StoryEditor

Otestovali sme iPad mini. Tablet od Googlu je slabší

13.11.2012, 09:00
iPad mini rozhodne nezaostáva za svojim veľkým bratom a konkurenciu môže ohroziť.

Apple na konci toho roka výnimočne prekvapil a začal predávať iPad s menšou obrazovkou. To čo bolo za éry Steva Jobsa tabu, dnes už neplatí. Magická uhlopriečka štandardného tabletu, 9,7 palca sa zmenila na príjemných 7,9 palca.  

Veľké plány s malým tabletom

Zmenšený displej o dva palce rozhodne ovplyvnil na iPade ergonómiu ovládania a jeho využitie. Steve Jobs ešte pred rokmi komentoval, že pre používanie menšieho tabletu by ste si museli zbrúsiť prsty. Predaje ukazujú, že sa zrejme mýlil. Len za prvý víkend sa rozpredali celkom tri milióny iPadov mini. Plány Applu na budúci rok rozhodne nie sú trochárske. Chce predať celkom 194 miliónov iPhonov a 102 miliónov iPadov, kde ma výrazne dopomôcť aj malý tablet.

 

Prvotriedna konštrukcia

Konštrukcia je na úrovni štandardu Applu. Teda hliníkové telo so sklom. Spracovanie je prvotriedne. Tablet na vás nezanechá dojem, že je len „lacnou“ odrodou veľkého iPadu. Navyše je tenký, len 7,2 mm a dosahuje hmotnosť 308 gramov. Výborne sa preto drží v rukách a neunavuje ich. Na tele nájdete klasické ovládacie prvky, teda zámok otáčania displeja - vypnutie zvukov, reguláciu hlasitosti a blokovacie tlačidlo. iPad mini používa už nový konektor lightning. Výdrž dosahuje pri zážaži 10 hodín, pri bežnom používaní ho stačí nabíjať každý alebo každý druhý deň. 

 

Horšie rozlíšenie, no viac priestoru

Osadená obrazovka poskytuje dobrú čitateľnosť údajov, no oproti konkurencii, napríklad Google Nexus 7, má menšie rozlíšenie. V zásade však ukazuje viac informácií vďaka väčšej ploche. Rozlíšenie zostáva rovnaké ako pri iPade 2, rozloženie strán štyri ku trom sa nezmenilo. iPad mini má veľmi tenké okraje displeja. Lepšie pohodlie poskytuje úchop, ktorý však už zasahuje palcom do displeja. Systém tento dotyk dokáže rozpoznať a ignorovať. 


Aj napriek širokému bielemu pásu, kde by bola reklama je na iPade vidieť viac informácií.

Tablet má inštalovanú dvojicu kamier. Zadná s 5 Mpx snímačom dokáže zachytávať nadštandardné snímky spolu s Full HD videom. Predná kamera poskytuje HD rozlíšenie, najčastejšie ju využijete pre video hovory. 

Systém je rovnaký ako pri ostatných iPadoch a poskytuje obdobné možnosti. Aj tu nájdete tisícky prispôsobených aplikácií, výborný webový prehliadač alebo využijete možnosti iCloudu a ovládanie gestami. Nenarazil som na zásadný problém, ktorý by odsúval menší tablet na „druhú koľaj“. Naväčšou devízou ostáva veľkosť, ktorá mne osobne vyhovovala viac než pri klasickom iPade. 

 

Starý hardvér a bez obrazovky Retina

Ako nevýhodu môžme pokladať použitie až dva roky starého hadrvéru iPadu 2, ktorý však stále úplne postačuje na plynulý chod zariadenia. Apple tiež vypustil Retina displej. Zrejme tak spravil z praktických, ale aj marketingových dôvodov. iPad by bol podstatne hrubší, tažší a drahší. Jednoducho sa dá predpokladať, že druhá generácia, ktorá príde na trh približne v rovnakom čase pred Vianocami, už bude obsahovať lepší displej. 

 

Kúpiť či nekúpiť?

V závere môžeme konštatovať, že najvýraznejší konkurent, Google Nexus 7, vyhráva v cene, no kvalita spracovania a ergonómia je pri iPade mini výrazne vyššia. Ak váhate nad malým a šikovným tabletom, základný iPad mini za 330 eur nie je zlý výber. Verzia, ktorá dokáže pracovať aj s mobilnými dátami sa začne predávať 26. novembra. Cena začína na približne 430 eurách za 16 GB verziu. Čo už je pomerne dosť peňazí a výhoda ceny sa stráca. 

iPad mini 

Špecifikácie

Obrazovka: 7.9 palca

Rozlíšenie: 1 024 x 768 bodov

Operačný systém: iOS 6

Procesor a grafika: Apple A5

Fotoaparát: 5 Mpx, Full HD video

Predná kamera: 1,2 Mpx, HD video

Rozmery: 200 x 134,7 x 7,2 mm

Hmotnosť: 308 gramov

Cena: od 330 eur (16 GB s Wi-Fi)

 

Vlasnosti

+ Výborná veľkosť a hmotnosť

+ Stabilný a plynulý chod zariadenia

+ Neunavuje pri používaní

+ Výdrž obdobná s veľkým iPadom

- Slabšia obrazovka

- Použitie staršieho hardvéru

Snímky: Pavol Funtál

Za zapožičanie ďakujeme spoločnosti m:zone.


menuLevel = 2, menuRoute = style/video, menuAlias = video, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
26. apríl 2024 08:18