StoryEditor

Máme pre vás návod, ako jazdiť úsporne (video)

09.11.2012, 23:00
Prečítajte si užitočné rady ako šoférovať a ušetriť pri tom aj tretinu paliva.

Podľa prieskumov spoločnosti Shell približne viac než tri štvrtiny Slovákov sa snaží zredukovať svoju spotrebu pohonných látok na automobile. Úspešných je však len niečo okolo 20 percent vodičov. 

Mnoho vodičov dopláca na zlé návyky, či technický stav svojho vozidla. Na spotrebu májú vplyv dokonca aj najmenšie detaily, napríklad periodicita tankovania a otváranie nádrže či okná. Najdôležitejší faktor pri ukočírovaní spotreby však stále zohráva človek za volantom. 

 

Sedem základných rád pre bezpečnú a úspornú jazdu:

 

1.  Používajte vyššie rýchlostné stupne - Čím vyšší rýchlostný stupeň máte zaradený, tým nižšie sú otáčky motora. To prináša nižšiu spotrebu paliva. Hneď ako je to možné zaraďte vyšší rýchlostný stupeň a nenamáhajte motor.


2. Jazdite plynule - Vyvarujte sa prudkej akcelerácii alebo brzdeniu. Snažte sa jazdiť čo najplynulejšie. Pri agresívnej jazde môžete spotrebovať až o tretinu viac paliva než pri plynulej. 

 

3. Vyvarujte sa vysokých otáčok - Pri rozjazde alebo zrýchľovaní je dôležité radiť v správny okamih. Nikdy nevyháňajte otáčkomer do červeného poľa. Správnu techniku úspornej jazdy sa môžete naučiť napríklad na Kurze úspornej jazdy.


4. Nejazdite rýchlo - Čím rýchlejšie idete, tým väčší odpor vzduchu musí vozidlo prekonávať, čo zvyšuje aj spotrebu. Nikam sa zbytočne neponáhľajte.


5. Udržujte odstup - Udržujte rozumný odstup od vozidla pred vami, aby ste mali dostatok času na rovnomerné brzdenie.


6. Používajte tempomat - Tempomat pomáha udržiavať konštantnú rýchlosť, čo v mnohých prípadoch znižuje spotrebu paliva. 

 

7. Obmedzte používanie klimatizácie - Klimatizácia je ďalšou záťažou pre motor. Na prevádzku používa tiež palivo. Usporíte aj keď počas horúcich a chladných dní obmedzíte jej používanie.

 

Sedem zaujímavostí, o ktorých ste možno nevedeli: 

 

1. Zatvárajte okná - Vietor spomaľuje, zvlášť pri otvorených oknách. Ak sa nižšiu rýchlosť snažíte kompenzovať silnejším zošliapnutím plynového pedálu, na spotrebe sa to rýchlo prejaví.

 

2. Netankujte po malých dávkach - Pri každom otvorení uzáveru palivovej nádrže sa palivo vyparuje. Netankujte preto príliš často po malých dávkach. Kontrolujte tiež tesnenie na uzávere palivovej nádrže.

 

3. Brzdite motorom - Počas jazdy myslite dopredu. Spomaľujte motorom skôr, aby ste nemuseli na semafore úplne zastavovať. 

 

4. Vnímajte teplotu motora – Nesprávna jazda pri studenom motore zvýši spotrebu paliva na prvom kilometri až o 200 percent.

 

5. Udržujte správny tlak v pneumatikách - Správne nahustené pneumatiky sú bezpečnejšie a dlhšie vydržia. Pneumatika podhustená o iba 69 milibarov môže zvýšiť spotrebu paliva.

 

6. Kontrolujte vzduchové filtre - Vzduchové filtre zabraňujú tomu, aby nečistoty poškodili motor. Pravidelná výmena vzduchového filtra môže znížiť spotrebu paliva a chráni motor.

 

7. Zložte strešný nosič - Ak strešný nosič nepotrebujete, zložte ho. Konštrukcia na streche ovplyvňuje aerodynamiku vozidla a zvyšuje čelný odpor, a tým aj spotrebu paliva.



 

 Zdroj: Shell

Snímky: Shell, archív

menuLevel = 2, menuRoute = style/video, menuAlias = video, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
25. apríl 2024 07:08