StoryEditor

iPhone dostal najsilnejšieho konkurenta v histórii. Pozrite sa, čo dokáže nový Samsung

29.03.2017, 17:00
Samsung ukázal svetu najlepší telefón tohto roka. Galaxy S8 vám po prvýkrát nahradí aj počítač. 

Juhokórejská spoločnosť neskončila minulý rok práve úspešne. Hoci jej finančné výsledky chybný model Note 7 neohrozil, jej povesť zrejme navždy poznačil. Ešte žiaden výrobca mobilných telefónov nikdy nesťahoval z trhu ich najlepší model, ktorý sa už predával takmer na celom svete. 

Samsung sa musel naplno sústrediť na výrobu nového telefónu, ktorý bude dostatočnou náhradou nie len za Galaxy S7, ale aj Note 7. Chybovať nemohol a ani prakticky teraz nemôže. Respektívne si to nemôže dovoliť. Ďalší prešľap by mal už fatálnejšie následky.

„Galaxy S8 je dôkazom toho, že dokážeme znovu získať dôveru zákazníkov úplne novým vymedzením bezpečnostných možností, a stane sa novým míľnikom trvalého odkazu smartfónov Samsung,“ uviedol DJ Koh, prezident divízie mobilnej komunikácie spoločnosti Samsung Electronics.

Nezabudlo sa na audio konektor

Najnovšia vlajková loď dostala podľa očakávania meno Galaxy S8 a väčšia verzia S8 +. Samsung bude ponúkať malú a veľkú verziu svojho telefónu, rovnako ako Apple. Nespravil však krok, ktorým by si znepriatelil milióny zákazníkov po celom svete. Áno, Galaxy S8 má stále 3,5 mm audio konektor. Vďaka. Okrem toho od Applu sa tento rok čaká výrazný pokrok, inak môžu začať prvé problémy aj pre túto firmu.  

Radikálne sa ale zmenil dizajn, ktorý vyzerá naživo veľmi moderne. Zabudnite na klasickú verziu. Nový Samsung bude dostupný len so zahnutým displejom. Samozrejme, navýšil sa výkon a pridala sa novinka, ktorú nikto iný aktuálne nemá. Teda aspoň nie v použiteľnej forme. 

Galaxy S8 totiž môže byť prvým telefónom, ktorý začne nahrádzať počítače. Samsung ukázal špeciálne príslušenstvo, ktoré to všetko zariadi. Telefón pripojíte cez nový a obojstranný USB-C konektor do štýlového docku, kam si viete pripojiť klasický monitor, klávesnicu či myšku. 

Na prezentácii to vyzeralo, že je to neuveriteľne rýchle a jednoduché. Najzaujímavejšie je však to, že celý tento koncept funguje. A funguje výborne. Nie je to prvý telefón, ktorý také niečo ukázal, no môže byť prvý, ktorý to dostane aj reálne medzi ľudí. Celé rozhranie dostalo meno DeX a používa operačný systém Android. Ten na prvý pohľad vyzerá na veľkej obrazovke ako klasický Windows. 

Samsung prispôsobil všetko tak, aby bolo ovládanie čo najprirodzenejšie. Skrátka si môžete otvoriť Word a písať dokument, pracovať na prezentácii alebo hrať hry. Počas krátkeho testovania sme mali spustených do desať aplikácií a všetko fungovalo bez akýchkoľvek problémov. Viete navyše prijímať hovory či odpovedať na správy. Dock má okrem toho vlastné chladenie pre telefón, aby sa neprehrieval. 

HN/archív

Top hardvér

Čo môže zastaviť používanie tohto šikovného doplnku je cena. DeX bude sa bude predávať za 150 eur. Každopádne môže to byť malý „gamechanger“. Hlavne ak časom zlacnie.

Hardvér novej vlajkovej lode sa dnes tabuľkovo nemôže porovnávať so žiadnym iným telefónom. Samsung používa vôbec najlepší procesor, ktorý sa dáva do smartfónov. Má osem jadier a je vyrobený najnovšou 10 Nm technológiou. Toto nemá ani Apple. Skrátka to, čo ľudia dnes môžu nosiť vo svojich vreckách, sú už „vážne“ stroje.

Samsung sa postaral o výraznejšiu dizajnovú zmenu, keď odstránil z prednej časti absolútnu väčšinu rámu či dokonca zmizlo aj tlačidlo, ktoré slúžilo na ovládanie telefónu. Obrazovka sa pretiahla takmer na celú čelnú stranu. 

