StoryEditor

Cukor veľmi zvyšuje riziko rakoviny prsníka, zistili vedci

20.02.2016, 23:00

Nadmerná konzumácia cukru, a to predovšetkým fruktózy, zvyšuje nebezpečenstvo vzniku rakoviny prsníka a pľúcnych metastáz, ukázal nový výskum. Podľa amerických vedcov za to môže zvýšená hladina hormónu inzulínu v krvi a tiež metabolické procesy, ktoré uľahčujú rast nádoru a šírenie rakoviny v tele.

Výskum amerických vedcov osvetľuje mechanizmus, ktorý vyvoláva "nebezpečnú súvislosť" medzi konzumáciou sladkostí a vznikom nádoru. Nie je to len otázka kilogramov navyše a estetického vzhľadu. Hojná konzumácia cukrov, typická pre západné stravovanie, zvyšuje nebezpečenstvo vzniku zhubných národov na prsiach a metastáz v pľúcach. Novým spôsobom osvetľuje "sladké nebezpečenstvo" štúdia vedcov z prestížneho Andersonovho centra pre výskum rakoviny americkej Texaskej univerzity.

Už skoršie epidemiologické štúdie preukázali, že prísun cukrov pochádzajúcich z jedla má významný vplyv na vývoj karcinómu prsníka. Podporuje totiž zápalové mechanizmy alebo vedie k zvýšenej hladine inzulínu v krvi. To prispieva k vzniku choroby.

Inzulín je hormón, ktorý organizmus produkuje v reakcii na zvýšenie hladiny cukru v krvi (glykémie). Reguluje však aj iné stránky fungovania nášho organizmu, a preto je považovaný za kľúčový hormón vo vzťahu medzi jedlom a rakovinou. Príliš veľa inzulínu v krvi napríklad vedie u žien k nadmernej produkcii testosterónu, mužského pohlavného hormónu. Inak inzulín prispieva k produkcii rastového faktoru IGF- 1, ktorý je doslova "hnojivom" pre bunky, obzvlášť tie rakovinové.

Americkí vedci najprv skúmali vplyv cukru na mliečne žľazy u pokusných zvierat v laboratóriu a potom ukázali vplyv konzumácie cukrov na aktiváciu metabolického procesu nazývaného 12-LOX (12-lipoxygenázy), ktorý uľahčuje rast nádoru a šírenie metastáz. Zamerali sa pri tom osobitne na fruktózu, ktorá sa priemyselne získava z cukrovej trstiny, cukrovej repy alebo kukurice, a glukózu, ktorá sa vyrába najmä z rastlinného škrobu.

"Na vine je najmä fruktóza, a to viac ako glukóza," uvádza Lorenzo Cohen, spoluautor štúdie a docent Texaskej univerzity. "Všeobecne ale vieme, že nadmerný prísun cukrov, amidov a sacharidov vedie k zvyšovaniu telesnej hmotnosti, čo končí až obezitou, stresom, poškodením drobných ciev a vedie ku kardiovaskulárnym chorobám. Teraz ale bolo viackrát potvrdené, že existuje vzťah medzi nadbytkom cukrov a nádorom," dodáva Cohen, ktorého citoval taliansky denník Corriere della Sera.

Aby sme udržali hladinu inzulínu v krvi nízku, musíme značne znížiť (alebo úplne vylúčiť) konzumáciu bieleho i hnedého cukru a na sladenie používať napríklad slad z jačmeňa. V jedálničku by sme tiež mali obmedziť rafinované sacharidy (bielu múku alebo ryžu), a to v prospech celozrnnej múky či celozrnnej ryže a zemiakov. Tiež by sme sa mali zoznámiť s glykemickým indexom, ktorý ukazuje, ako dané jedlo zvýšilo hladinu cukru v krvi. "Všeobecne sa nadužívanie cukrov v potrave dáva do súvislosti so vznikom civilizačných chorôb a tiež so zvýšeným vznikom zhubných nádorov, nielen prsníka," dodáva k tomu Alena Bílková, vedúca lekárka pražského Mammacentra Zelený pruh.

"Ak je žena obézna - s tým, že obezita môže vzniknúť práve z nadmernej konzumácie cukrov, ktoré sa v tele prestavujú na tukové tkanivo - potom sa v nadbytku tukového tkaniva tvorí ženský hormón estrogén, ktorý má vplyv na vznik rakoviny prsníka," dodáva s tým, že dodržiavanie správnej životosprávy a dostatok pohybu všeobecne pôsobí ako prevencia mnohých závažných chorôb.

01 - Modified: 2024-04-16 07:47:28 - Feat.: - Title: Oscarom za vedu bol ocenený prelomový výskum v oblasti liečby rakoviny 02 - Modified: 2024-04-14 22:00:00 - Feat.: - Title: Deti, ktoré vychovala nemocnica? Takúto kampaň na 2 % ste ešte nevideli 03 - Modified: 2024-04-11 22:00:00 - Feat.: - Title: Onkologička: Muži majú horšiu prognózu rakoviny prsníka ako ženy 04 - Modified: 2024-04-10 11:00:00 - Feat.: - Title: Vedci bijú na poplach, muži sa musia mať na pozore. Predpovedajú, že do 20 rokov sa tento konkrétny druh rakoviny zdvojnásobí 05 - Modified: 2024-04-10 08:14:02 - Feat.: - Title: Daň zo sladených nápojov je istá. Pomôže nám v boji proti pandémii obezity?
menuLevel = 2, menuRoute = science/veda, menuAlias = veda, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
17. apríl 2024 00:45