StoryEditor

Tajný americký kód zrejme tlačí aj vaša tlačiareň. Voľným okom je neviditeľný

13.07.2017, 16:03

Už viac ako desať rokov sa vie o tajnom kóde, ktorý farebné tlačiarne a kopírky vpašujú na každý papier, ktorý z nich vylezie. Český web technet.cz sa pozrel na to, do akej miery sa to týka prístrojov v copycentrách. Žlté bodky boli prekvapením aj pre zamestnancov, ktorí s tlačiarňami pracujú denne.

"Aké bodky? Nič nevidím," pýta sa ma ochotná obsluha v copycentre v Prahe. Nos má takmer prilepený k papieru, ktorý som práve vytiahol z ich farebnej tlačiarne. Pán má pravdu. Na papieri naozaj nie je na prvý pohľad nič zvláštne.

Až pod mikroskopom (lacný prenosný mikroskop za sto českých korún) sa dajú tieto žlté mikrobodky jasne rozpoznať. Sú všade.

Obsluha kopírovacieho centra mi ponúkla, že skúsi súbor vytlačiť na inej tlačiarni. S rovnakým výsledkom. "Tak to je mi ľúto. Ale inak to nevieme. Ste prvý, čo sa na niečo také sťažoval."

Čo robia na vašom výtlačku tajné žlté bodky?
Farebné laserové tlačiarne a kopírky vkladajú do všetkých výtlačkov tajný kód. Má podobu miniatúrnych žltých bodiek, ktoré sú pre ľudské oko neviditeľné, ale pod mikroskopom sú jasne viditeľné.

Alebo môžete kvalitne naskenovaný dokument upraviť v grafickom editore, a pôvodne nevýrazné bodky sú razom jasne viditeľné.

Na mikrobodky, o ktorých sa vie už od roku 2004, nedávno upozornil príbeh lingvistky Reality Winnerovej, ktorá vyniesla tajný dokument z NSA a FBI ju vzápätí odhalila. Žlté bodky neboli zrejme v tomto konkrétnom prípade dôležité, pretože Winnerová urobila viacero ďalších neopatrných chýb.

Keď sme o tom vydali článok, objavilo sa v diskusii veľa skeptikov. Vraj ide o niečo, čo už nie je aktuálne, prípadne niečo, čo sa netýka Českej republiky, iba USA.

Otázka je teda jasná: Naozaj sa toto označovanie výtlačkov týka aj dnešných tlačiarní? A tak sme urobili to, čo sme museli: vydali sme sa do ulíc.

Bez žltých bodiek to v Prahe evidentne nejde
Vytvorili sme PDF dokument, samozrejme bez akýchkoľvek bodiek, a vytlačili ho postupne na šiestich laserových tlačiarňach rôzne po Prahe. Do testu sme zaradili tri pražské copycentrá. Vybrali sme ich viacmenej náhodne a rozhodli sme sa, že ich v článku nebudeme menovať, lebo to nie je pre závery reportáže podstatné. Ďalej sme vyskúšali tlač v samoobslužných automatoch a na bežnej kancelárskej tlačiarni.

Vo všetkých prípadoch bol výsledný výtlačok pokrytý mikroskopickými žltými bodkami. Tie sú opäť vidieť po aplikácii nástroja Krivky na kvalitne naskenovanom dokumente. Prekvapilo nás, že obyčajný kancelársky skener bodky ignoroval - buď boli pod jeho rozlišovaciu schopnosť, alebo ich vymazal v rámci potlačenia šumu.

Potom sme vzali náš lacný mikroskop a pozreli sa výtlačkom na zúbok. Žltými bodkami boli pokryté všetky nami vytlačené stránky - z knižnice, z copycentier, z kancelárie i z automatu.

Ani v jednej z firiem, kde sme si výtlačky kúpili, pritom o tomto označení vytlačených dokumentov nevedeli.

Rôzne tlačiarne vytvárali trochu rôzne bodky, ale vždy išlo o rovnaký princíp a rovnaký rozostup bodiek. Kto má trpezlivosť, môže si tieto bodky naklikať do nástroja EFF, ktorý vie niektoré z týchto kódov dekódovať.

Záver nášho testu je jednoznačný: zohnať v Prahe výtlačok z farebnej laserovej tlačiarne, ktorý nie je pokrytý žltými bodkami, nie je jednoduché. Nám sa to nepodarilo.

Je samozrejme otázka, v akom prípade by ste na výtlačku bez žltých bodiek trvali. Ponúka sa napríklad situácia, kedy je vernosť originálu absolútne nevyhnutná. A kvôli takýmto situáciám tú ostatne tie bodky zrejme sú - aby zabránili falšovaniu a prípadne pomohli polícii alebo tajným službám falšovateľov vystopovať. V Česku takto polícia napríklad v roku 2012 dopadla študenta, ktorý sa pokúšal sfalšovať bankovky.

01 - Modified: 2023-06-23 11:49:53 - Feat.: - Title: Let do vesmíru na rakete z 3D tlačiarne. Vedci testovali motory, vyrábať sa budú dvakrát rýchlejšie 02 - Modified: 2021-06-21 07:01:05 - Feat.: - Title: Kupujte originálne tonerové kazety HP - pomôžete prírode, svojmu zdraviu a bezpečiu 03 - Modified: 2020-10-23 18:29:46 - Feat.: - Title: Kupujte originálne tonerové kazety HP - pomôžete prírode, svojmu zdraviu a bezpečiu 04 - Modified: 2017-07-13 14:01:00 - Feat.: - Title: Tajné žlté bodky tlačí takmer každá tlačiareň 05 - Modified: 2016-07-19 22:18:37 - Feat.: - Title: Začínali traja, dnes oblepujú celú strednú Európu
menuLevel = 2, menuRoute = style/tech, menuAlias = tech, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
20. apríl 2024 09:03