Rozhovor s neuropsychológom osvetľuje, v čom tkvie podstata toho, aby sme boli šťastní. Ilustračná fotografia (Téma) SNÍMKA: ShutterstockSNÍMKA: Shutterstock
StoryEditor

Mnohí trpia "cieľovým fetišizmom", plnia ciele, no nie sú šťastní. Pocit šťastia sa však dá natrénovať

19.09.2023, 00:00
  • „Zaoberám sa tým, ako mozog ovplyvňuje správanie, a zároveň tým, ako správanie a myslenie ovplyvňuje fungovanie mozgu v rôznych kontextoch, od pediatrického – detského až po dospelácky,“ vysvetľuje neuropsychológ Robert Krause, o čom je jeho odbor, teda kognitívna neuropsychológia.
  • Pre magazín Téma sme sa zhovárali o TikToku, Michelangelovi, trénovaní všímavosti a šťastí – „zlatej rybke“, na ktorú sa neoplatí čakať na brehu len tak, bez udice a návnady.
  • Ale aj o tom, ako sa s blízkymi nerozhádať na život a na smrť. Prečo nás sledovanie negatívnych informácií tak často baví? Prečo je dobré naučiť sa povedať nie? A na čo je dobré mať aj zoznam vecí, ktoré určite nechcete robiť?

Jeseň môže byť pre mnohých rovnakým medzníkom ako Nový rok. Často túžime po lepšom a šťastnejšom fungovaní. Tak teda začnime šťastím. Čo to vlastne je?

Platí, že šťastie ako také neexistuje, šťastie si vytvárame a nezávisí ani tak od veku ako od postoja. Šťastie je naše každodenné rozhodnutie, nie naša predispozícia alebo vlastnosť, ale skôr schopnosť, ktorá je trénovateľná. To je dobrá správa, však? A keď hovoríme o odbornom vnímaní šťastia, poznáme dve kategórie šťastia.

image

Téma 38/2023 SNÍMKA: Téma

SNÍMKA: Téma

Aké?

Jedno je prežitkové šťastie a druhé re­flek­tívne.

V čom sa líšia?

Prežitkové šťastie je veľmi frekventované. Prežitkovo šťastní sa cítime povedzme vtedy, keď si kúpime nový kus oblečenia, prípadne vtedy, keď nám ľudia dajú pozitívne komentáre alebo lajky na sociál­nej sieti. Tento prežitkový druh šťastia funguje na princípe toho, ako funguje ľudský mozog.

Čo presne máte na mysli?

Ľudský mozog odmeňuje ten typ správania, ktorý nám krátkodobo dodáva energiu a elán. Z nucleus accumbens, centra v mozgu, ktoré reguluje odmeny v mozgu a je zodpovedné aj za tvorbu návykov a za našu motiváciu, sa pri prežití krátkodobej formy šťastia do krvného obehu vylúči neuro­transmiter dopamín (neurotransmitery sú molekuly zodpovedné za šírenie elektrických impulzov do celého ľudského tela, pozn. red.). Dopamín následne ovplyvní našu motiváciu. Mnohí ľudia sa teda často cítia prežitkovo šťastní, lebo majú v živote veľa vecí, ktoré ich krátkodobo urobia šťastnými, no napriek tomu, keď majú hodnotiť seba a svoj život, tak sa necítia šťastní, ale smutní.

Prečo sa im to deje?

Preto, lebo nezažívajú dosť často reflektívne šťastie. Ten typ šťastia, ktorý nám v dlhodobom horizonte dáva energiu, keď si napríklad spomenieme na danú udalosť, ktorá v nás to šťastie vytvorila. Reflektívne šťastie je napríklad čas s rodinou, čas s blízkymi, šport – práve to, čo mnohí pokladajú za samozrejmosť, nevenujú tomu pozornosť na úkor momentov prežitkového šťastia. Následne sa v dlhodobom horizonte síce cítia prežitkovo šťastní, no reflektívne smutní.

Prežitkové, teda to „povrchnejšie“ šťastie, je to, čo cítime, keď si povedzme pred spaním pozeráme krátke videá?

Áno, prežitkové šťastie je aj produktom mechanizmu sociálnych sietí. Od Faceboo­ku, ktorý bol o obrázkoch a písaných statusoch, ľudia prešli k obrázkom a videám Instagramu až k TikToku, ktorý tomuto svetu vládne dnes, a ten je plný krátkych videí. Intenzívne blikajú a často sú úplne iracionálne.

Tiež sa čudujem, prečo to pozerávam, keď mi to nič hodnotné nedáva...

Ľudia chcú večer doslova vypnúť, a preto pozerajú aj videá, v ktorých niekto dáva niekomu facku, beží po lese, lev chytá leo­parda alebo sa niekto tvári, že je výtvorom umelej inteligencie. Využívajú videá na to, aby sa pri nich uvoľnili. Krátke videá spúšťajú v mozgu systém odmeny a my sa k nim vraciame – opakujeme presne ten spôsob správania, ktorý nás odmení.

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 83% na dočítanie.
01 - Modified: 2023-08-12 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Ekonómia ľudskej hlúposti a prečo sú Smejko a Tanculienka ako nová ropa? 02 - Modified: 2023-07-29 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Propaganda Rusom vytvára ideálny svet, kde víťazia a oslobodzujú. Ani vzdelaní si nechcú pripustiť pravdu 03 - Modified: 2023-07-01 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: O únave, ktorá nikdy nekončí. Mnohým zobrala takmer všetko: prácu, vzťah, koníčky aj spoločenský život 04 - Modified: 2023-06-15 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Prehlušiť bolesť duše bolesťou fyzickou: Ako zvládnuť dospievanie doslova na ostrí noža?
01 - Modified: 2024-04-26 22:00:00 - Feat.: - Title: Jana Kirschner: V Británii sa mi vyčistili hodnoty. Tu vláda robí likvidačné opatrenia proti kultúre a ľuďom 02 - Modified: 2024-04-27 09:01:43 - Feat.: - Title: ROZHOVOR: Účasti na eurovoľbách by pomohlo spájanie hlasovaní. V Belgicku chodí voliť takmer 90 percent ľudí 03 - Modified: 2024-04-27 12:00:00 - Feat.: - Title: Po Slovensku anonymne ukrývajú peniaze na verejných miestach. Jeden fanúšik nás sledoval, hovorí dvojica z projektu Cash catch 04 - Modified: 2024-04-25 07:56:22 - Feat.: - Title: Seriál HN Chcem byť exportér: EXIMBANKA SR zvýhodňuje financovanie exportu v náročných časoch 05 - Modified: 2024-04-26 22:00:00 - Feat.: - Title: Komu sa oplatí kúpiť byt? V Bratislave stále nájdeme spomienkový optimizmus, tvrdí expert pre HN (rozhovor)
menuLevel = 1, menuRoute = tema, menuAlias = tema, menuRouteLevel0 = tema, homepage = false
27. apríl 2024 18:13