StoryEditor

Možnosti využitia RFID čipov

15.11.2004, 23:00

Čip RFID (radio frequency identification) je identifikačným prvkom pracujúcim vo vysokofrekvenčnom pásme. Od začiatku sa čip RFID vyvíjal ako systém, ktorý mal byť alternatívou k použitiu čiarového kódu v aplikáciách, kde bolo jeho nasadenie principiálne nemožné alebo obťažné. V porovnaní s čiarovým kódom ponúkajú čipy RFID lepšie možnosti snímania (napríklad snímanie RFID je možné aj cez obal, prípadne cez prepravný prostriedok) a podstatne jednoduchšia je ich aplikácia v automatizovaných systémoch, pretože nekladú nijaké mimoriadne nároky na obsluhu.
ŠIROKÉ VYUŽITIE
Systém RFID je možné aplikovať takmer všade, jeho využitie je všestranné. Najčastejšie sa využívajú RFID čipy v týchto odvetviach: * preprava a logistika, * výroba a spracovanie,* bezpečnosť. Možnosti využitia RFID čipov v preprave a logistike zahŕňa veľký počet konkrétnych aplikácií. V nákladnej preprave môže ísť o evidenciu a sledovanie pohybu zásielky tovaru počas prepravy, ďalej o evidenciu a sledovanie zásielky tovaru prepravovaného za osobitných podmienok či o mimoriadne zásielky). Ďalšími aplikáciami sú evidencia a sledovanie nebezpečného tovaru prepravovaného podľa medzinárodného poriadku RID, evidencia a sledovanie spešnín či ochrana cenných zásielok, resp. zabezpečenie ochrany proti odcudzeniu.
V logistike možno RFID technológiu využiť na evidenciu a sledovanie tovaru (zásielky) počas skladovania (predpoklad vytvárania tzv. inteligentných skladov, ďalej na sledovanie procesu výroby, sledovanie doručovania zásielok -- just in time), sledovanie tovaru v distribúcii a pri predaji. V neposlednom rade aj na sledovanie bezpečnosti prepravy a plynulosti dopravnej prevádzky, ako bezpečnostné systémy či na ochrana cenných predmetov.
NASADENIE V DOPRAVE
V osobnej preprave možno prednosti RFID čipov využiť na sledovanie pohybu cestujúcich a cestovných batožín (najmä na štatistické účely a prognózy, využiť ich ako cestovný doklad, ďalej na riadenie vstupu (vstup osôb na železničnú stanicu, respektíve na nástupištia bez cestovného lístka) či sledovanie delikventov (napríklad cestujúcich, ktorí opakovane porušujú prepravný poriadok). Tým sa rozsah využitia RFID čipov nekončí. Možno ich nasadiť ako dochádzkové systémy (na evidenciu pracovného času a dochádzky).
AKO POKRAČUJE VÝVOJ
Prvé generácie čipov RFID, a aj väčšina tých dnes bežne používaných, sú zariadenia, ktoré sa pri troche pozornosti nedajú prehliadnuť. Ich rozmery sa bežne pohybujú v škále niekoľkých centimetrov. Pravdou však je, že ich najrozmernejšou častou je anténa. Viaceré vývojárske tímy však pracujú na vývoji čipov RFID, teda implementácii "kompletnej" značky RFID na kúsku kremíka. Čipy sú RFID zariadenia, ktoré pracujú v najvyšších frekvenčných pásmach vyhradených pre RFID (najčastejšie 2,5 GHz) a ich rozmery sú rádovo v milimetroch. Záujem o takéto zariadenia je veľký, pretože by boli riešením viacerých problémov súvisiacich s nasadením RFID čipov vo viacerých aplikáciách. Miniatúrne zariadenia umožňujú nenápadné a nenáročné umiestnenie, znižuje sa tým aj ich energetická náročnosť. Rovnako ako v prípade klasických čipov RFID aj pri ich miniatúrnych kremíkových verziách sa začne s jednoduchšími verziami.
MINIATÚRNE ČIPY
Iba nedávno sa na trhu objavila dvojica RFID zariadení -- čipov, ktoré stoja za pozornosť. Prvé vyrába spoločnosť Hitachi a má názov Mu-čip (odvodené od µ-čip). Mu-čip je aktuálne najmenším komerčne dostupným čipom RFID obsahujúcim všetky komponenty vrátane antény. Jeho rozmery sú 0,4 x 0,4 mm. Čip patrí do skupiny pasívnych RFID čipov, pracuje v pásme 2,45 GHz a obsahuje 128-bitovú pamäť ROM. Druhou z noviniek v oblasti RFID na báze čipov je čip VeriPay od spoločnosti Applied Digital Solution je zase čip RFID, ktorý je určený na implantáciu do ruky a má umožniť identifikáciu človeka. Prvou aplikáciou má byť bezpečnejší prístup používateľa k bankomatom a platobným terminálom, pretože má odstrániť riziko straty platobnej karty.
K priekopníkom v oblasti RFID čipov patrí aj spoločnosť Texas Instruments. Tá ponúka viacero produktov a kompletných balíkov na nasadenie tejto technológie. Na jej zozname sú aplikácie na kontrolu prístupu osôb do budov, áut na parkoviská, identifikáciu cestovných batožín, sledovanie pohybu zvierat, automobilov, blokovanie ukradnutých automobilov, sledovanie pohybu dokumentov, tovaru v distribúcii a pri predaji, sledovanie zásielok počas prepravy, riešenia pri bezdrôtovom obchode zameranom na automatizáciu predaja niektorých komodít (okrem iného tankovanie pohonných látok), predaj lístkov na rôzne podujatia.
MOŽNÉ NEVÝHODY

Ako to zvyčajne býva, nové technológie môžu mať tak svoje prednosti, ako aj niektoré negatíva. To, čím si technológia RFID môže získať negatívnu publicitu, možno zhrnúť do troch slov: riziko straty súkromia. Keďže minimálne v prípade miniatúrnych RFID čipov pracujúcich vo vyšších frekvenčných pásmach a pri aktívnych RFID čipov nie sú všetky možné aplikácie špecifikované, je otázka ich možného zneužitia otvorená. Organizácie na ochranu súkromia sa neobávajú RFID čipov, ktoré sa využívajú v komerčnej sfére, ako skôr ich implementácie vo verejnej správe a bezpečnostných zložkách. Tie sa v poslednom období vo viacerých krajinách radia k nadšeným propagátorom tejto technológie. Ochrancovia ľudských práv však upozorňujú, že obchodník by poznal stav vašej peňaženky už pri vstupe do obchodu.

menuLevel = 2, menuRoute = style/tech, menuAlias = tech, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
26. apríl 2024 14:41