StoryEditor

7 metód, ktoré vám prirodzene znížia krvný tlak

01.06.2016, 00:00

Kôrnatenie tepien, infarkt myokardu, mŕtvica, zhoršenie zraku alebo poruchy pamäti. Vysoký krvný tlak zvyšuje riziko mnohých ochorení, a preto ho neradno ignorovať. Znížiť si ho môžete aj rôznymi prirodzenými spôsobmi, píše idnes.cz.

Vysoký krvný tlak sa zo začiatku nijako výrazne neprejavuje ani nebolí a jeho nenápadné symptómy väčšina ľudí hneď nepostrehne. O to zákernejšie potom môže prekvapiť. Nezistený a neliečený vysoký krvný tlak môže prispievať k vážnym zdravotným problémom ako sú srdcové ochorenia, mŕtvice, demencia či zlyhanie obličiek.

Rôzne príčiny
Na vzniku vysokého krvného tlaku sa podieľa genetické faktory, nadmerný príjem soli, zvýšená konzumácia alkoholu, sedavý spôsob života, nadmiera stresu, fajčenie alebo tiež nadváha a obezita. "Všetci hovoria o strese, ale je to taká formulka - klišé. Hypertenziu môžu vyvolať aj iné ochorenia," vysvetľuje interná lekárka Michaela Štěpánová. "Sekundárna hypertenzia môže byť vyvolaná iným ochorením, napríklad často hormonálne aktívnym, no inak nezhubným nádorom nadobličiek, ochorením obličiek alebo zvýšenou činnosťou štítnej žľazy. Môže sa objaviť v tehotenstve alebo môže ísť o nežiaduci účinok niektorých liekov," uviedla s tým, že hypertenzia je zradná hlavne v tom, že sa môže prejaviť až po dlhej dobe. Lekár na ňu môže prísť náhodou pri preventívnom alebo inom lekárskom vyšetrení.

"Napriek tomu nejaké príznaky chorý mať môže - objavovať sa môžu bolesti hlavy, tlaky za hrudnou kosťou, nervozita, búšenie srdca, nadmerné potenie, šumenie v ušiach, nespavosť, únava alebo znížená výkonnosť. Vplyvom dlhodobého pôsobenia vysokého tlaku dochádza k poškodzovaniu cievnych stien a k ich kôrnateniu, teda k takzvanej ateroskleróze. Negatívne potom ovplyvňuje tiež samotné srdce, obličky či mozog," hovorí doktorka Štěpánová. Ak vám lekár diagnostikoval vysoký krvný tlak a odporučil vhodnú liečbu, môžete sa ho pokúsiť znížiť aj prirodzenými metódami. My vám prinášame sedem z nich.

Pravidelný pohyb
Cvičenie je veľmi prirodzený a účinný spôsob, ako znížiť krvný tlak a udržať ho pod kontrolou. Podľa odborníkov z americkej kliniky Mayo pravidelná fyzická aktivita posilňuje srdce. A silnejšie srdce znamená menší tlak na cievy a zníženie krvného tlaku. Snažte sa preto zapojiť do svojej každodennej rutiny nejaký pohyb, najlepšie v miernom tempe. Nemusíte každý deň prepotiť tričko na bežeckom páse v posilňovni, pohybom sa mieni aj práca na záhrade alebo svižnejšie prechádzka po lese. Namiesto výťahu používajte schody a auto zaparkujte ďalej od práce. Doktorka Štěpánová odporúča vykonávať fyzickú aktivitu zhruba 3x týždenne v dĺžke 30 až 60 minút.

Flickr

Menej alkoholu
Alkohol je jedným z faktorov, ktorý sa môže podieľať na vzniku vysokého krvného tlaku. Pokiaľ už vysokým krvným tlakom trpíte, mali by ste vedieť, že väčšie množstvo alkoholu výrazne zvyšuje krvný tlak a môže spôsobiť mozgovú príhodu. Hypertenzia sama o sebe zvyšuje riziko akejkoľvek kardiovaskulárnej príhody. Podľa odborníkov však jedinci, ktorí si denne doprajú päť a viac alkoholických nápojov, majú vyššie riziko dlhodobých zdravotných problémov, medzi ktoré patrí aj srdcová príhoda a mŕtvice, než ľudia, ktorí pijú menej alkoholu alebo alkohol nepijú vôbec.

