StoryEditor

Hráme to, čo chcú ľudia počuť, vraví legenda Kool & the Gang

01.11.2012, 23:00
Známa funková skupina už desaťročia zabáva masy ľudí bez ohľadu na vek. Dokázala to aj cez víkend v Bratislave.

Na Bratislavské jazzové dni ste cez víkend prišli s exkluzívnym repertoárom. V čom je špeciálny?
Zahrali sme všetky naše veľké hity. Začali sme songom Fresh a potom si už všetci návštevníci festivalu vypočuli piesne ako Get Down On It, Ladies Night, Celebration, Joanna.

Takže to, čo všetci poznáme.
Áno, robíme to tak. Vždy sa ubezpečíme, že budeme hrať to, čo ľudia chcú počuť. Chceme totiž, aby mali dobrý zážitok, rovnako ako aj my na pódiu.

Spomínané piesne už zľudoveli, dodnes sa hrajú v rádiu aj na diskotékach, použili sa vo filmoch. Čo to pre vás znamená?
Beriem to ako požehnanie a poctu, že ich a aj nás poznajú po celom svete. Je to dôkaz toho, čo sa hovorí, že hudba spája ľudí. A o to sa  vždy snažíme. Okrem toho je hudba spôsob, akým môžete utiecť od všetkých problémov sveta a cítiť sa dobre sám so sebou. A niekedy, keď máte pocit, že robíte dobrú vec, dáte ľuďom odpovede na ich otázky.

Neotravuje vás hrať stále dokola tie isté hity? Veď ste ich museli hrať aj počuť nespočetne veľa ráz.
Nie, samozrejme, že nie. Nikdy to, čo hráme, nie je rovnaké. Pamätám si, keď sme robili prvú nahrávku, bolo to priam magické. A tú hudbu hráme dodnes, no nikdy som pritom nemal pocit, že robíme to isté, i keď je to rovnaká melódia a rovnaké texty.

Keď rozprávate o hudbe, cítiť z vás veľkú radosť a zanietenie.
Ó, áno (smiech). Nikdy som nestratil radosť a vášeň  z hudby. Verím, že žiadny hudobník, a nezáleží na tom, aký žáner robí, nestratí tento pocit z hudby. Je to vášeň, ktorú sme dostali od Boha. Pozrite sa na seba, vy ste novinárka a máte rovnaké zapálenie pre písanie a kreativitu. Inak by ste to asi nerobili.

Je teda aj to dôvod, prečo ste na scéne už desaťročia?
V poslednom čase sa nás často pýtajú, či nie sme zrelí do dôchodku. S vekom to však nesúvisí. Nemôžete totiž len tak zastaviť tú kreatívnu energiu, že sa zrazu rozhodnete, že s tým končíte. Byť umelcom je niečo, čo nemôžete zastaviť. Je to ako tečúca voda v potoku. Keby sa zastavila, tak si poviete: „Ó, vznikol problém“. To isté je aj v umení.

https://www.youtube.com/embed/0l-GuraLUNA
Zdroj: YouTube

O dva roky však oslávite polstoročie na hudobnej scéne. Môžu sa fanúšikovia tešiť na veľkú párty v štýle Celebration?
Predpokladám, že urobíme veľké turné, na ktorom tento úspech oslávime. Teraz však  pracujeme na novej hudbe a dávame dokopy EP. 

A výberovka najlepších hitov sa nečrtá?
Myslím si, že to je dobrý nápad, máme predsa úžasný katalóg hitov. Ak by sme to zrealizovali, tak by to bol určite obrovský balík, do ktorého by sme mohli dať aj nejaké nové veci.

