StoryEditor

Kontroverzný projekt rozdeľuje Bratislavčanov. Je výstava mŕtvych tiel v poriadku?

22.08.2017, 09:55
Výstava dráždi, provokuje a pohoršuje. Stále je totiž veľa nezodpovedaných otázok okolo pôvodu ľudských tiel.

V  Bratislave môžu diváci už niekoľko dní navštíviť kontroverznú výstavu Body the exhibition. Napriek nesúhlasu lekárov, kresťanských organizácií či ľudskoprávnych aktivistov, organizátori stále popierajú, žeby vystavované telá mohli patriť čínskym politickým väzňom. Exponáty detailne ukazujú ľudské telo, jeho orgány, svaly či šľachy. 

Odporcovia výstavy kritizujú, že ide o zneužívanie mŕtvych tiel na komerčné účely. Organizátori sa naopak, bránia, že výstava má edukatívny zámer. Je unikátna, predstavuje kompletné fungovanie ľudského tela. Všetky exponáty podľa nich pochádzajú od dobrovoľných darcov. 

"Je to nekroporno a chodia tam iba úchyláci," hovorí o výstave jej najväčší kritik, Alojz Hlina z KDH. Podľa neho Bratislava získala touto výstavou veľký masový hrob. 

"Nechceme ľudí šokovať ani desiť," obhajuje výstavu jej hovorkyňa Květa Havelková. 

Pozrite si, ako to vyzerá na výstave, čo hovoria návštevníci aj ľudia, ktorí do Bratislavy priniesli túto provokatívnu výstavu. 


01 - Modified: 2017-08-08 12:28:21 - Feat.: 0 - Title: Lekári odsudzujú výstavu ľudských tiel. Je to protiprávne, tvrdia
menuLevel = 2, menuRoute = science/veda, menuAlias = veda, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
18. apríl 2024 11:07