Hlavné tlačidlo na obrazovke má teraz podobnú odozvu ako takzvaný Force Touch, ktorý bohato využíva Apple. To však, bohužiaľ, neznamená, že by ho Galaxy S8 využíval v takej forme. Snímač tlaku v obrazovke smartfón má, no zatiaľ nič, čo sme mohli vidieť ho nevedelo používať. Rovnako mnohým ľuďom môže prekážať fakt, že kvôli tejto technológii a väčšej obrazovke sa presunul snímač odtlačkov prstov na druhú stranu, vedľa hlavného fotoaparátu. 

Jednoducho zatiaľ nie je možné, aby sa tento snímač umiestňoval priamo pod obrazovku. Odomykanie tak bude o niečo zložitejšie, najmä ak si necháte telefón ležať na stole a nechcete si ho zobrať do rúk. Samsung sa však snažil vynahradiť to technológiou, ktorá funguje na základe rozpoznávania tváre. Tu musíte namieriť telefón so zapnutým displejom na seba a okamžite sa odomkne. 

HN/archív

Cez deň to fungovalo perfektne, otázne však je, čo to bude robiť v noci. Každopádne ergonómia presunutím snímača odtlačkov na zadnú stranu utrpela.

Na čom si ale dal Samsung záležať, je obrazovka. Teraz dostala formát 18:9, má veľmi vysoké QHD rozlíšenie a ak ju rozsvietite, vyzerá ako hotový obrázok. Telefón sa bude predávať v štandardnej verzii s 5,8 palcovým displejom alebo vo väčšej verzii s 6,2 palcovou obrazovkou. Všetko chráni odolné sklo Gorilla Glass 5. 

Veľkosť smartfónu zostala oproti Galaxy S7 prakticky zachovaná. Nezmenilo sa ani rozlíšenie zadného fotoaparátu. To je stále na úrovni 12 Mpx. Nepatrne sa však zlepšila jeho kvalita. Nahrávanie 4K videa je už samozrejmosťou. Svetelnosť objektíva sa nezmenila.

Menšia batéria

Samsung ale vylepšil prednú kameru. Tá má 8 Mpx a dokáže presne zaostrovať na vašu tvár. Teda v dobre selfie videí a fotografií bude úplne jedno akú dlhú máte selfie palicu alebo držíte telefón v rukách. V zásade by ste mali pri tvorení obsahu mať špičkovú kvalitu. Operačný systém je Android vo verzii 7.0 spolu s vylepšenou nadstavbou od Samsungu.

Zmenou našťastie neprešla ani vodedolnosť alebo možnosť dať do zariadenia microSD kartu. Na čom si ešte dal Samsung záležať, je nový hlasový asistent Bixby. Ten sa dokáže naučiť vaše zvyky, ale rovnako chápe obsah, ktorý máte aktuálne na obrazovke. Na Slovensku však veľa znamenať nebude. Komunikovať s ním budete maximálne po anglicky. 

HN/archív

​Internet vecí bude onedlho ďalšou fázou smart zariadení, ktorá nás zasiahne. Galaxy S8 na to dostala špeciálnu appku, ktorá ich bude spájať. Napríklad v jednom rozhraní tak konečne nájdete inteligentné žiarovky, elektrické zásuvky, zvonček s kamerou či prístup do inteligentnej chladničky, ktorú má Samsung ako novinku. 

Nejde však o objavenie „teplej vody“, aj tu už niečo obdobné má Apple. Rovnako musia smart produkty spolupracovať s aplikáciou od Samsungu, čo zrejme nebude v každom prípade možné. 

Nečakajte revolúciu pri pohľade na výdrž batérie, rovnako sa rozlúčte s tým, že Samsung teraz úplne zmení zmysel fungovania smartfónov. Paradoxne kapacita batérie poklesla. Klasická S8 má 3 000 mAh hodín, zatiaľ čo Galaxy S7 edge s podobným rozmerom mal 3 600 mAh. Až väčšia verzia s 6,2 palcovým displejom má 3 500 mAh batérie. Výdrž bude teda natvrdo maximálne jeden deň. 

Pamäť RAM sa veľkosťou nezmenila, stále má 4 GB, ale vnútorný priestor konečne narástol. Základná verzia má už 64 nie 32 GB. 

No Samsung Galaxy S8 je na prvý pohľad vynikajúcim pokračovateľom série, ktorá chce z mobilného telefónu urobiť teraz počítač. 

HN/archív

Prémiová cena

Všetko ostatné prakticky ostáva nezmenené. Bude rýchlejší s lepším fotoaparátom, dokonalejšou obrazovkou a výborným dizajnom. Samozrejme, nechýba prémiová cena. A to úplne. Samsung vystrelil na 799 eur v základe za menšiu verziu a 899 eur za väčšiu verziu. Predaj začína 28. apríla a predpredaj u vybraných predajcov už 29. marca. 

