StoryEditor

Pozrite sa, čo všetko dokážu lekári za jeden deň

27.12.2014, 23:00
Autor:
stlstl

Časy niekoľkodňových hospitalizácií sú preč. Za jeden deň sú lekári schopní urobiť čokoľvek. Vybrať znamienko, odoperovať koleno či vybrať mandle. Nielenže sa takto šetria peniaze, ale zákroky znášajú lepšie aj pacienti. Vitajte vo svete jednodňovej chirurgie.


Kým v minulosti aj pre banálne zákroky museli pacienti stráviť v nemocnici aj pár dní, dnes je všetko inak. Medicínska technika a lekárske postupy tak pokročili, že nielenže všetko trvá kratšie, ale aj operačné rany sú menšie a pre pacienta šetrnejšie. „Celosvetový trend je uprednostňovať miniinvazívne výkony. Veľa operačných zákrokov sa dá robiť v centrách jednodňovej chirurgie,“ hovorí plastický chirurg Radomír Kokavec. Ako dodáva, výkon je vďaka špičkovej technológii zminimalizovaný a vyžaduje si kratšiu hospitalizáciu. „Prináša nižšie operačné a pooperačné riziká, kratšiu rekonvalescenciu a rýchlejší návrat do práce,“ povedal odborník.

Pacient tak pobudne v zdravotníckom zariadení len toľko, koľko musí. Každý, kto strávil v nemocnici niekoľko dní, vie, o čom hovoríme - niet nad domácu pohodu a stravu. Kým v západnej Európe sa vyše polovica zákrokov robí pomocou jednodňovej chirurgie, u nás je to stále málo. Pritom aj samotní lekári vedia, že rekonvalescencia v domácom prostredí je rýchlejšia. „Overené príklady zo zahraničia nám dokazujú, že centrá tohto typu sú životaschopné a dokážu ľuďom zrýchliť proces liečby a ušetriť nemalé peniaze zdravotnému systému a poisťovniam,“ dodal Kokavec.

Okrem toho, že pacient strávi v nemocnici len pár hodín, je výhodou jednodňovej chirurgie aj to, že zákrok sa vykonáva väčšinou endoskopicky. A to znamená menšiu operačnú ranu, a teda aj rýchlejšie hojenie.

Samozrejme, nie všetko ide zoperovať za jeden deň. Väčšinou ide o menšie zákroky ako vybratie krčných či nosových mandlí, artroskopia, operácie okrem íného, gynekologické zákroky, ale aj odstránenie žlčníka. V rámci jednodňovej chirurgie je veľmi rozšírená aj plastická či estetická chirurgia.


Čo všetko dokáže jednodňová chirurgia

Očná chirurgia:
operácie laserom - šedý zákal
odstraňovanie dioptrií
vnútroočné operácie

Chirurgické zákroky:
odstránenie nádorov kože, podkožia a svalov
operácia diastázy (rozostup svalov v dôsledku vnútorného tlaku) priamych brušných svalov
odstránenie gangliómu (nezhubná podkožná cysta)
operácia hernie (pruh)
operácie varixov

Ortopedické zákroky:
artroskopia
operácia skákavého prsta
operácia tzv. tenisového a golfového lakťa
operácia karpálneho kanála
operácia haluxov (vybočený palec)

Plastická chirurgia:
zväčšenie aj zmenšenie prsníkov
korekcia horných a spodných očných viečok
liposukcia
korekcia ušníc
korekcia nosa a nosovej priehradky
lifting

Gynekologické zákroky:
dilatácia a excízia krčka maternice
laparoskopia a hysteroskopia
odstránenie maternice
umelé prerušenie tehotenstva
operácia pre inkontenciu moču

 

Článok bol uverejnený v magazíne Fit život.

01 - Modified: 2007-01-31 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Slovák poslaný na farmu
01 - Modified: 2024-04-25 22:00:00 - Feat.: - Title: Cesta onkologického pacienta k liečbe je u nás zdĺhavá. Odborník opisuje, ako nám pomôže umelá inteligencia 02 - Modified: 2024-04-25 11:14:44 - Feat.: - Title: KDH navrhuje garanciu bezplatného objednávania k lekárovi 03 - Modified: 2024-04-24 22:00:00 - Feat.: - Title: Zrušenie benefitov zubári nevítajú, podľa analytika na to najviac doplatí jedna z poisťovní 04 - Modified: 2024-04-24 22:00:00 - Feat.: - Title: Skeptikov presvedčila až pandémia 05 - Modified: 2024-04-23 10:54:22 - Feat.: - Title: SaS kritizuje návrh k vyplateniu príspevkov organizáciám v zdravotníctve
menuLevel = 2, menuRoute = science/veda, menuAlias = veda, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
26. apríl 2024 13:38