StoryEditor

Vedci prišli na to, ktorá strava môže zachrániť váš mozog

05.01.2017, 12:05
Autor:
ipip
Stredomorská strava, obohatená čerstvou zeleninou, ovocím a k tomu príležitostný drink by mohla pomôcť zachovať výkonnosť ľudského mozgu až do vysokého veku, uviedli v najnovšom vyhlásení vedci.

V rámci najnovšej série štúdie dokazujú, že zdravá strava síce pomáha k zachovaniu zdravia, ale takisto udržiava v zdravej kondícii aj mozog.

Mozog sa zmenšuje vekom, ako to spomaliť?

Mozog každého človeka sa pribúdajúcim vekom zmenšuje. Táto štúdia, zverejnená v časopise Neurology odhaľuje, že ľudia v ich polovici 70. rokov, ktorí sa stravovali jedlami v stredomorskom štýle stratili menej mozgovej hmoty než ľudia, ktorí jedli stravu typickú pre iné krajiny.

"Zistili sme, že dodržiavanie stredomorskej stravy je spojené s výrazne nižším úbytkom na objeme mozgu, ako pri inej strave," uvádza Michelle Luciano z univerzity v Edinburgu v Škótsku.

Vedci monitorovali starších ľudí

Tím použil pri štúdii skupinu obyvateľov Edinburgu, ktorí sa narodili v roku 1936, takže účastníci sa pohybovali vo vekovej kategórii od 70 do 76 rokov. Dobrovoľníci vyplnili tzv. „potravinový denník“ a následne absolvovali sériu vyšetrení magnetickou rezonanciou (MRI) mozgu.

Výsledky preukázali, že tým, ktorí jedli viac ovocia, zeleniny, používali olivový olej, jedli menej vyprážaných jedál, červeného mäsa a syra, sa mozog zmršťoval menej.

"Naša štúdia stravovacích návykov v súvislosti s objemom mozgu naznačuje, že strava môže byť schopná poskytnúť dlhodobú ochranu mozgu," povedal Luciano vo vyhlásení. "Napriek tomu je potrebná väčšia štúdia potvrdzujúca tieto výsledky."

Flickr

Doktor David Knopman, profesor neurológie na Mayo Clinic v Minnesote, ktorý nebol zapojený do štúdie, povedal, že by to mohlo mať výhody aj v reálnom živote. "Strata objemu mozgu je nevyhnutnou súčasťou procesu starnutia," povedal Knopman NBC news.

"Väčší mozog je pre vás vo všeobecnosti lepší preto, lebo prinajmenšom v neskoršom živote to robí človeka odolnejším voči účinkom ochorení mozgu," dodal.

"Ľudia, ktorí majú väčšie mozgy môžu vo väčšej miere tolerovať mozgové patológie a viac ochorení mozgu, ako tí, ktorí majú menší mozog. Takže u ľudí, ktorí konzumujú stredomorskú stravu by sa dalo očakávať, že sú lepšie chránení pred rozvojom demencie,“ hovorí Knopman a dodáva, že "každý, kto sa podieľal na štúdii bol zdravý nezávislý a štúdie neboli navrhnuté tak, aby ukázali či zdravšie strava znižuje riziko demencie. Iné štúdie ale ukázali, že premyslená strava môže pomôcť zabrániť Alzheimerovej chorobe a ďalším typom demencie".

Nejde o prvú štúdiu, ale prvú tohto druhu

Predchádzajúce výskumy spojené so „stredomorskou diétou“ sa zaoberali zníženým rizikom srdcových ochorení a niektorých druhov rakoviny, rovnako ako mŕtvice a k dlhšej životnosti všeobecne.

"Ľudia, ktorí jedia zdravo, sú často zdravší a to v mnohých ďalších ohľadoch," poukazuje na záver Knopman.

01 - Modified: 2016-12-24 11:31:54 - Feat.: 0 - Title: Čo sme ani netušili. 30 vedeckých objavov roka 2016
01 - Modified: 2024-04-16 08:58:52 - Feat.: - Title: Koniec benefitov na zuby, financie majú ísť ambulanciám 02 - Modified: 2024-04-13 22:00:00 - Feat.: - Title: Záhada menom spomienky. Pozrime sa na pamäť a jej rozmanité zrady 03 - Modified: 2024-04-05 12:00:00 - Feat.: - Title: Vedci prinášajú dobrú správu: ľudské mozgy sa zväčšujú, kôra narástla ešte viac 04 - Modified: 2024-04-04 11:00:00 - Feat.: - Title: Je možná transplantácia mozgu ako z oscarového filmu Poor Things? Tieto problémy musíme prekonať, aby sme menili naše telá 05 - Modified: 2024-03-30 11:00:00 - Feat.: - Title: Vedci zistili, že ľudské mozgy sú čoraz väčšie. Je to však pre nás dobrá alebo zlá správa?
menuLevel = 2, menuRoute = science/veda, menuAlias = veda, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
17. apríl 2024 02:52