Antarctic Heritage Trust
StoryEditor

Na Antarktíde objavili zamrznutý koláč po 106 rokoch. Zrejme je jedlý

13.08.2017, 08:20
Autor:
ČTKČTK

Britský polárnik Robert Falcon Scott po sebe na Antarktíde zrejme zanechal nečakané dedičstvo: po 106 rokoch objavili na Myse Adare konzervátori starých artefaktov zmrznutý ovocný koláč, ktorý údajne patril jeho výprave, uviedol spravodajský server BBC.

Pochúťka, ktorá bola vo zhrdzavenej krabici zabalená do pôvodného obalu britskej značky sladkostí Huntley and Palmers, bola údajne v zachovalom stave a podľa všetkého aj jedlá.

Nájdená bola v najstaršej stavbe na kontinente - chate postavenej tímom nórskeho prieskumníka Carstena Borchgrevinka v roku 1899 a ktorú využil Scott na prelome rokov 1911 a 1912 počas svojej expedície Terra Nova.

Scottova výprava sa dostala do záhuby pri dobývaní južného pólu, kam dospela o mesiac neskôr ako Nór Roald Amundsen. Scott a štyria členovia jeho expedície zahynuli pri nepriaznivom počasí na ceste späť. Ich mŕtve telá našla záchranná výprava až o trištvrte roka neskôr.

Nájdený ovocný koláč bol v tej dobe v Británii veľmi obľúbenou sladkosťou, upozornila časopis National Geographic novozélandská konzervátorka Lizzie Meeková.

Z Borchgrevinkovy chaty vyzdvihli konzervatóri počas viac ako jedného roka už na 1500 predmetov, z ktorých sa dobre zachovalo oblečenie a nástroje, naopak väčšina potravín bola v značnom rozklade.

menuLevel = 2, menuRoute = science/veda, menuAlias = veda, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
18. apríl 2024 07:03