StoryEditor

Ďalší dôkaz klimatickej zmeny. Zem ešte nikdy nebola taká teplá ako teraz

13.07.2017, 15:20
Autor:
sansan
Planéta Zem je teplejšia, ako bola po dobu najmenej 2000 rokov, tvrdí štúdia, ktorá porovnala jej teplotu z 692 rôznych "prírodných teplomerov" na každom kontinente a oceáne na planéte.

Vedci urobili najkomplexnejšie hodnotenie zemskej klímy. Vo výskume sa pozreli na množstvo zdrojov historických informácií, vrátane letokruhov, ľadových jadier, jazerných a morských sedimentov, korálov, ložísk nerastov a písomných záznamov, píše Independent.

To, čo našli, potvrdzuje slávny „hokejkový graf“, ktorý ukazoval zvlnenú, ale všeobecne rovnú čiaru priebehu teplôt, po ktorej nasledoval náhly vzostup, ktorý začína okolo roku 1900.

Jediným pravdepodobným vysvetlením tejto náhlej zmeny sú emisie fosílnych palív. Práve oni zvýšili úroveň oxidu uhličitého v atmosfére z približne 280 častí v 19. storočí na viac ako 400 dnes.

Globálne otepľovanie predpovedal švédsky vedec Svante Arrhenius, ktorý získal Nobelovu cenu v roku 1895.

Tím takmer 100 výskumníkov opísal, ako vytvoril databázu 692 záznamov zo 648 rôznych miest vo "všetkých kontinentálnych oblastiach a hlavných oceánoch". Niektoré z týchto prirodzených teplomerov pokrývali obdobie 2 000 rokov s priemernou dĺžkou 760 rokov.

Hokejkový graf bol presný

Pôvodný hokejkový graf, ktorý trval 1 000 rokov, vyvolal veľký záujem. Publikoval ho časopis Nature 20 a okrem nadšencov sa ozvali aj skeptici.  Množstvo vedcov totiž stále popiera klimatické zmeny.  Jeden z autorov grafu profesor Michael Mann sa stal predmetom nepriateľských vyšetrovaní americkými politikmi a dokonca sa mu aj vyhrážali smrťou. Wikimedia Commons

​Jeden z výskumníkov, profesor Julien Emile-Geay v blogu k novej štúdii napísal, že v podstate potvrdila, že hokejkový graf bol presný.

"V nasledujúcich rokoch a desaťročiach bude vedecká komunita objasňovať oveľa viac podrobností o klíme za posledných 2 000 rokov, interakciách medzi teplotou a suchom, ich regionálnym a miestnym prejavom, ich fyzikálnym príčinám, ich vplyve na ľudské civilizácie a veľa ďalších fascinujúcich výskumných otázok, "povedal.

"Ale jedna vec sa nezmení, 20. storočie bude vystupovať ako boľavý palec. Súčasná rýchlosť otepľovania a veľmi pravdepodobne aj teplotné úrovne sú neobyčajné za posledných 2 000 rokov, možno ešte dlhšie.

"Hokejkový graf je stále živý. Popierači klimatických zmien si budú musieť nájsť ďalšie ospravedlnenie, za ktoré by sa mohli skryť. "

Zatiaľ čo v USA niektorí poprední politici vrátane prezidenta Donalda Trumpa a predsedu Výboru pre vedu, vesmír a technológiu Lamara Smitha tvrdia, že klimatické zmeny sú podvodom alebo zámerom vytvoriť svetovú vládu, poprední britskí skeptici prijímajú veľa vedeckých analýz z toho, čo sa doteraz stalo.

Bývalý minister konzervatívnej vlády a zakladateľ nadácie Global Warming Policy Foundation Nigel Lawson povedal, že oxid uhličitý je skleníkový plyn, ktorý má "určitý účinok" na klímu.

Profesor Mann uviedol, že nová štúdia je pôsobivá. "Konečný výsledok samozrejme nie je príliš prekvapujúci - dostanú krivku hokejkového grafu bez ohľadu na to, ako by ste rozdelili dáta," napísal na Twitteri. Podľa neho je to len ďalší potvrdzujúci dôkaz, že ľudská činnosť má bezprecedentný vplyv na podnebie našej planéty.

Sekcia Globálne vznikla v rámci projektu Svet medzi riadkami, ktorý v spolupráci s HN realizuje mimovládna organizácia Človek v ohrození a Katedra žurnalistiky na Filozofickej fakulte Univerzity Komenského. Projekt spolufinancuje SlovakAid.

01 - Modified: 2024-04-10 13:27:05 - Feat.: - Title: Extrémy sú tu, už niet cesty späť. Marec bol najteplejší v histórii meraní, už ako desiaty mesiac za sebou 02 - Modified: 2024-04-11 12:37:41 - Feat.: - Title: V Indonézií zápasia s rekordne vysokou cenou ryže 03 - Modified: 2024-04-09 13:19:33 - Feat.: - Title: Švajčiarska vláda robí málo proti globálnemu otepľovaniu. Klimatické seniorky uspeli na Štrasburskom súde 04 - Modified: 2024-04-08 12:00:00 - Feat.: - Title: Nebezpečné horúčavy. Nová štúdia prezradila, ako vysoké teploty ovplyvňujú naše pohlavné bunky 05 - Modified: 2024-04-07 10:41:26 - Feat.: - Title: Vedci v USA testujú novú metódu boja s otepľovaním. Snažia sa odrážať slnečné svetlo v atmosfére
menuLevel = 2, menuRoute = science/klima-a-fyzika, menuAlias = klima-a-fyzika, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
16. apríl 2024 23:25