StoryEditor

Recenzia: Keď duša putuje. K Oscarom (foto + video)

28.11.2012, 23:15
Napriek dĺžke a komplikovanosti je novinka Atlas mrakov kultovou snímkou už teraz.

Súrodenecká dvojica Wachowski, ktorí stvorili legendárny film Matrix, kultový režisér Tom Tykwer (Lola beží o život, Parfém: Príbeh vraha), hviezdne obsadenie a výnimočný príbeh. To nemôže dopadnúť zle. A v kombinácii s blížiacim sa udeľovaním cien Oscar sa okamžite začína skloňovať slovo favorit. Film Atlas mrakov, ktorý vznikol podľa rovnomenného veľmi úspešného románu Davida Mitchella, však môže mať tieto ambície právom. Nielen že naplnil očakávania fanúšikov knihy, ale prináša zážitok, ktorý sa len tak nevidí. A už je aj v našich kinách.

Komplikovane jasné
Nakoľko ovplyvňujú naše každodenné rozhodnutia budúcnosť niekoho iného? Môžeme dostať druhú šancu? A za akú cenu? Tvorcovia filmu sa snažili odpovedať na tieto a podobné otázky v šiestich prelínajúcich sa príbehoch a postavách na základe putovania duše. „Každá z častí a časových období reflektuje v rámci filmu tých ostatných. Keďže sa všetky duše vyvíjajú, uvidíte, ako sú spojené a sledujete ich postupnú zmenu. Každá postava je súčasťou celého súboru bytostí, ktoré sa večne vracajú, pričom sa združujú v nových identitách a za nových okolností,“ povedal jeden z režisérov Andy Wachowski. Podľa neho je však kľúčové vnímať to ako celok, iba jeden príbeh. A to sa mu podarilo.





Od právnika k pastierovi

Prvý príbeh sa začína plavbou z tichomorských ostrovov v roku 1849, keď sanfranciský právnik ukrýva na palube otroka, z ktorého sa neskôr stáva jeho priateľ. Hneď nato prechádzame do Škótska v roku 1936, kde sa mladý skladateľ (Jim Broadbent) snaží zložiť svoje vrcholné dielo. Podľa neho je film aj pomenovaný. Tretia dejová línia sa odvíja v roku 1973, keď sa investigatívna novinárka (Halle Berry) v San Franciscu snaží odvrátiť katastrofu. V súčasnosti, v roku 2012, spoznávame tragikomický osud vydavateľa v Londýne. V budúcnosti sa však odohrávajú len dva príbehy. Jeden mapuje osud modifikovanej pracovníčky (Doona Bae) v roku 2144 a druhý v ďalekej spustošenej budúcnosti, v roku 2300, kde bojuje o prežitie pastier kôz (Tom Hanks).




Napriek ustavičnému prelínaniu príbehov, či niekedy len krátkych scén, je film jasný od začiatku. Všetko do seba zapadá a má zmysel. Tvorcovia využili i to, čo kniha neumožňovala. Použili hercov hneď v niekoľkých postavách, takže bolo zaujímavé sledovať ich zmeny aj v šesťúlohách. V menších úlohách sa tak objavila aj Susan Sarandon a Hugh Grant, ktorý sa konečne ukázal, že je schopný hrať aj niečo iné ako „fešáka“ v romantických komédiách.




Výnimočné...

Film bude možno väčším zážitkom pre tých, ktorí nevideli Matrix, ale aj tak je to film, ktorý je ešte teraz niekde inde. Na filmových portáloch sa v obľúbenosti šplhá veľmi vysoko. Môžete v ňom vidieť však aj komédiu, drámu, ale aj sci-fi či romantiku. I preto sa počas dlhých 164 minút nenudíte ani chvíľu. Bojíte sa, sústredíte sa, zamyslíte nad predostretými témami, vychutnávate dych vyrážajúce scény. Skvelá kamera zaviedla diváka na výnimočnú cestu. A z každej vety vyviera múdrosť, čo je dnes v hollywoodskych filmoch skôr raritou. Kristína Jurčišinová

Hodnotenie HN: 4,5 z 5 hviezdičiek
Krajina: Nemecko/USA
Réžia: Andy Wachowski, Lana Wachowski, Tom Tykwer
Hrajú: Tom Hanks, Halle Berry

menuLevel = 2, menuRoute = style/video, menuAlias = video, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
20. apríl 2024 14:43