StoryEditor

Jobs oklamal celý svet. Ukázal iPhone, ktorý nefungoval

08.01.2017, 23:00
Dokonalé divadlo a skvelý proces načasovania. Prvé predstavenie iPhonu bol presne nastavený proces krokov, ktorý nemohol vyzerať inak.

iPhone totiž nebol ešte v januári 2007 vôbec pripravený na to, aby vstúpil na trh. Bol to viac-menej stále prototyp s veľmi nestabilným systémom. Vypínal sa, reštartoval, nebolo možné z neho telefonovať alebo pristupovať na internet. Príbeh z prvého predstavenia priniesol Andy Grignon, ktorý povedal o jeho zákulisí denníku The New York Times.

Príprava na prvé odhalenie bola v rámci spoločnosti prísne tajná. O telefóne vedelo v spoločnosti len vybrané množstvo ľudí, Apple dokonca pracoval pred dodávateľmi s falošnými návrhmi alebo v rámci spoločnosti o ňom nemohli komunikovať tímy, ktoré pracovali na odlišných častiach telefónu.

Pri prípravách a deň pred predstavením bola konferenčná hala Moscone v San Franciscu prísne strážená a mohol do nej vstúpiť len človek, ktorého osobne schválil Jobs. To však nebol najväčší problém. Jobs počas predstavenia držal v rukách veľmi nestabilný prototyp iPhonu. 

„iPhone dokázal prehrať hudbu alebo skladbu, no nedokázal prehrať celé video bez toho, aby aplikácia spadla. Telefón dokázal odoslať e-mail a následne surfovať na webe. Ak by ste však chceli najskôr spustiť prehliadač a až potom odoslať mail, nemuselo to vôbec fungovať,“ uvádzal Grignon o prvom prestavení iPhonu.

 Vývojári preto spolu s Jobsom zvolili presný scenár po krokoch, ako bude prezentácia vyzerať. Sám Jobs sa ju mal určiť päť dní, aby všetko fungovalo. Obrovskou výzvou bolo ukázať, ako iPhone prehrával hudbu, a počas skladby zatelefonoval Jobsovi Phil Schiller. Počas hovoru mu navyše odoslal fotografiu cez mail a našiel čas, kedy sa začína film v kine na internete. Po ukončení hovoru sa iPhon následne mal automaticky vrátiť k prehrávaniu hudby. Odohralo sa to v samom závere prezentácie a bola to pre iPhone skúška ohňom. Vôbec totiž nemusel fungovať správne.  

Navyše iPhone bol pripojený na internet externou anténou, cez kábel. V tom čase ešte neobsahoval Wi-Fi pripojenie. Okrem toho pracoval na v USA zakázanej frekvencii tak, aby túto Wi-Fi nemohol v sále nikto odhaliť. 

Apple mal v deň prezentácie pripravených niekoľko iPhonov, no každý z nich mal ešte problémy s telefonovaním či práve s internetovým pripojením. Nič vážne sa však počas prezentácie nestalo, a tak Jobs mohol zatelefonovať aj do kaviarne Starbucks, v ktorej objednal štyritisíc latte so sebou. 

Na to, aby však hovor prebehol ihneď a bez akýchkoľvek problémov, mal Apple požičaný od operátora AT&T vlastný prenosný vysielač. Predstavenie prvého iPhonu pred 10 rokmi bol teda síce presne nastavený proces s takmer nefunkčným telefónom, no Apple mal ešte takmer pol roka na to, aby smartfón dokončil. Čo sa mu, našťastie, podarilo. 

Prvý iPhone sa začal predávať 29. júna a dovtedy to bol skutočne rovnaký smartfón, ktorý Jobs ešte začiatkom roka 2007 ukázal svetu. 

01 - Modified: 2024-04-15 07:30:02 - Feat.: - Title: Predaj iPhonov klesá. Apple zaostáva v predajoch smartfónov za Samsungom 02 - Modified: 2024-04-12 14:37:00 - Feat.: - Title: Apple musí čeliť žalobe o 785 miliónov libier kvôli poplatkom v App Store 03 - Modified: 2024-04-12 07:26:47 - Feat.: - Title: Apple čoskoro spustí výrobu čipov M4. Chce nimi vybaviť počítače Mac 04 - Modified: 2024-04-11 13:17:46 - Feat.: - Title: Nový zákon EÚ mení hru pre internetové prehliadače. Nezávislé riešenia zažívajú nárast 05 - Modified: 2024-04-12 05:30:00 - Feat.: - Title: Nové smartfóny od Applu prídu vo viacerých farbách. Čo vieme o dizajne pripravovaných iPhonov 16?
menuLevel = 2, menuRoute = style/tech, menuAlias = tech, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
17. apríl 2024 00:15