StoryEditor

Toto je posledná Nokia od Microsoftu. Ďalšiu už gigant nevyrobí

27.09.2016, 11:00
Posledný model z dielne Microsoftu vie vydržať až 24 dní

Nokia 216 by mala byť poslednou, ktorú ešte uviedol technologický gigant Microsoft. Ďalšie obyčajné Nokie už by malo vyrábať konzorcium vlastnené taiwanským Foxconnom, píše Adam Novák pre iDnes.cz.

Nokia prežila turbulentné časy. Už to vyzeralo, že Microsoft dal od niekdajšej svetovej značky ruky preč, ale opak je pravdou. Práve predstavili nový model 216. Ten už by mal byť ale naozaj posledný.Microsoft totiž predal výrobu obyčajných telefónov konzorciu FIH, ktorý spadá pod taiwanský Foxconn. Samotnú značku má vlastniť fínska spoločnosť HMD, ktorá bola založená bývalými zamestnancami pôvodnej Nokie.

Celá transakcia zatiaľ prechádza regulačnými a ďalšími konaniami, všetko by malo byť hotové do konca tohto roka. V septembri uvedená Nokia 216 by tak mala byť naozaj tým posledným, za čím je ešte podpísaný Microsoft.

Vydrží 24 dní
Samotná Nokia 216 je vydarený bežný mobil postavený na platforme Series 30+. Displej s uhlopriečkou 2,4 palca má rozlíšenie 320 x 240 obrazových bodov a fotoaparát (aj ten predný) má VGA rozlíšenie.

Telefón podporuje pamäťové karty a má aj FM rádio. Nechýba Bluetooth 3.0. Veľkým plusom je batéria s (na obyčajný mobil) obrou kapacitou 1 020 mAh. Vďaka nej by mala novinka vydržať na príjme až 24 dní.

Nokia 216 bude v predaji vo svetlo modrej, čiernej a striebornej farbe. Cena obyčajného mobilu s hmotnosťou 60,8 gramu nie je zatiaľ známa. Existovať bude aj verzia pre dve SIM karty.

menuLevel = 2, menuRoute = style/tech, menuAlias = tech, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
27. apríl 2024 01:33