Reuters
StoryEditor

Trumpovi ľudia zvažujú, že budú od cudzincov pri vstupe do USA chcieť heslo od Facebooku

12.02.2017, 17:00
Nie je celkom jasné, čomu by opatrenie malo zabrániť alebo čo by malo odhaliť.

Americké ministerstvo zahraničia zvažuje, že bude po cestujúcich do USA vyžadovať heslo k ich účtom na sociálnych sieťach, napríklad od Facebooku. Podobné opatrenia, avšak na dobrovoľnej báze, zvažovala už Obamova administratíva. Nie je celkom jasné, čomu by opatrenie malo zabrániť alebo čo by malo odhaliť.

"Váš pas je v poriadku, list od zamestnávateľa tiež, teraz mi sem prosím ešte čitateľne napíšte vaše heslo na Facebook, Twitter a na Google!"

Aj takúto vetu by mohli v dohľadnej dobe započuť uchádzači o cestu do USA, či už turistickú, alebo obchodnú. Že Trumpov kabinet uvažuje o možnosti požadovať od cestovateľov "všetky ich webové stránky, sociálne siete a dať prístup do zoznamu kontaktov vo svojich telefónoch", informovala CNN už koncom januára, krátko po Trumpovom imigračnom opatrení.

Teraz túto informáciu potvrdil a konkretizoval minister pre vnútornú bezpečnosť USA John Kelly. Americké ambasády by podľa neho mohli pri budúcom preverovaní žiadostí o víza po uchádzačovi požadovať jeho heslá k účtom na sociálnych sieťach. "Hľadáme ďalšie spôsoby, ako ľudí preverovať a ako ich preverovať lepšie," povedal Kelly. "Možno budeme chcieť prístup na ich sociálne médiá, vrátane hesiel."

Koho by sa táto povinnosť týkala?

Minister John Kelly toto opatrenie zmienil v súvislosti so siedmimi krajinami, ktorých sa týka Trumpov dočasne pozastavený zákaz, teda Iránom, Irakom, Líbyou, Somálskom, Sudánom, Sýriou a Jemenom. "Je veľmi ťažké preveriť ľudí v týchto siedmich krajinách. Ale keď sem prídu, chceme povedať: na ktoré stránky chodíte a dajte nám svoje heslá. Tak uvidíme, čo robia na internete," vysvetlil Kelly. "Ak nechcú spolupracovať, tak do USA nevstúpia," dodal s tým, že ide zatiaľ len o úvahy.

Z Kellyho vysvetlenia nie je celkom jasné, ako by mali ľudia ambasáde povedať, na ktoré stránky chodia. Do úvahy by pripadal napríklad výpis z histórie navštívených stránok, avšak nie je nijako ťažké z takéhoto zoznamu odstrániť akékoľvek položky ešte pred ich odovzdaním. Rovnako tak nie je pre prípadného zloducha problém zmazať zo svojho facebookového účtu kompromitujúce stopy a fotky, prípadne používať dva facebookové účty či úplne iné komunikačné platformy. Avšak podľa dokumentov, ktoré vyniesol Edward Snowden, tajné služby majú prístup k sérii dát o on-line identite ľudí v cudzích krajinách.

Okrem kontroly sociálnych sietí zmienil Kelly aj kontrolu spoľahlivejšieho charakteru: "Môžeme sledovať peniaze. Ako žijete, kto vám posiela peniaze?" Spresnil novinárom. "To len v niektorých prípadoch, u jedincov, kde máme podozrenie, že ich môžu platiť teroristické organizácie."

Zatiaľ na dobrovoľnej báze

O získavaní hesiel k online službám od uchádzačov o víza uvažovala v minulosti aj Obamova administratíva. V roku 2011 vznikol návrh, ktorý ministerstvo asi rok zvažovalo, ale potom ho zamietlo. Od decembra 2016 však môžu uchádzači poskytnúť informácie o svojich sociálnych sieťach a ďalších online aktivitách voliteľne a dobrovoľne.

Právnici aj takto dobrovoľnú možnosť kritizovali ako nepremyslenú: "Je tu veľmi málo pravidiel ohľadom toho, kto by mal k takýmto informáciám prístup alebo ako dlho," uviedol vtedy právnik ACLU (Americký zväz občianskych slobôd) Michael Macleod-Ball. "Vláda má rozhodne právo na zber nejakých informácií, ale bolo by dobré, keby pri tom vzali do úvahy obavy skupín zaoberajúcich sa ochranou súkromia."

Hoci ide zatiaľ o úplne dobrovoľné kolónky, možno predpokladať, že ich mnoho ľudí nenechá prázdnymi: "Teoreticky je to na tom uchádzačovi, či informácie vyplní, alebo nie," hovorí Nathan White, poradca hnutia Access Now, ktoré sa špecializuje na digitálne právo.

"Ale proces žiadania o víza do USA je mätúci a je pravdepodobné, že mnoho návštevníkov radšej vyplní všetko, než aby riskovali ďalšie otázky od uniformovaných úradníkov. A títo úradníci budú rozhodovať o tom, či sú vaše vtipy (na sociálnych sieťach, pozn. red.) skutočne vtipné, alebo sú to vtipy, ktoré z vás robia bezpečnostnú hrozbu."

01 - Modified: 2024-04-18 11:02:22 - Feat.: - Title: Zvrat v prípade vykradnutej prevádzky Jovinečka. Influencer všetkých oklamal, valí sa na neho vlna kritiky 02 - Modified: 2024-04-18 11:00:00 - Feat.: - Title: Muž tvrdil, že je jasnovidec, ľudí pripravil o takmer 200 miliónov dolárov. 10-ročné väzenie vo svojej budúcnosti ale nevidel 03 - Modified: 2024-04-17 04:35:57 - Feat.: - Title: Spojené štáty plánujú nové sankcie voči Iránu a rovnaký krok očakávajú aj od spojencov 04 - Modified: 2024-04-15 08:30:00 - Feat.: - Title: Zomreli najstaršie spojené dvojčatá. Lori a George boli spätí hlavami, nezávislé životy dokázali žiť viac ako 60 rokov 05 - Modified: 2024-04-13 10:47:44 - Feat.: - Title: Slovenskí branci zrejme prišli o facebookovú stránku. Fotky z lesov v maskáčoch vystriedali videá s ľahkou ázijskou erotikou
menuLevel = 2, menuRoute = style/tech, menuAlias = tech, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
19. apríl 2024 21:11