StoryEditor

Recenzia: Cigáni šli do volieb, teraz do kina (video)

07.11.2012, 23:00
Nový slovenský dokument Jara Vojteka prináša humor i zamyslenie sa.

„Voľte ma, pretože som jeden z vás. Mnohým som pomohol a môžem aj vám. Voľte číslo 14,“ nacvičuje si Vlado Sendrei predvolebnú reč. A spolu s ním to v kruhu skúša jeho volebný štáb. O tom, či sa Sendreiovi ako prvému Rómovi podarí uspieť vo voľbách banskobystrického VÚC, hovorí nový slovenský dokument Cigáni idú do volieb. Film v réžii Jara Vojteka po úspechu na českom festivale v Jihlave mieri dnes do slovenských kín. Snímka bude tiež súčasťou Medzinárodného filmového festivalu Bratislava.

Nový pohľad
Ešte predtým, než bolo možné tento dokument vidieť, sa naň v diskusiách na internete objavovali hanlivé komentáre. Bohužiaľ, táto prízemnosť sa už stala akýmsi zvykom pri filmoch s rómskou tematikou. Ale tento film nemá byť prečo odsudzovaný, hlavne, keď ponúka nový pohľad. Nehovorí totiž o zlých podmienkach, v akých žijú slovenskí Rómovia, ale práve naopak, vykresľuje ich úsilie s tým niečo urobiť. Divák tak zažíva so Sendreiom predvolebnú námahu, rastúce očakávania, rozpory s manželkou a tiež sklamania. Okrem toho je titul Cigáni idú do volieb jedinečný aj v tom, že prináša do kina prirodzený humor a spontánnosť.

Zatvorené dvere
Vďaka všadeprítomnej kamere sa divák ocitá priamo v centre usilovných kortešačiek. Môže sa zamyslieť nad tým, aký je osud slovenského Róma v 21. storočí a aké zložité môže byť pre neho uplatniť sa v spoločnosti, ktorá mu zatvára dvere pred nosom. „Film som videl s manželkou na pracovnej projekcii a obom sa nám páčil. Jarov dokument zodpovedá skutočnosti a nie je v ňom nič, za čo by som sa mal hanbiť. Ľudia a diváci by mali z toho filmu cítiť, že takto to je a takto sa žije,“ potvrdil Vlado Sendrei.

Svižný dej
Dokument mal pôvodne sledovať nielen voľby, ale aj štvorročné poslanecké pôsobenie Sendreia. Nik však netušil, že rómsky aktivista nenazbiera dosť hlasov a jeho politická kariéra sa rýchlo skončí. Možno aj vďaka tomuto zvratu je film svižný a divácky pútavý. Okrem réžie a kamery treba oceniť kvalitný strih a dramaturgiu. Na záver sa dá povedať, že keď už Sendrei nešiel do politiky, aspoň prichádza do kín. A prináša so sebou naozaj príjemný a zaujímavý zážitok.

Hodnotenie HN: 4 a pol z 5 hviezdičiek
Réžia: Jaro Vojtek
Krajina: SR, ČR
Hrajú: Vlado Sendrei, Jana Sendreiová

01 - Modified: 2004-09-21 09:20:52 - Feat.: 0 - Title: Figeľ: o sankciách som nepočul
menuLevel = 2, menuRoute = style/video, menuAlias = video, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
23. apríl 2024 20:11