenách ľudí, ktorých oddeľuje nielen generačná priepasť, ale aj spoločná rodinná tragédia.


https://www.youtube.com/embed/llxtCLcxplY



Zrod LSD

3.12. 2012 (pondelok) o 20.20, Kino Mladosť
7.12. 2012 (piatok) o 20.30, Kino Lumière

Verejnosť vie len málo kusých informácií o hrozbách a účinkoch drog. Pohľad na tabuizovanú tému drôg a ich výroby ponúka dokumentárny film Zrod LSD. Film zachytáva príbeh LSD, ktoré sa zrodilo v švajčiarskych laborátóriach, zaujímala sa oň CIA a plánovala ho použiť ako zbraň v Studennej vojne.  Nakoniec sa dostala medzi bežných ľudí, aby sa z nej stala legendárna látka preslávená „deťmi kvetov“. Dnes sa LSD vracia do Švajčiarska, aby pomohla ľuďom vyrovnať sa s umieraním. Cestu LSD v snímke komentuje s využitím unikátnych archívov sám Albert Hofmann „otec LSD“, česko-americký psychiater Stanislav Groff a tiež „psychedelický guru“ Timothy Leary.


https://www.youtube.com/embed/paeJSG0RGXc


Od Fica do Fica

4. decembra 2012 (utorok) o 17.40, Kino Lumière
9. decembra 2012 (nedeľa) o 19.10, Kino Lumière

„Najviac ľudí sa pred festivalom zaujímlo o film slovenskej dokumentaristky Zuzany Piussi Od Fica do Fica o stave našej dnešnej spoločnosti, pravdepodobne kvôli medializácii zamietnutia distribúcie filmu v multiplexoch,“ konštatuje Benaková. Dokument si za prvých sedem dní, čo je zverejený na internete, stihlo prostredníctvom predplatenej siete Piano pozrieť až 10 tisíc ľudí. To robí z filmu jeden z najpozeranejších slovenských dokumentov. Od Fica do Fica mapuje obdobie posledných dvoch rokov na politickej scéne. Piussi zaznamenáva vystriedanie ľavice pravicou v roku 2010, kauzu Gorila, vďaka ktorej sa po drtivej porážke pravice vrátil po predčasných voľbách do vlády Robert Fico.





Keď sa rúbe les

9. decembra 2012 (nedeľa) o 15.00, Kino Lumière
4. decembra 2012 (utorok) o 19.05, Kinosála SNG

Otázka ekologického terorizmu rezonuje v médiách už niekoľko desaťročí. Zaoberá sa ňou film Keď sa rúbe les, pričom prináša príbeh enviromentálneho pracovníka Daniela McGowena, ktorý pôsobil po roku 2000 na prípadoch podpaľačstva v USA. „Film hľadá odpovede na to, kde je hranica v súvislosti s „bojom“ za lepšie životné prostredie a aké prostriedky sú v boji za vyššie ciele ešte spoločensky prijateľné,“ dodáva riaditeľka festivalu. Snímka sa v roku 2012 dostala do najužšej nominácie na Oscara.




Cena za sex
4. decembra 2012 (utorok) o 16.30, Kinosála SNG
9. decembra 2012 (nedeľa) o 15.00, Kino Mladosť

Film mapujúci život dievčat a žien, ktoré vďaka túžbe zarobiť si skončili ako prostitútky v zahraničných nevestincoch. Autorka Mimi Chakarova sa zamýšľa, prečo toľko žien z východného bloku končí v rukách „obchodníkov s bielym mäsom“. Neuspokojuje sa len s povrchným pohľadom a preniká do uzavretého kruhu tureckých klubov aby zistila, ako je možné, že napriek snahám OSN a vynakladným prostriedkom v boji proti tomuto novodobému otroctvu, ide tento biznis stále nerušene ďalej.

menuLevel = 2, menuRoute = style/video, menuAlias = video, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
18. apríl 2024 06:44