StoryEditor

Sedem druhov bolesti hlavy. Takto ich zvládnete

12.12.2014, 10:26
Autor:
iDnes.cziDnes.cz
Zuby, migréna, ale aj nadmerné športovanie či životné prostredie. To všetko môže spôsobiť hlavybôľ.

Niekto trpí bolesťami hlavy viac, iný menej. Isté je, že táto choroba čas od času postihne každého z nás a rozhodne to nie je nič príjemné. Bolesť hlavy môže mať mnoho podôb a ešte viac príčin. Prevažnú väčšinu tvoria takzvané primárne bolesti hlavy, ktoré nemajú súvislosť so žiadnym iným ochorením. Sekundárne bolesti hlavy oproti tomu prichádzajú ako súčasť iných ochorení. Primárne bolesti nás môžu prepadnúť z mnohých rôznych dôvodov, my vás zoznámime so siedmimi najobvyklejšími.

Bolesť hlavy z fyzického vyčerpania
Beh, posilňovňa, joga alebo práca na záhrade - fyzická aktivita je pre udržanie zdravého organizmu veľmi dôležitá, ale nič sa nemá preháňať. Fyzicky vyčerpávajúce aktivity totiž môžu vyvolať nepríjemnú bolesť hlavy. „Existujú určité typy primárnych bolestí hlavy, ktoré vznikajú v nadväznosti na telesné cvičenie, príčiny však nie sú známe. Pred eventuálnou známou námahou, ako je fyzický tréning, plánovaná túra a podobne, sa odporúča vziať si preventívne niektorý z nesteroidných protizápalových liekov, " hovorí lekárka Andrea Bártková z Centra pre diagnostiku a liečbu bolestí hlavy Neurologické kliniky Fakultnej nemocnice Olomouc. A dodáva, že možno všeobecne povedať, že zdravý životný režim spojený s pravidelným cvičením bolesti hlavy naopak zlepšuje. Musí ísť ale o primeranú fyzickú námahu, ktorá je adekvátna našej aktuálnej kondícii a nevedie k prílišnej únave.

Potravinové alergie
Záchvat migrény môže nastať z mnohých rôznych príčin. Niektorí lekári sa však domnievajú, že väčšina migrénových bolestí hlavy má súvislosť s nejakým typom potravinovej alergie alebo reakciou na konzervanty, umelé farbivá či umelé príchute, ktoré sú pridávané do jedla. Vedci dokonca v štúdii publikovanej v britskom lekárskom časopise The Lancet zistili, že 93 percentám migrenikov sa uľavilo po tom, čo boli alergény z ich stravy odstránené. Medzi najčastejšie spúšťače migrény patria mliečne výrobky, vajcia, červené víno, údené ryby, čokoláda, citrusové plody a produkty z pšenice.
    

Bolesť hlavy zo stresu
Tenzná bolesť hlavy, ktorá najčastejšie vzniká práve zo stresu, patrí medzi bolesti hlavy, ktoré postihuje najviac ľudí. V tomto prípade hrá veľkú rolu psychika - vnútorné napätie, úzkosť a únava spôsobujú zvýšené napätie šijového a tvárového svalstva, čo vyvoláva intenzívnu bolesť hlavy.
Stres je, bohužiaľ, v dnešnej uponáhľanej dobe prakticky neodvratný, existujú však metódy, ako s ním bojovať. Vyskúšať môžete jogu, masáže, rôzne protistresové terapie alebo meditáciu.

„Opica“
Úporná bolesť hlavy po prehýrenej noci spolu s podráždeným žalúdkom a celkovou slabosťou je kvôli alkoholu v krvi a s tým spojenou dehydratáciou prakticky nevyhnutná. Najdôležitejšia je prevencia - nepreháňať to s množstvom alkoholu, dobre sa pred pitím alkoholu najesť (vhodné sú potraviny s vysokým obsahom škrobu ako cestoviny či pečivo), nemiešať druhy alkoholických nápojov a v priebehu konzumácie piť dostatok čistej vody.
Účinných návodov, ako sa vysporiadať s opicou, je mnoho. Väčšinou však pomáha popíjať čistú vodu s citrónom, odpočívať a spať.
    

