StoryEditor

Recenzia: Legenda žije zo svojej starej slávy (video)

14.09.2012, 00:00
Britské hudobné duo má na novom albume modernejší zvuk bez tanečnej elektroniky.

Elektronika, ktorá nepodlieha módnym vlnám, a netradičné videoklipy preslávili britské duo Pet Shop Boys za uplynulých 30 rokov. Albumová jedenástka Elysium sa však odklonila od tanečných tendencií a zvážnela textovo aj hudobne. Pre fanúšikov tejto elektronickej formácie žiadny problém, pre skeptikov nuda. „Myslím si, že najdôležitejšie je, aby skladba znela sviežo. Práve preto je najzábavnejšou vecou na pope to, že niečo znie chvíľu zaujímavo, potom sa na to zabudne, o nejaký čas sa to vytiahne a je to fresh opäť,“ povedal na margo nového albumu spevák Neil Tennant.

Elektronická melanchólia
Po troch rokoch prichádzajú Pet Shop Boys s novinkou, ktorá sa od posledného albumu Yes značne odklonila. Zmizli bezstarostné tóny a nádej, že opäť zažijú väčší úspech, pohasla. Napriek tomu je ich novinka plná nových momentov a sebareflexívnych úvah. Symfonické a ťahavé syntetizátorové pasáže má na svedomí Andrew Dawson, ktorý spolupracoval aj s Kanya Westom či formáciou .fun. Elysium znie ako obľúbená hračka z detstva zabalená do nového baliaceho papiera. Viete, že to je niečo, čo máte radi a započúvajúc sa zistíte, že je to dôverne známa vec. Nakoniec vás to nielenže prekvapí, ale vlastne aj poteší.

Staromódny zvuk zabalený v sebairónii
Yes, spred troch rokov, je album, ktorý sa snaží páčiť a ísť s dobou. Elysium si už žije vlastným životom. Pet Shop Boys majú modernejší zvuk, ktorý však s tanečnou elektronikou nemá nič spoločné. Tiež si ponechali, dnes už staromódne, syntetizátorové zvuky, ktoré nezaprú ich najsilnejšie obdobie z deväťdesiatych rokov. Dvojici zostal aj zmysel pre sebairóniu, ktorý sa ukazuje najmä v skladbe Ego Music (Ego hudba, je celá o mne / prázdne slogany). Invisible či Leaving so slovami ako Viem, kedy prestať / Ty odchádzaš / Máš dostatok času rozhodnúť sa pre svoju slobodu / a ja stále môžem nájsť niekoho, kto verí v lásku, kĺžu na sentimentálnej hladine sladkých rečí. Napriek tomu ide o najlepšie skladby albumu, v ktorých sa Pet Shop Boys možno poobhliadajú do minulosti.

https://www.youtube.com/embed/6AEO21i-oN0
Zdroj: YouTube

Inštrumentálny bonus
Naopak, v poslednej Requiem In Denim And Leopardskin vravia o „poslednej šanci na rozlúčku“, čo by mohlo byť poodkrytie budúcnosti. Album vychádza aj v deluxe inštrumentálnej verzii. Vzhľadom na to, že ich synthpop dáva zmysel hlavne so slovami, je 24-tracková verzia trochu zbytočná.

Pet Shop Boys už majú svoj zenit nepochybne za sebou. Nepokúšajú sa naň siahať, iba s citom a dôslednosťou skúsených hudobníkov pripomínajú, že majú ešte stále čo povedať. Na albume vás občas dobehne nuda, pretože ich nostalgické postrehy trvajú až príliš dlho. Ak však máte radi synthpop s nádychom patiny, Elysium vás určite nesklame.

Hodnotenie HN: 3 z 5 hviezdičiek
Interpret: Pet Shop Boys
Album: Elysium

menuLevel = 2, menuRoute = style/video, menuAlias = video, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
16. apríl 2024 11:55