YouTube
StoryEditor

Skryte sa na sieti pri surfovaní z PC, mobile či tablete

13.06.2017, 16:16
Zbavte sa rizika, že vás niekto bude sledovať či vystopuje vaše aktivity na internete.

Pre skrytú komunikáciu na internete možno využiť niekoľko nástrojov. Vytvoria špeciálny typ pripojenia k internetu, čím vás udržia v anonymite a tiež umožnia využívať v tuzemsku zakázané služby, píše idnes.cz.

Pre tento spôsob komunikácie sa využívajú proxy servery alebo virtuálne privátne siete. Ide o prostriedok, slúžiaci na prepojenie niekoľkých počítačov prostredníctvom (verejnej) siete. Tým možno dosiahnuť to, že PC budú medzi sebou komunikovať, ako keby bola neverejná.

Týmto spôsobom skryjete svoju skutočnú identitu a informácie ako: typ operačného systému, internetový prehliadač, rozlíšenie obrazovky, IP adresu a pod. a zamedzíte lokalizáciu svojej polohy.

Aj napriek tomu, že väčšina dnešných internetových prehliadačov ponúka funkciu pre anonymné surfovanie, s anonymitou na internete to nemá čo robiť. Je to režim, pri ktorom sa iba aktivita na internete nezapisuje do PC. Všetko ostatné je zdokumentované.

Až s programami nižšie možno skryť informácie zasielané serverom, ale tiež môžu pomôcť využívať služby, ktoré sú povolené - len v určitej časti sveta. Ak totiž získate miestnu IP adresu, budú dvere otvorené a vy ich tak môžete začať využívať.

Tor 6.5 - freeware

Ponúka sieť poskladanú z routerov, ktorá umožňuje šifrovať a dešifrovať dáta posielané medzi vami a ďalšími počítačmi. Tým je skrytá identita PC, pričom každý router má informáciu len o tom, od koho dáta prijal a kam ich má preposlať. Po inštalácii stačí v browseri podľa pokynov nastaviť proxy a začať surfovať naozaj anonymne.

Informácie o programe:

  • Operačný systém: Linux, Mac OS X, Windows 7 a novší
  • Vyžaduje inštaláciu: ÁNO
  • Sťahujte zo Slunečnice.cz na tejto adrese (48,5 MB)

JAP 00.20 - freeware Java Anon

Proxy (JAP) je klient, umožňujúci na internete anonymne surfovať, opäť vďaka kaskádovému mixu serverov, a to s akýmkoľvek internetovým prehliadačom. Stačí si aplikáciu nainštalovať, nakonfigurovať internetový prehliadač podľa požiadaviek aplikácie a ďalej pracovať ako doteraz.

Užívateľ má pritom na výber z akej krajiny bude surfovať. Stačí si vybrať z dostupných pripojení (proxy). Aplikáciu je možné spustiť aj bez inštalácie cez systém Java Web Start.

Informácie o programe:

  • Operačný systém: Java, Linux, Mac OS X, Windows 7 a novší
  • Vyžaduje inštaláciu: ÁNO
  • Sťahujte zo Slunečnice.cz na tejto adrese (344 KB)

Steganos Online Shield VPN 1.1 - freeware

Od konkurencie sa odlišuje svojou jednoduchosťou a hlavne funkčnosťou. Stačí ho spustiť a okamžite skryje miesto, odkiaľ pochádza komunikácia, takže sa môže zdať, že na weby pristupujete z USA, Nemecka, Švajčiarska, Veľkej Británie a ďalších šiestich krajín.

Bezplatná verzia je určená na príležitostné použitie a umožňuje preniesť až 500 MB dát za mesiac prevádzky.

Informácie o programe:

  • Operačný systém: Windows 7 a novší
  • Vyžaduje inštaláciu: ÁNO
  • Sťahujte zo Slunečnice.cz na tejto adrese (2,6 MB)

CyberGhost Free VPN 5 - freeware

Vytvorí virtuálnu privátnu sieť (VPN), čím znemožní vypátranie počítača na internete - skryje IP adresu a ďalšie údaje. Po stiahnutí a inštalácii je nutné vytvoriť zadarmo účet a následne sa k nemu prihlásiť.

Freeware verzia má niekoľko obmedzení, a tým hlavným je predovšetkým množstvo prenesených dát.

Informácie o programe:

  • Operačný systém: Android, Mac OS X, Windows 7 a novší
  • Vyžaduje inštaláciu: ÁNO
  • Sťahujte zo Slunečnice.cz na tejto adrese (7,6 MB)

Hotspot Shield 6.8 - freeware

Ochráni počítač pred tým, aby dáta cez wi-fi putovali v nezabezpečenej podobe tým, že ich zašifruje. V praxi to vyzerá tak, že sú dáta šifrované od notebooku až k službe AnchorFree (poskytovateľ programu Hotspot Shield).

Tento tunel následne chráni pred hackermi, ktorí "počúvajú" a odchytávajú dáta. Okrem toho program obsahuje aj prvky pre anonymné surfovanie, takže dokáže skryť IP adresu.

