Adaptívna imunitná odpoveď, biele krvinky interagujú s vírusmi, ilustračná fotografia (Téma) SNÍMKA: ShutterstockSNÍMKA: Shutterstock
StoryEditor

Protilátky môžu aj škodiť: Príliš silný imunitný systém je rovnako zlý ako ten „slabý“, tvrdí biológ

09.09.2023, 00:00
  • Počas pandémie covidu sa slovo „protilátky“ skloňovalo vo všetkých pádoch. Akú rolu vlastne hrajú v obranyschopnosti nášho organizmu?
  • Bunkový biológ Adam Obr (35), z pražského Ústavu hematológie a krvnej transfúzie upozorňuje, že ich vysoká hladina nemusí byť nutne pre naše zdravie pozitívna.
  • Doživotnú imunitu, ktorá vzniká napríklad po kiahňach, považuje skôr za mýtus.
  • „Ukazuje sa totiž, že väčšina vírusov, ktoré navodzujú túto takzvanú doživotnú imunitu, v našom organizme môže pretrvávať. Pribúda štúdií, podľa ktorých tieto vírusy, skryté v našom tele, môžu zvyšovať riziko vzniku iných ochorení, napríklad demencie alebo roztrúsenej sklerózy,“ hovorí v rozhovore pre magazín Téma.

Ako by ste vysvetlili úplnému laikovi, čo sú to protilátky?

To najťažšie na začiatok. (smiech) Sú to látky, molekuly, presnejšie proteíny, ktoré sú vyrábané špecializovanými bunkami imunitného systému ako zbraň, väčšinou proti patogénom (biologický faktor spôsobujúci ochorenie, pozn. red.). Vyrábajú ich teda väčšinou v reakcii na infekciu spôsobenú vírusom, baktériou alebo čímkoľvek iným. Hlavná vlastnosť protilátok je tá, že sú schopné sa na patogén naviazať – teda akosi „prilepiť“ –, a tak ho pomôcť zlikvidovať.

image

Magazín Téma, č. 37 SNÍMKA: Archív Hn

SNÍMKA: Archív Hn

Ako si takú protilátku môžeme predstaviť?

Prirovnal by som ju k písmenu „Y“. V pomere k veľkosti bunky je veľmi malá. Keby ste si ma predstavili ako bunku, potom protilátka by v porovnaní s mojím telom bola veľká asi ako zrnko ryže. Imunitný systém ich ale zároveň dokáže vyrobiť obrovské kvantá. Môžete si tiež predstaviť, že to písmeno ypsilon je vlastne taký krab, ktorý má vpredu dve klepetá a tými sa dokáže chytiť patogénu. Akonáhle ho drží, už ho nepustí. A keď ho zasype tisíc takých „krabov“, nežije sa mu obvykle úplne dobre.

A zahubia ho.

Áno, ale je to ešte zložitejšie. Čo sa deje ďalej, totiž záleží na type vyrobenej protilátky, ale aj na tom, či ide o vírus, baktériu, alebo o parazita. Mechanizmy imunitnej reakcie sa vždy trošku líšia. Navyše aktivácia tých špecializovaných buniek, ktoré vyrábajú protilátky, teda B-lymfocytov, je až neskoršia forma obrany proti infekcii. Ale asi najefektívnejšia, teda najlepšie cielená, akú má náš organizmus k dispozícii. (Lymfocyt je typ bielej krvinky, rozlišujeme T- a B-lymfocyty, oba typy majú imunitnú funkciu, aj keď trošku odlišnú, pozn. red.)

Čo sa teda deje predtým?

Veľa sa v poslednej dobe hovorilo o tom, že imunitný systém má vlastne dve vetvy. Nešpecifickú a špecifickú, ktoré spolu komunikujú a jedna bez druhej by nefungovala veľmi dobre. Nešpecifický imunitný systém je prítomný všade po tele tak nejako stále, je to taká hliadková patrola. Sú to bunky alebo molekulárne štruktúry, ktoré dokážu rozpoznať votrelcov a spustia prvotnú obrannú reakciu, ale nemajú špecificky cielené molekulárne zbrane. Znamená to teda, že imunita vie, že sa do tela dostala napríklad baktéria, ale ešte nevie, ako tá baktéria presne vyzerá.

Ako teda bojujú?

Do tejto zložky našej obranyschopnosti patrí

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 86% na dočítanie.
01 - Modified: 2023-08-19 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Mikrovesmír v črevách: Za sklon k obezite môže zloženie mikrobiómu, hovorí v rozhovore mikrobiológ 02 - Modified: 2023-08-11 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Fyzioterapeut: Každý orgán "visí" nejakým spôsobom na chrbtici, hrubé črevo zas reaguje na smútok 03 - Modified: 2023-08-06 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Liek alebo jed? Strava vie poškodiť telo bezprostredne a spôsobiť okamžité ťažkosti, tvrdí odborník
01 - Modified: 2024-04-26 12:31:04 - Feat.: - Title: Vyhnite sa jarnej únave, začnite sa hýbať 02 - Modified: 2024-04-05 22:00:00 - Feat.: - Title: Keď imunita naháňa alergiu. Ako sa zbaviť kýchania či svrbenia 03 - Modified: 2024-04-04 22:00:00 - Feat.: - Title: Stratíte 15 percent hmotnosti: Ide o najúčinnejšie lieky na chudnutie histórie, tvrdí prednosta diabetológie 04 - Modified: 2024-04-03 22:00:00 - Feat.: - Title: Výhody a riziká AI a problém s tým, kto bude strážiť strážnikov? Hrozí, že ohlúpneme, tvrdí expert 05 - Modified: 2024-03-19 15:00:00 - Feat.: - Title: Prestať diétovať, učiť sa jesť: Imunita je o správnych rozhodnutiach, tvrdí odborníčka
menuLevel = 1, menuRoute = tema, menuAlias = tema, menuRouteLevel0 = tema, homepage = false
27. apríl 2024 02:57