Dreamstime
StoryEditor

Selfie začínajú byť bezpečnostné riziko

20.01.2017, 11:10
Autor:
omaoma

Najmä v Japonsku je trendom ukazovať pri fotení vztýčené prsty v tvare písmena V. Tamojší výskumníci však prišli na zásadný problém tejto pózy: fotoaparáty mobilov sú už natoľko kvalitné, že je možné z takejto fotografie zistiť váš odtlačok prsta.

Na problém upozornil profesor japonského Národného inštitútu pre informatiku Isao Ečizen. Gesto s prstami v tvare písmena V má v rôznych kultúrach mnoho významov: mier, víťazstvo, ale aj urážku. V Ázii, konkrétne práve v Japonsku, sa s týmto gestom fotia najmä ženy, ktoré si ho vykladajú ako pomyselný symbol roztomilosti. Spoločná črta je však tá, že na takejto fotografii sú v popredí bruška ukazováka a prostredníka.

Avšak v čase, keď už aj lacnejšie smartfóny majú zámok systému riešený práve pomocou senzora odtlačkov prstov, sa stávajú tieto fotografie zásadným problémom. Stačí totiž jedna kvalitná fotka ruky a vaše dáta sú potenciálne ohrozené. Asi ako keby ste na ruke mali napísaný svoj PIN kód.

Profesor Ečizen vykonal experiment, v ktorom sa mu podarilo získať odtlačky prstov osoby, ktorá sa fotila s odhalenými bruškami prstov až zo vzdialenosti troch metrov. Nejde teda len o bežné selfie zábery na vzdialenosť natiahnutej ruky, ale aj úplne bežné fotografie, pri ktorých vás fotí niekto iný.

Podľa neho je ohrozená bezpečnosť dát nielen bežných používateľov, ale aj verejne známych osobností. Na tento problém ostatne doplatila už pred dvoma rokmi spolková ministerka obrany Nemecka Ursula von der Leyen, ktorej boli hackeri schopní odcudziť odtlačky prstov z verejne dostupných fotografií. Profesor dopĺňa, že odcudzenie odtlačkov prstov je závažný problém už len tým, že na rozdiel od PIN kódu či hesla sa nedajú nijako zmeniť, teda len čo sú raz odcudzené, nie je cesty späť.

menuLevel = 2, menuRoute = style/tech, menuAlias = tech, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
24. apríl 2024 20:38