Teda, áno ešte dnes si je možné Galaxy S8 objednať. Navyše Samsung sľubuje, že ten, kto si telefón predobjedná, dostane ho o osem dní skôr. Jediný prešľap je čítačka odtlačkov prstov na zadnej strane. Samsung inak zatiaľ predstavil špičku. Nič lepšie sa na trh tento rok v najbližšom čase nedostane. Veľké firmy však musia súperiť nielen medzi sebou, ale aj s Čínou, ktorá dokáže produkovať síce o triedu horšie smartfóny, no výrazne lacnejšie. 

Samsung tak ostáva prémiovou značkou, ktorá sa však pokojne a oprávnene môže naťahovať o prvé miesto spolu s Applom. Hardvér má teraz už síce výrazne lepší ako americký konkurent, a ten bude musieť na konci roka skutočne pridať, aby nezaspal, no spokojnosť používateľov bude závisieť najmä od softvéru. A ten si nesie svoju povesť, ktorú môže zmeniť práve nový mód, kde si telefón premeníte na počítač. Ako som spomínal, funguje až podozrivo spoľahlivo. 

Galaxy S8 Galaxy S8+
OS Android 7.0
Siete LTE Cat. 16*
*môže sa líšiť podľa trhov a mobilných operátorov
Rozmery 148,9x68,1x8,0 mm/152 g 159,5x73,4x8,1mm/173 g
Aplikačný procesor Osemjadrový (2,3GHz štvorjadrový+1,7GHz štvorjadrový), 64 bitový, 10nm procesor
Osemjadrový (2,35GHz štvorjadrový+1,9GHz štvorjadrový), 64 bitový, 10nm procesor
*môže sa líšiť podľa trhov a mobilných operátorov
Pamät 4GB RAM (LPDDR4), 64GB (UFS 2.1)
*môže sa líšiť podľa trhov a mobilných operátorov
Displej 5,8″ (146,5 mm) QuadHD+
(2960 x 1440), (570 ppi)
6,2″ (158,1 mm) QuadHD+
(2960 x 1440), (529 ppi)
Fotoaparát Vzadu: Dual Pixel 12 Mpx OIS (F1,7), Vpredu: 8 Mpx AF (F1,7)
Batéria 3 000 mAh 3 500 mAh
Rýchle nabíjanie káblom i bezdrôtovo
Bezdrôtové nabíjanie kompatibilné s WPC a PMA
Platby NFC, MST
Konektivita

Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac (2,4/5 GHz), VHT80 MU-MIMO, 1024 QAM
Bluetooth v 5.0 (LE až 2 Mbps), ANT+, USB typ C, NFC
Lokalizácia (GPS, Galileo*, Glonass, BeiDou*)
*Pokrytie môže byť obmedzené

Senzory Akcelerometer, barometer, čítačka odtlačkov prstov, gyroskop, geomagnetický senzor, Hallov senzor, senzor tepu, senzor priblíženia, RGB svetelný senzor, snímač očnej dúhovky, snímač tlaku
Audio MP3, M4A, 3GA, AAC OGG, OGA, WAV, WMA, AMR, AWB, FLAC, MID, MIDI, XMF, MXMF, IMY, RTTTL, RTX, OTA, DSF, DFF
Video MP4, M4V, 3GP, 3G2, WMV, ASF, AVI, FLV, MKV, WEBM
01 - Modified: 2024-04-23 09:51:18 - Feat.: - Title: Predaj iPhonov v Číne klesol najviac od pandémie covidu. Spadol až na tretie miesto 02 - Modified: 2024-04-23 06:00:00 - Feat.: - Title: Toto so svojím iPhonom robí úplne každý. Vskutočnosti si však ničíš mobil aj batériu, potvrdzuje to aj samotný Apple 03 - Modified: 2024-04-15 11:24:33 - Feat.: - Title: Samsung získa od Spojených štátov miliardy dolárov, má rozšíriť závod na výrobu polovodičov v Texase 04 - Modified: 2024-04-15 07:30:02 - Feat.: - Title: Predaj iPhonov klesá. Apple zaostáva v predajoch smartfónov za Samsungom 05 - Modified: 2024-04-12 14:37:00 - Feat.: - Title: Apple musí čeliť žalobe o 785 miliónov libier kvôli poplatkom v App Store
menuLevel = 2, menuRoute = style/tech, menuAlias = tech, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
25. apríl 2024 09:52