Predpokladám, že podstatnú časť by tvoril funk, s ktorým ste sa preslávili po celom svete. Ale ako kapela ste si vyskúšali omnoho viac žánrov ako džez, boogie, R&B alebo pop.
Myslím si, že každý hudobník by sa mal meniť, tak, ako sa mení aj doba. Začínali sme ako mladá džezová kapela, potom sa nás chopil producent Gene Redd, ktorý nás chcel zviditeľniť a urobiť s nami hudbu, ktorá osloví masy ľudí. Koncom 70. rokov sme zase mali možnosť pracovať s J. T. Taylorom, čím sme zmenili štýl na disko. Takže Kool & the Gang v 70. rokoch bolo niečo iné ako Kool & the Gang v 80. rokoch. Každý štýl, ktorý sme robili, som si užíval, ale zmena bola nevyhnutná. Ani vy určite nie ste taká ako pred desiatimi rokmi.

Samozrejme.
Museli sme sa zmeniť aj kvôli trhu, pretože ten sa neustále vyvíja. Práve vďaka tomu sa nám otvárajú nové možnosti, máme čoraz viac fanúšikov.

https://www.youtube.com/embed/JWuoGZAz94c
Zdroj: YouTube

Ako sa vám teda javí dnešný hudobný priemysel?
Myslím si, že je superkreatívny. Môžete počuť mnoho hudobných hybridov, ktoré vznikli miešaním štýlov. Dnešná hudba je rovnako „kool“ ako v minulosti. Pozrite sa napríklad na tanečnú hudbu – tie možnosti sú skvelé.

Bola túžba po zmene dôvod, prečo ste tento rok absolvovali turné s rockovo-metalovou kapelou Van Halen?
S Van Halen sme urobili koncertnú šnúru, pretože prišla taká príležitosť a musím povedať, že to bolo skvelé. Sú to milí chlapíci a zažili sme spolu dobré časy. Turné bolo bez stresu a vďaka nemu sme získali aj mnoho nových fanúšikov. Veľa ľudí si myslelo, že toto spojenie nebude fungovať, ale mýlili sa. Ukázalo sa, sme si  akí podobní – veľmi vyprofilovaní, hlasní, silní a so skvelou šou.

O tom niet pochýb, veď ste po celom svete predali viac ako 70 miliónov albumov.
Ó, môj bože, je to tak.

Meriate svoj úspech aj takýmito číslami?
Mali sme obdobia, keď sme to robili. Ale aj dnes je to niečo, čím sa zaoberáme, veď sme skutočne predali milióny kópií a stále sa nám darí ich predávať. Teraz sa však snažíme pozerať na to, čo je nové na trhu, aby sme mohli prísť s niečím novým. Sme ako baníci, stále sa posúvame dopredu a snažíme sa aj zo súčasnosti niečo vydolovať.

Dôvody, prečo sú Kool & the Gang legendou

1. Spomienky na mladosť
Skupina, ktorá bola na výslní v 70. a 80. rokoch, je pre mnohých ľudí pripomienkou ich mladosti. Vďaka ich hudbe sa vracajú do čias puberty.

2. Notoricky známe hity
Dokázali vyprodukovať veľké množstvo hitov a ich popularitu podčiarklo aj to, že sa objavili na soundtrackoch viacerých filmov. Okrem toho sú najsamplovanejším interpretom všetkých čias.

https://www.youtube.com/embed/bLnUJQut-kc
Zdroj: YouTube

3. Zabávači
Vždy to boli výborní zabávači, ktorí dokázali z každého koncertu urobiť udalosť. Túto schopnosť si udržali dodnes, aj napriek tomu, že už nejde o mladíkov.

4. Rozširovanie fanúšikovskej základne
Aj zmenou štýlu si v priebehu rokov dokázali rozširovať rady fanúšikov. Naposledy sa im to podarilo v tomto roku, keď sa vydali na turné s metalovou kapelou Van Halen, vďaka čomu oslovili ďalšie skupiny poslucháčov.

5. Posun k masám
S príchodom producenta Gena Redda sa im podarilo preorientovať svoju hudbu na takú, ktoré dokáže osloviť masy. Napriek mainstreamovému zameraniu si však zachovali svoj typický štýl.

menuLevel = 2, menuRoute = style/video, menuAlias = video, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
20. apríl 2024 16:33