Informácie o programe:

  • Operačný systém: Mac OS X, Windows 7 a novší
  • Vyžaduje inštaláciu: ÁNO
  • Sťahujte zo Slunečnice.cz na tejto adrese (14,7 MB)

OkayFreedom 1.6 - freeware

Od konkurencie sa líšia svojou jednoduchosťou a hlavne funkčnosťou. Stačí spustiť a okamžite skryje miesto, odkiaľ pochádzate a tak sa môže zdať, že na weby pristupujete z USA, Nemecka, Švajčiarska, Veľkej Británie a ďalších šiestich krajín.

Program automaticky spolupracuje so všetkými populárnymi webovými prehliadačmi. Bezplatná verzia je určená pre príležitostné použitie a umožňuje preniesť až 2 GB dát za mesiac prevádzky.

Informácie o programe:

  • Operačný systém: Windows 7 a novší
  • Vyžaduje inštaláciu: ÁNO
  • Sťahujte zo Slunečnice.cz na tejto adrese (2,6 MB).

Jondo 20 - freeware

Program používa tzv. kaskádový mix serverov. Ide o akýsi kompromis medzi Torom a proxy servermi. Dáta sú šifrované a prebiehajú reťazcom serverov, vďaka čomu sa kryje rad údajov a je tak veľmi zložité vypátrať, ktorý paket patrí akému počítaču.

Posledný server je spoločný, a tak všetci užívatelia majú rovnakú IP adresu. Zadarmo dostupná verzia umožní surfovať rýchlosťou iba 50 kbps, sťahovať súbory do veľkosti 2 MB a má ďalšie obmedzenia.

Informácie o programe:

  • Operačný systém: Linux, Mac OS X, Windows 7 a novší
  • Vyžaduje inštaláciu: ÁNO
  • Sťahujte zo Slunečnice.cz na tejto adrese (64,1 MB)

SafeIP 2 - freeware

Program umožňuje vybrať si z proxy serverov fungujúcich v USA, Veľkej Británii, Nemecku, Poľsku a Francúzsku. SafeIP tiež ponúka niektoré ďalšie funkcie, ktoré vám umožnia blokovať cookies, reklamy či prístup na známe weby sa škodlivým programovým kódom.

Ďalej pomôže so súkromím, a to vďaka privátnym DNS serverom. SafeIP pracuje s celým softvérom, využívajúcim internetové pripojenie. Funguje ako sprostredkovateľ medzi pripojením k PC a programovým vybavením.

Informácie o programe:

  • Operačný systém: Windows 7 a novší
  • Vyžaduje inštaláciu: ÁNO
  • Sťahujte zo Slunečnice.cz na tejto adrese (2,6 MB)

UltraSurf 15 - freeware

Ide o proxy službu ktorá umožňuje skryť PC na internete. Samotná aplikácia sa nemusí inštalovať a automaticky nastaví Internet Explorer na použitie. Svoj stav indikuje ikonou zámku pri hlavnom paneli.

V prípade používania Firefoxu, Chrome či iných prehliadačov, je nutné nastaviť proxy ručne (localhost: 9666).

Informácie o programe:

  • Operačný systém: Windows 7 a novší
  • Vyžaduje inštaláciu: NIE
  • Sťahujte zo Slunečnice.cz na tejto adrese (2,5 MB)

ProXPN 4.3 - freeware

Tento program stačí stiahnuť, nainštalovať, spustiť, zaregistrovať sa a prihlásiť sa. Potom surfujete na internete v špeciálnom režime - v zdarma dostupnej verzii rýchlosťou 300 kbps. Na servery pristupujete z americkej IP adresy (platená verzia umožňuje i ďalšie).

Informácie o programe:

  • Operačný systém: iPhone, Mac OS X, Windows 7 a novší
  • Vyžaduje inštaláciu: ÁNO
  • Sťahujte zo Slunečnice.cz na tejto adrese (2,5 MB)
01 - Modified: 2024-04-12 20:19:13 - Feat.: - Title: Sledovanie súkromných rozhovorov vládou je realitou. Americký zákon dáva moc tajným službám 02 - Modified: 2024-04-04 22:00:00 - Feat.: - Title: Slnečná búrka, ktorá vyvolá internetovú apokalypsu? Takáto je pravda 03 - Modified: 2024-04-03 22:00:00 - Feat.: - Title: Výhody a riziká AI a problém s tým, kto bude strážiť strážnikov? Hrozí, že ohlúpneme, tvrdí expert 04 - Modified: 2024-04-04 12:46:28 - Feat.: - Title: Expert na umelú inteligenciu pre HN: Zabudnite, že rozoznáte deepfake od reality. Už teraz je to nemožné 05 - Modified: 2024-03-22 23:00:00 - Feat.: - Title: Digitálne strašiaky a ich obete: Ako sa žije neofobikom?
menuLevel = 2, menuRoute = style/tech, menuAlias = tech, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
26. apríl 2024 19:21