www.leconte.nl, Jedna z vizualizácií nového iPhonu
StoryEditor

Apple chystá prevratné novinky. Nový iPhone bude nabitý technológiami a poriadne drahý

17.02.2017, 23:00
Americký výrobca telefónov by mal predstaviť hneď tri nové smartfóny.

Apple chystá úplne nový iPhone, ktorý by mal priniesť sériu nových riešení. Záujemcovia by už mali začať šetriť dopredu, novinka bude podľa všetkého poriadne drahá.

Apple by mal tento rok uviesť hneď tri nové iPhony. Modely 7s a 7s Plus budú len evolúciou existujúcich "sedmičiek". Úplne nový má byť iba iPhone 8, ktorý je označovaný aj ako iPhone X. Označenie s rímskou desiatkou dáva zmysel, pretože tento rok to je 10 rokov od uvedenia prvého iPhonu.

iPhone X má byť podľa správ webu Fast Company naozaj drahým tovarom. Jeho základná cena má byť viac ako 1 000 dolárov, teda v prepočte vyše 938 eur. A to bez americkej miestne dane. U nás by tak cena mohla ešte výrazne narásť. 

Úplné prekvapenie to ale nie je, už súčasný iPhone 7 Plus stojí na našom trhu 899 eur a vrcholná verzia vyjde na 1119 eur. V Spojených štátoch končí súčasný iPhone na 969 dolároch, čo pri započítaní dane nie je o mnoho menej.

Oproti súčasným iPhonom aj smartphonom konkurenčných značiek má iPhone X priniesť za astronomickú cenu mnoho inovácií. Na vysokej cene sa predovšetkým podpíše OLED displej, ktorý má byť cez celé čelo telefónu. Cena displeja bude dvakrát vyššia, ako stoja súčasné panely pre iPhony 7.

Unikátny displej, ktorý má zvládať aj inovované ovládanie pomocou sily dotyku 3D Touch, bude vyrábať juhokórejský Samsung. Nikto iný vraj nie je schopný splniť nároky Applu. Displej by mal oproti súčasným pomerom povyrásť na uhlopriečku 5,8 palca. Keďže okolo neho nemajú byť žiadne rámčeky, tak sa veľkosť chystané novinky oproti 5,5 palcovému iPhonu 7 Plus nezmení, možno sa novinka naopak zmenší.

Ďalšou položkou, ktorá sa má podpísať na vyšších výrobných nákladoch, má byť pamäť. Ich nákup sa Applu vďaka súčasnému silnému doláru predraží. V základe by mal mať iPhone X minimálne 128 GB.

Celá konštrukcia novinky má byť nová. Výrobca má použiť sklenená chrbát, ktorý vyhovie bezdrôtovému nabíjaniu. Je dôležité dodať, že sklenený chrbát už v minulosti iPhony mali. Bezdrôtové nabíjanie potom majú dostať aj vylepšené iPhony 7s a 7s Plus.

Chystaný vrcholný iPhone má obopínať rámček z nehrdzavejúcej ocele. To bude lacnejšie riešenie ako súčasné rámčeky z hliníkovej zliatiny. Nový rámik má však ponúkať nový spôsob ovládania. Rovnako ako zmizne hlavné tlačidlo na prednej strane telefónu, ktoré sa stane súčasťou displeja, majú zmiznúť aj ďalšie mechanické ovládače. Rámik má byť citlivý na dotyk a tak zmizne mechanická podoba doteraz známych ovládačov.

Zaujímavo pôsobia informácie Fast Company o spolupráci Applu so spoločnosťou Lumentum. Vďaka tejto spolupráci by mal iPhone X dostať pokročilú 3D skenovaciu technológiu. Zatiaľ nie je jasné, ako bude implementácia tejto technológie vyzerať, využiť by sa dala pre zabezpečenie pomocou tváre, pre lepšie fotografovanie alebo pre vylepšenie funkcií takzvanej rozšírenej reality.

Podľa ďalších správ bude mať iPhone X väčšiu batériu ako súčasné smartphony od Applu. Modemy majú byť od Intelu a asi tiež od Qualcommu. Už teraz vraj Apple spúšťa testovaciu výrobu, v priebehu ktorej sa môže ešte všeličo zmeniť. Plná výroba nového iPhonu má začať už v máji a zvýšiť sa na maximum v auguste. Do predaja sa chystaný výročný iPhone dostane tradične až v septembri.

01 - Modified: 2024-04-15 07:30:02 - Feat.: - Title: Predaj iPhonov klesá. Apple zaostáva v predajoch smartfónov za Samsungom 02 - Modified: 2024-04-12 14:37:00 - Feat.: - Title: Apple musí čeliť žalobe o 785 miliónov libier kvôli poplatkom v App Store 03 - Modified: 2024-04-12 07:26:47 - Feat.: - Title: Apple čoskoro spustí výrobu čipov M4. Chce nimi vybaviť počítače Mac 04 - Modified: 2024-04-11 13:17:46 - Feat.: - Title: Nový zákon EÚ mení hru pre internetové prehliadače. Nezávislé riešenia zažívajú nárast 05 - Modified: 2024-04-12 05:30:00 - Feat.: - Title: Nové smartfóny od Applu prídu vo viacerých farbách. Čo vieme o dizajne pripravovaných iPhonov 16?
menuLevel = 2, menuRoute = style/tech, menuAlias = tech, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
19. apríl 2024 05:07