StoryEditor

Najlepšie športové piesne všetkých čias (video)

06.08.2012, 09:57
Poznáme skladby pri ktorých sa vám bude lepšie športovať, alebo... sledovať olympiáda.

Možno ste aj vy premýšľali nad playlistom, ktorý by zlepšil váš športový výkon. Pri príležitosti tohtoročnej olympiády zostavila organizácia Performing Rights Society, združujúca skladateľov, textárov a hudobných publicistov rebríček najlepších športových piesní. Skladby, ktoré milióny ľudí navnadili na lepší športový výkon, inšpirujú možno aj vás. Pozrite si prvú päťku.

5. Thriller - Michael Jackson

Jedna z najslávnejších skladieb kráľa popu Thriller vyšla v roku 1983 ako vyše trinásť minútové video. Thriller je považovaný za najvplyvnejšiu popovú pieseň a jeho videoklip je zlomovým momentom hudobného priemyslu vďaka zlúčeniu filmu a hudby. Skladba sa predala v počte 9 miliónov kópií a podľa Guinessovej knihy rekordov je najúspešnejším hudobným videom. Jackson sa v ňom predstavil spolu s Olou Ray, ktorá sa ukázala aj na titulke Playboya tri roky predtým. Legendárnu choreografiu má zase na svedomí Michael Peters, ktorý s muzikantom spolupracoval na klipe Beat It.

https://www.youtube.com/embed/sOnqjkJTMaA

4. Gold - Spandau Ballet

V roku 1983 vyšiel nový singel aj britskej new wave formácii Spandau Ballet. Gold bol, spolu s skladbou Truth, ich najlepšie umiestnený hit v UK Charte. Réžijne sa na ňom podieľal Brian Duffy. V klipe ako šestnásťročná účinkovala Sadie Frost, ktorá sa neskôr stala manželkou gitaristu Garyho Kempa.

https://www.youtube.com/embed/gSq8ZBdSxNU

3. Higher & Higher - Jackie Wilson

O niečo staršia skladba Jackieho Wilsona Higher & Higher bola uvedená v roku 1967. Skladba bola pôvodne niečo ako pekná soulová balada. Producent Carl Davis dal slaďáku rázne stop, vyžiadal si rýchlejšie tempo a výraznješie bicie, a tak vznikol hit, ktorú magazín Rolling Stones zaradil medzi jednu z 500 najlepších skladieb všetkých čias.

https://www.youtube.com/embed/k1odvp-_bhk

2. Start Me Up - Rolling Stones

Do nahrávania skladby sa kapela pustila ešte v roku 1975. Reggae-rocková Start Me Up však nemala ten správny zvuk, a tak od nahrávania Rolling Stones upustili. K piesni sa vrátili o niekoľko rokov neskôr a spravili z nej úspešný hit. Samotný text je zámerne robený dvojzmyselne a aj keď to vyzerá, že Mick Jagger spieva o pretekoch na motorkách, v skutočnosti má celá skladba silný sexuálny podtón. Skladba alebo jej časti boli použité vo viacerých reklamách či seriáloch ako Simpsonovci či Glee. Rolling Stones ju zaspievali ako jednu z troch piesní na americkom Super Bowle v roku 2006.

https://www.youtube.com/embed/XW4DPIBO5OU

1. Jump - Van Halen

Najlepšou skladbou podľa organizácie PRS je skladba z roku 1984 Jump. Americkí Van Halen sa vtedy jediný raz dostali na čelo rebríčka Billboard Hot 100. Skladba vznikla rýchlo a spontánne na zadnom sedadle auta, kde ju napísal David Roth. Ešte v to isté popoludnie nahrali v štúdiu vokály a večer nahrávku len dorobili. Jump je jedna z najpopulárnejších a najvplyvnejších rockových piesní vôbec.

https://www.youtube.com/embed/wlq0lYB3iSM

Top 20 športových piesní podľa členov britskej organizácie PRS for Music:

1. Jump - Van Halen
2. Start Me Up - Rolling Stones
3. Higher & Higher - Jackie Wilson
4. Gold - Spandau Ballet
5. Thriller - Michael Jackson
6. Wake Me Up Before You Go-Go - Wham!
7. The Winner Takes It All - ABBA
8. Silver Machine - Hawkwind
9. We Are the Champions - Queen
10. Shine - Take That
11. Tracks of My Tears - Smokey Robinson
12. The Long & Winding Road - The Beatles
13. Eye of the Tiger - Survivor
14. Simply the Best - Tina Turner
15. Jump Around - House of Pain
16. Gonna Fly Now - tematická skladba z filmu Rocky
17. Another One Bites The Dust - Queen
18. Don't Stop Believin' - Journey
19. Chariots of Fire - titulná skladba z filmu Ohnivé vozy
20. We Will Rock You - Queen

menuLevel = 2, menuRoute = style/video, menuAlias = video, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
18. apríl 2024 20:55