Migrénové bolesti hlavy
Bežná bolesť hlavy a migréna nie je to isté. „Migréna má presné diagnostické kritériá. Väčšinou ide o jednostrannú bolesť hlavy, pričom strany sa môžu striedať. Intenzita bolesti je stredná až vysoká, väčšinou je spojená s nevoľnosťou až zvracaním, pacient si potrebuje ľahnúť do ticha, pokoja, prekáža mu hluk aj svetlo. Neliečený záchvat trvá minimálne štyri hodiny a môže trvať aj niekoľko dní, " vysvetľuje lekárka Andrea Bártková. A dodáva, že migréne môžu predchádzať neurologické príznaky, najčastejšie zrakové, ako sú napríklad výpadky zorného poľa, brnenie polovice tela, poruchy reči a pod. Do hodiny od vzniku týchto príznakov sa rozvinie bolesť hlavy a prvotné príznaky ustúpia. „Ide o celoživotné, nepríjemné ťažkosti, ktoré však nijako neskracujú život pacienta."
Ak patríte medzi migrenikov, isto viete, aký to môže byť zabijak. Príčina migrény nebola doteraz jednoznačne vysvetlená a záchvat migrény môže byť spustený mnohými faktormi ako stres, počasie, nedostatok či naopak nadbytok spánku a mnoho ďalších. Niektorí odborníci predpokladajú, že migréna súvisí so stresovým hormónom kortizolom, významnú úlohu hrá tiež dedičnosť. Pre migrenikov je najdôležitejšie rozpoznať svoje spúšťače, a ak je to možné, vyhýbať sa im.
    

Bolesti hlavy zo životného prostredia
Smog, plesne, dym, pele, parfumy, kysličník uhoľnatý či chlór - každý deň okolo nás poletujú látky, ktoré môžu vyvolať bolesť hlavy. Bohužiaľ, ak sa dobrovoľne neuzavriete do sklenenej bubliny, je nemožné vyhnúť sa všetkým látkam, ktoré sa v ovzduší okolo nás vyskytujú. Určité ochranné kroky však podniknúť môžete. Jedným z nich je vyzdobiť prostredie vášho domu alebo kancelárie rastlinami, ktoré pomôžu vyčistiť vzduch. Bolestiam hlavy spôsobených znečisteným prostredím pomáhajú predchádzať aj časté prechádzky v prírode.

Bolesť hlavy od zubov
„Za bolesť hlavy môžu občas aj problémy v ústach. Kazy, ochorenia ďasien, infekcia alebo dokonca aj uvoľnená plomba môžu spôsobiť napätie v dolnej čeľusti, čím sa zníži prívod krvi do mozgu. A ak zamedzíte prítoku krvi, krvné cievy sa zovrú a vyvolajú bolesť hlavy, " píše server naturalon.com. Ak sa domnievate, že príčinou vašej bolesti hlavy môžu byť práve problémy so zubami, neváhajte s návštevou zubného lekára.

Zdroj: iDnes.cz

01 - Modified: 2007-01-22 07:26:00 - Feat.: 0 - Title: Abbás s Mišálom sa dohodli, že budú ďalej rokovať
01 - Modified: 2024-04-24 13:33:54 - Feat.: - Title: Cvičiť ráno, alebo večer? Pri obezite hrá načasovanie rolu, hovoria odborníci. Pomôžeme ti nakopnúť tvoje zdravie 02 - Modified: 2024-04-24 09:13:53 - Feat.: - Title: Posilníte si svalstvo, podporíte pevnejšie zdravie a spálite kalórie: Vyskúšajte tento štýl chôdze 03 - Modified: 2024-04-22 09:39:06 - Feat.: - Title: Cvičiť ráno, alebo večer? Pri obezite hrá načasovanie rolu, hovorí štúdia 04 - Modified: 2024-04-19 22:00:00 - Feat.: - Title: Ako uhasiť skryté zápaly v tele. Ktoré choroby spúšťajú? 05 - Modified: 2024-04-22 22:00:00 - Feat.: - Title: Vieme ako zatočiť s jarnou únavou. Farmaceutka radí účinné kombo vitamínov
menuLevel = 2, menuRoute = science/veda, menuAlias = veda, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
25. apríl 2024 06:05