StoryEditor

VIDEO: Sýrski povstalci ukázali, ako odpálili ruský vrtuľník

24.11.2015, 17:53
Autor:
ČTKČTK

Sýrski povstalci zničili ruský vrtuľník, ktorý pátral po pilotoch ruského vojenského lietadla zostreleného Tureckom. Posádke sa ale podarilo stroj včas opustiť, oznámila sýrska organizácia na ochranu ľudských práv SOHR. Turecko medzitým nepriamo poprelo tvrdenie sýrskych rebelov, že zastrelili pilotov ruského bombardéra, a naopak uviedlo, že rokuje o ich prepustení.

Helikoptéru vraj zasiahli rebeli raketou krátko po tom, čo ju prinútili inou strelou k núdzovému pristátiu v oblasti kontrolovanej sýrskou armádou. Najmenej desaťčlennej posádke vrtuľníka sa ale údajne podarilo zo stroja po pristátí včas uniknúť.

Podľa agentúry Reuters sa k zničeniu vrtuľníku prihlásila sýrska povstalecká skupina, ktorej dodali Spojené štáty rakety typu Tow. Jej bojovníci zasiahli vrtuľník protitankovou strelou, keď bol ešte vo vzduchu. Potom ho úplne zničili na zemi ďalšo raketou. Z celej akcie zverejnili rebeli videozáznam.

Šéf SOHR Rami Abdar Rahmán povedal, že vo vrtuľníku bolo najmenej 10 ľudí. Všetkým sa ale podarilo bezpečne opustiť stroj, než ho povstalci zničili.

Podľa Reuters povstalci z radov sýrskych Turkménov predtým oznámili, že zastrelili oboch pilotov, ktorí sa katapultovali po tureckom zásahu lietadla Su-24. Zabili ich vraj ešte vo vzduchu, keď klesali s padáky k zemi.

Turecký vládny zdroj naopak vyhlásil, že piloti sú podľa všetkého stále nažive a že turecká strana sa teraz snaží vyjednať ich prepustenie zo strany povstalcov. "Naše jednotky, ktoré dostali informáciu, že sú obaja piloti nažive, sa ich teraz snažia bezpečne prevziať od opozičných povstalcov," povedal zdroj agentúre Reuters.

Podľa súkromnej tureckej agentúry Dogan strieľali turkmenskí povstalci na pilotov v reakcii na to, že lietadlo krátko predtým, ako bolo po vstupe do tureckého vzdušného priestoru zostrelené, zhodilo na územie ovládané turkménskymi rebelmi pumu. Svedectvo vraj tureckým novinárom poskytol turkménsky zástupca veliteľa miestnej ozbrojenej skupiny Alpaslan Çelik. Počas rozhovoru strieľali jeho spolubojovníci za chrbtom do vzduchu a volali: "Boh je veľký".

Rusko od septembra bombarduje sever a západ Sýrie v rámci sýrskeho ozbrojeného konfliktu, a to na strane režimu prezidenta Bašára Asada, ktorý označuje všetkých ozbrojených odporcov za teroristov. Moskva pritom čelí výčitkám Západu, že útočí na všetkých povstalcov, nielen teda na extrémistov z organizácie Islamský štát, ale aj na rebelov podporovaných západnými štátmi. Turecko, ktoré dnes o incidente informovalo tiež OSN, už niekoľko dní upozorňuje na to, že ruské bomby dopadajú aj na dediny, v ktorých žijú sýrski Turkméni.

Sýrska štátna agentúra k zostreleniu ruského lietadla uviedla, že turecká vláda tak ukázala, že podporuje terorizmus.

Nemecký minister zahraničia Frank-Walter Steinmeier vyjadril nádej, že tento vážny incident nenaruší začínajúce medzinárodnej vyjednávanie o riešení sýrskeho konfliktu.


 

01 - Modified: 2024-05-01 21:48:01 - Feat.: - Title: Turecko sa pridáva k žalobe Juhoafrickej republiky na Izrael 02 - Modified: 2024-05-01 14:56:24 - Feat.: - Title: Polícia v Istanbule zadržala vyše dvesto ľudí, ktorí sa pokúšali dostať na Taksim 03 - Modified: 2024-04-30 14:45:43 - Feat.: - Title: Úrady v Turecku na 1. mája neumožnia zhromaždenia na námestí Taksim v Istanbule 04 - Modified: 2024-04-29 14:53:58 - Feat.: - Title: Turecko podporilo Rutteho kandidatúru na post generálneho tajomníka NATO 05 - Modified: 2024-04-26 05:57:51 - Feat.: - Title: Turecký súd odsúdil zamestnancov železníc za nehodu, o život prišlo 25 ľudí
menuLevel = 3, menuRoute = tv/stare-sekcie/aktualne-videa, menuAlias = aktualne-videa, menuRouteLevel0 = tv, homepage = false
02. máj 2024 02:55