StoryEditor

Omrzel vás kvalitný spánok, optimálny tlak a životný elán? Tak si nalejte

05.10.2016, 00:00
Autor:
mušmuš

Aj napriek tomu, že po požití väčšieho množstva alkoholu môžete okamžite zaspať, z dlhodobého hľadiska sa jeho konzumácia  silne spája s ťažkou nespavosťou. A to žiaľ nie je jediný vedľajší účinok pitia alkoholu, píše businessinsider.com.

Alkohol môže permanentne znížiť kvalitu spánku aj u inak zdravých spáčov. Cez deň sa budú cítiť veľmi unavení a aj samotný odpočinok stratí dovtedajšiu dĺžku a kvalitu. Okrem toho je požívanie alkoholu spojené s vyšším rizikom priberania na váhe a s obezitou.

Flickr

​Dôsledkom pitia sme tiež náchylnejší na ochorenia ako je vysoký krvný tlak, rakovina úst, cukrovka a cirhóza pečene. Vyznieva to možno nespravodlivo, no rovnica platí rovnako pre alkoholikov ako pre príležitostných konzumentov alkoholických nápojov. A nie je to len náchylnosť na určité druhy chorôb. Alkohol je považovaný za univerzálne nebezpečenstvo, pretože znateľne zvyšuje riziko úmrtia z rôznych príčin.

Víno kážu, ale nepijú
Existuje niekoľko štúdií (často prijímaných s nadmerným entuziazmom), ktoré poukazujú na pozitívny vplyv konzumácie malého množstva alkoholu na naše zdravie. Najvýznamnejšie z nich naznačujú, že príjem veľmi malého objemu alkoholu, najmä červeného vína, môže účinkovať ako prevencia pred kardiovaskulárnymi ochoreniami.

Najnovší výskum však spochybňuje závery týchto štúdií. A odporúča zamerať sa radšej na primárny fakt: Väčšina pravidelných konzumentov alkoholu ďaleko prekračuje odporúčané malé množstvo, ktoré by mohlo mať pozitívny vplyv na zdravie. Aj výskumníci propagujúci pravidelný príjem červeného vína preto súhlasia s tézou, že najpotrebnejší krok v komunikácii ohľadom alkoholu nie je odporúčanie pohárika kvalitného hroznového moku denne, ale dôrazné odporúčanie na všeobecné zníženie jeho príjmu.

Flickr

Nespoľahlivá skratka
A čo ľudia, ktorí si radi užívajú v mene hesla „žime naplno a zomrime mladí“? Mali by vedieť, že už aj umiernené pitie alkoholu koreluje s pocitom smútku a nespokojnosti. Potvrdili to prieskumy medzi vysokoškolákmi.

Ďalšou kategóriou je pitie veľkých množstiev alkoholu. Podpisuje sa pod hlboké smútky, pocity nevysvetliteľnej nervozity, bezmocnosti aj beznádeje. Hoci po alkohole siahame v prvom rade ako po spoľahlivom dvíhačovi poklesnutej nálady a ako po ventile na stres, pravdepodobnosť, že táto náplasť bude fungovať dlhodobo, je mizivá. So skratkami, čo vás rýchlejšie dovedú do cieľa, to už tak väčšinou býva.

01 - Modified: 2024-04-17 13:04:13 - Feat.: - Title: Naťahujte sa počas dňa. Bez toho je sedenie v kancelárii deštruktívne, hovorí fyzioterapeut 02 - Modified: 2024-04-16 19:01:34 - Feat.: - Title: Nie len ráno, ale aj večer by ste sa mali držať niekoľkých rituálov: Zistite, ako správne zakončiť deň 03 - Modified: 2024-04-16 22:00:00 - Feat.: - Title: Na toalete trpieť nemusíte. Naučte sa cviky na uvoľnenie a lepšie vyprázdňovanie 04 - Modified: 2024-04-16 11:44:33 - Feat.: - Title: Nepriatelia, ktorí bránia nášmu organizmu v dôležitom hormonálnom tanci 05 - Modified: 2024-04-15 19:49:17 - Feat.: - Title: Vo svetových oceánoch hromadne belejú koraly, škodia im klimatické zmeny. Tepelný stres ovplyvňuje aj ryby
menuLevel = 2, menuRoute = science/veda, menuAlias = veda, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
19. apríl 2024 02:25