StoryEditor

Slovenský film opäť zaujíma Európu (video)

30.01.2013, 23:00
Slovenský film Môj pes Killer bojuje v súťaži festivalu v Rotterdame, pre HN píše Radovan Holub.

Film sa premietal v jednej z najväčších sál kina Pathé v centre hollandského Rotterdamu a osobne ho uviedol riaditeľ tunajšieho festivalu Rutger Wolfson. Podľa jeho názoru ide o celkom mimoriadny film o „dokumentárnom portréte spoločnosti, ktorá sa nachádza v stave apatie“. Reč je o filme slovenskej režisérky Miry Fornay s názvom Môj pes Killer, ktorý je na festivale uvedený v svetovej premiére a dostal sa medzi šestnásť najprestížnejších snímok v súťažnej sekcii bojujúcich o najvyššiu cenu – Hivos Tiger Award. V rámci festivalu, ktorý trvá do konca týždňa, je zaradený celkovo šesťkrát.

Neherci a pes
Ide o príbeh holohlavého Marka (Adam Mihál), nie príliš priebojného a krehkého osemnásťročného mladíka, ktorý sa z nedostatku príležitostí primkne ku skupine skinhedov. Jeho jediným ozajstným priateľom je bojový pes. „Love story chlapca a psa, to je naozaj originálne,“ odznelo v publiku počas jedného z premietaní. Film sa odohráva na slovensko-českom pomedzí, ide o miesto, ktoré „vôbec nevyzerá ako Slovensko“ a ku ktorému Mira Fornay priľnula už v detstve. Fascinujú ju tunajší ľudia aj dialekt. Markov otec žije v búde vo vinohrade a potrebuje peniaze, preto musí predať byt. Markova matka od rodiny odišla do Brna a má malé dieťa – Róma Lukáška. Medzi oboma bratmi, Markom a Lukáškom, sa rozvinie nepravdepodobné a napäté priateľstvo.





Film je postavený na obrazoch sídlisk, nehostinných staničných budov, „oprýskaných“ vidieckych domov a hnedej zimnej krajiny. Skoro nikde nie je vidieť zeleň. V interiéroch sídliskového bytu alebo po krčmách kamaráti skinhedi spievajú bojové piesne o tom, že Rómovia nosia zlaté reťaze, ale nechcú pracovať. Je tu tiež krčma, kam Rómovia majú vstup zakázaný. Avšak Marek má svojím spôsobom rád svoju matku aj svojho nevlastného brata. Môj pes Killer je film obsadený len nehercami.

Rómsky moment
„Na roly som svojich adeptov pripravovala na workshopoch a zbierala materiál tak, že som namiesto nakrúcania hovorila s miestnymi ľuďmi. Zadala som nehercom, aby si zaznamenávali príbehy zo svojho každodenného života,“ povedala Mira Fornay. Film patrí svojou mentalitou presne k tomu, čo od nás medzinárodná festivalová scéna očakáva. Rozpráva o chudobných ľuďoch, čo nevedia, čo so životom. Exteriéry sú holé, bezlisté a depresívne. Teda v tradícii tých slovenských alebo českých filmov, ktoré mali v zahraničí ohlas (Dom, Príliš mladá noc). Po projekcii filmu zodpovedala Fornay otázky publika. Divákov zaujímal hlavne rasový moment filmu. „Dva roky som sa pohybovala medzi skinhedmi. Zaujímalo ma, prečo sa toľko mladých ľudí pripája k tomuto klubu. Prečo niekto verí tomu, čo sama nemôžem pochopiť a čo považujem za nebezpečné,“ povedala Fornay.




Dve želiezka
Na festival v Rotterdame prichádza každoročne okolo 2 500 filmových profesionálov. Je málo pravdepodobné, že by si niekto z nich film Môj pes Killer nevšimol, podobne ako to bolo vlani so srbským filmom Klip (réžia Maja Milos). Aj ten sa odohrával v nehostinných exteriéroch východnej Európy, medzi mladými ľuďmi, ktorí nevedia, čo by mali robiť a ničomu neveria. A zatiaľ čo hrdinovia filmu Maji Milos sa primknú k sexu, postavy z filmu Miry Fornay hľadajú spásu v rasovom extrémizme a boji proti Rómom. Aj toto je dôležitá správa vo filmovom svete. Nie je vylúčené, že náš film si z Rotterdamu cenu odvezie, pretože presne vystihol zmätky a strasti chradnúcej Európy. Publikum v ňom videlo nie úzko slovenský alebo český, ale európsky problém. Navyše dokumentaristická príchuť filmu je niečo, čo je jednoducho trendy. Ďalším slovenským želiezkom v ohni je dráma Matyáša Priklera Ďakujem, dobre. Jeho film, nakrútený na základe rovnomenného krátkeho filmu, beží v druhej najväčšej sekcii festivalu – Bright Future.

Rotterdamský filmový festival je niečo ako stav mysle. Sú tu predovšetkým filmy o tápajúcich, chudobných ľuďoch, o ľuďoch na okraji spoločnosti. Nie je tu žiadny červený koberec, na hviezdy a star systém sa tu nehrá. Napriek tomu pozvanie tento rok prijal aj veľký taliansky režisér Bernardo Bertolucci so svojím filmom Ja a ty (film bol uvedený v roku 2012 na MFF Bratislava). Je to jednoducho veľká divácka akcia s približne 300-tisíc predanými vstupenkami a s budgetom 7,3 mil. eur. Súčasťou festivalu je tiež Fond Huberta Balsa, ktorý podporuje tvorbu filmu v ekonomicky krehkých štátoch a ďalšou časťou festivalu je CineMart – praotec všetkých koprodukčných trhov, ktoré sa neskôr vyrojili na mnohých ďalších filmových festivaloch.


Filmy Miry Fornay na festivaloch:

Celovečerné filmy:

Môj pes Killer (2013)
– v svetovej premiére uvedený v súťaži MFF Rotterdam
– scenár získal Cenu Tibora Vichtu a bol tiež medzi finalistami ceny Krzysztofa Kieslowského ScripTeast na MFF Cannes

Líštičky (2009)
– v rámci Týždňa kritikov ho uviedli na festivale MFF Benátky
– uvedený bol aj na festivaloch v Rotterdame, Bratislave, Stockholme, Varšave či juhokórejskom Pusane
– získal cenu Dialogue na festivale MFF Cottbus

Krátke filmy:

Alžbeta (2004)
uvedený na festivaloch v Bristole či Londýne

Small Untold Secrets (2002)
získal cenu za najlepší krátký film MFF Cottbus, uvedený bol tiež na festivaloch v Angers, Rotterdame, Telluride, New Yorku, Kyjeve či Teheráne

01 - Modified: 2004-10-10 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Fronc očakáva prelom 02 - Modified: 2004-10-10 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Milióny na infokampaň
menuLevel = 2, menuRoute = style/video, menuAlias = video, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
25. apríl 2024 07:13