Zdravá strava
Ak trpíte vysokým krvným tlakom, mali by ste dbať na správny jedálny lístok. "Liečba vysokého krvného tlaku spočíva väčšinou v podávaní liekov a v úprave jedálnička. Ide o celoživotnú liečbu. Bez liekov sa krvný tlak väčšinou znovu zvyšuje. Dôležité je obmedziť príjem soli na maximálne 5 gramov denne, čo zodpovedá zhruba 1 čajovej lyžičke, ďalej konzumácii minerálok, múčnych a sladkých jedál. Ďalej redukovať hmotnosť (v prípade nadváhy), obmedziť kávu a kofeínové nápoje, nefajčiť a nekonzumovať alkohol," radí doktorka Štěpánová. Odporúča sa zvýšiť príjem polynenasýtených mastných kyselín omega-3 (tučné ryby, orechy, semienka). Ďalej zvýšiť príjem draslíka (banány, zemiaky, pomaranče). Dobré je tiež zaradiť potraviny obsahujúce horčík (kakao, fazuľa, mak) a rutín , ktorého zdrojom je pohánka.

"Všeobecne si teda viac doprajte ovocie, zeleninu, ryby, netučné mäso, sóju, obilné vločky, cibuľu, cesnak, zeler. Namiesto bežného pečiva si dávajte tmavý chlieb, tmavé pečivo, dalamánky a tiež celozrnné cestoviny a ryžu natural. Dobré je znížiť príjem tukov z červeného mäsa, smotanových syrov a tučných mliečnych výrobkov. V prípade ochorenia obmedzte konzumáciu potravín, ktoré obsahujú konzervačné soli - hlavne údeniny, polotovary, polievky z vrecúška a koreniace zmesi," uvádza doktorka Štěpánová.

Flickr

Obmedzenie stresu
Na kolísanie tlaku majú vplyv aj emócie, hádky, pocity viny a úzkostné stavy, jednoducho všetky stresové situácie. Stres spôsobuje zvýšenie tepovej frekvencie, vedie k rýchlejšiemu dychu a tým dochádza k zvýšeniu krvného tlaku. Aj keď je pre väčšinu ľudí prakticky nemožné sa stresu úplne vyhnúť, je dôležité premýšľať o veciach, ktoré nás stresujú a snažiť sa ich eliminovať. Napätie a frustráciu pomáha znižovať pohyb, ktorý zvyšuje produkciu endorfínov a robí nás tak šťastnejšími.

Pitie čaju
Ak patríte medzi jedincov s vysokým krvným tlakom, mali by ste si častejšie dopriavať šálku čaju. Podľa amerických webových stránok o zdraví už len pol šálky zeleného čaju alebo čaju oolong denne môže znižovať riziko vysokého krvného tlaku takmer o 50%. Vedci vo svojej štúdii zistili, že muži a ženy, ktorí pili čaj každý deň najmenej jeden rok, mali oveľa menšie riziko rozvinutia hypertenzie než tí, čo čaj nepili.

Flickr

Redukcia soli
Ako už vyššie spomenula doktorka Štěpánová, ľudia trpiaci hypertenziou by mali obmedziť príjem soli na maximálne 5 gramov denne, čo zodpovedá asi jednej čajovej lyžičke. Deti by samozrejme mali prijímať soli ešte menej. Nadmerná konzumácia sodíka zvyšuje pravdepodobnosť vysokého krvného tlaku, takže množstvo soli v pokrmoch by si mali strážiť aj zdraví jedinci. Soľ má negatívny vplyv na stav našich obličiek, zaťažuje cievy a zvyšuje riziko kardiovaskulárnych ochorení.

Meditovanie
Je dokázané, že meditačné techniky znižujú hladiny stresu, čo môže pomôcť znížiť krvný tlak. "Relaxačné a meditačné techniky môžu byť vhodným prostriedkom ako upokojiť telo a myseľ od stresu, ale ide iba o doplnkovú liečbu. Vždy je nutné konzultovať vysoký krvný tlak s ošetrujúcim lekárom, ktorý vykoná vyšetrenie, určí diagnózu a na jej základe stanovuje liečbu," zakončila lekárka Michaela Štěpánová.

01 - Modified: 2024-04-09 13:28:38 - Feat.: - Title: Daň zo sladených nápojov je istá. Pomôže nám v boji proti pandémii obezity? 02 - Modified: 2024-04-05 12:19:23 - Feat.: - Title: Čokoláda, koláčiky či kolový nápoj: Častú chuť na sladké prekabátite niekoľkými spôsobmi 03 - Modified: 2024-04-05 12:00:00 - Feat.: - Title: Vedci prinášajú dobrú správu: ľudské mozgy sa zväčšujú, kôra narástla ešte viac 04 - Modified: 2024-04-04 13:49:24 - Feat.: - Title: Nielen princezná Kate. Medzi mladými ľuďmi narastá rakovina, experti vysvetľujú, čo je za tým 05 - Modified: 2024-04-03 21:43:52 - Feat.: - Title: "Nejde o zdravotné dôvody." Psychiatri kritizujú zrušenie štandardného postupu k osobám s transsexualizmom
menuLevel = 2, menuRoute = science/veda, menuAlias = veda, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
10. apríl 2024 09:45