StoryEditor

Aký je iPhone 7? Zabudnite na revolúciu a radšej si ušetrite peniaze (recenzia)

21.09.2016, 11:54
Apple sa buď pripravuje na obrovskú revolúciu, alebo začal považovať iPhone primárne za luxusný smartfón.

Je jednoduché povedať, že iPhone 7 je doteraz najlepším telefónom, ktorý kedy Apple predstavil. Veď vyrobiť jeho horší variant v novej verzii by si vyžadovalo skutočný talent.

Je to smartfón, ktorý zmenil celý svet a o pár mesiacov oslávi 10 rokov. Ani vám sa nechce veriť, aký ste už starý? Áno, prvý iPhone ukázal Steve Jobs 9. januára 2007.

Z čoho vám „prepne“?

V redakcii už máme od prvého dňa nový iPhone 7, ktorý je vo verzii Plus. Strastiplnú cestu za týmto kúskom telefónu, ale aj počet čakajúcich zákazníkov, ktorých by ste dokázali spočítať na prstoch svojich rúk, nájdete v našom článku.

Čiže máme za sebou takmer šesť dní používania. Na to, z čoho sa asi zbláznite, sme prišli takmer ihneď. Stačí si predstaviť, že chcete nabíjať telefón a súčasne počúvať hudbu.

Ak na telefón čakáte na Slovensku, teoreticky sa k nemu dostanete už tento piatok. Pripravte si však minimálne 759 eur za malú verziu alebo 899 eur za veľkú verziu. Zásadnou zmenou je však fakt, že teraz dostanete 32 GB namiesto 16 GB verzie.

Čo je nové?

Najzásadnejšou zmenou je fotoaparát, rýchlosť systému, odolnosť proti vode a, samozrejme, odstránenie 3,5 mm audio konektora. A práve ten je najkomentovanejšou zmenou. Apple odstránil z telefónov sto rokov starú technológiu, ktorú ste mali v každom telefóne.

Teraz máte k dispozícii len jediný lightning konektor, ktorý využíva len Apple. To znamená, že v balení nájdete slúchadlá s týmto nie 3,5 mm audio konektorom.

A rovnako zabudnite na to, že vám Apple pribalí nové bezdrôtové AirPods, ktoré vyzerajú trošku podivne. Stále sú to však slúchadlá. Do predaja sa dostanú na konci októbra za cenu 180 eur.

HN / Drahomír Piok

Chýba 3,5 mm audio konektor?

Po prvých dňoch je mi to zatiaľ úplne jedno. Na prenos hudby som ho použil len dvakrát. Z toho raz, keď som slúchadlá s novým lightningom porovnával s klasickou verziou. Rozdiel pri pribalených slúchadlách si vôbec nevšimnete.

Len na ne treba dávať pozor, prípadne so sebou nosiť pribalenú redukciu. Krátky, asi päťcentimetrový kábel, bude však pre mnohých ako spasenie. Nie každému, koho poznám, práve pribalené slúchadlá vyhovujú.

Či už kvalitou alebo tvarom. Redukcia pri počúvaní hudby vôbec neovplyvňuje jej kvalitu. Bežný používateľ si teda nič nevšimne. Najväčší problém, ktorý sa určite počas používania nového iPhonu 7 vyskytne, nastane vtedy, keď si ho začnem nabíjať z externej batérie.

Navyše, keď budem chcieť rovnako počúvať hudbu. Dá sa to vyriešiť dvoma spôsobmi. Buď mať bezdrôtové slúchadlá (ktoré rovnako treba občas nabiť) alebo si kúpiť ďalšiu redukciu…

Zostáva len dúfať, že Apple naprojektoval tento port na viac použití ako v minulosti. Keďže sa bude využívať na slúchadlá a nabíjanie, jeho využívanie bude omnoho vyššie ako doteraz.

Čo ak stratím redukciu?

Základný adaptér, ktorý nájdete aj v balení, má cenu 9 eur. Adaptér, ktorý dovolí zároveň počúvať hudbu i nabíjať telefón, Apple ani nevyrába. Pripravuje ho iná spoločnosť, ktorá si zaň pýta 40 eur.

To je už jednoduchšie – pár (desiatok) eur si priplatiť a radšej si zadovážiť bezdrôtové slúchadlá strednej triedy. Poslúžia vám dlhšie a určite sa budú strácať ťažšie ako ďalší niekoľko centimetrov dlhý kábel.  

HN / Drahomír Piok

​​

Ako fotografuje nový iPhone?

Malo to byť čosi ako druhá revolúcia alebo veľký návrat na vrchol. No v skutočnosti je to vydretá postupka medzi top trojku. iPhone 7 fotografuje najlepšie, a je samozrejmosťou, že 6s sa mu nedokáže vyrovnať.

Ani vo videu, ani v horších svetelných podmienkach, ba ani selfie kamerou. Vo svete Androidov to však už také jednoznačné nie je. Samsung Galaxy S7 edge sníma v niektorých podmienkach jednoznačne lepšie ako iPhone 7, a to aj vo verzii Plus. Vo videu dokáže rýchlejšie preostrovať, no na druhej strane má horšiu stabilizáciu a oveľa horšie video pri 60 snímkach za sekundu.

Dá sa povedať, že iPhone bude strácať najmä pri „nočných snímkach“. iPhone 7 Plus dostal výborný snímač, ktorý si vynikajúco poradí s protisvetlom, pri dotyku dokáže okamžite zaostriť a vie používať dvojicu šošoviek.

Priblíženie zabezpečuje sekundárny objektív, ktorý sa treba naučiť používať. Nie je tam na to, že pokiaľ sa vám nechce chodiť, tak si to jednoducho priblížite. Naopak, vďaka nemu môžete krajšie fotografovať osoby či vystihnúť moment.

Apple však nepridal do základného balenia špecialitu, ktorú predstavil na tlačovej konferencii. Systémovo chce pridávať „efekt“ rozostreného pozadia, takzvaný bokeh. Toto už vedia androidové telefóny niekoľko rokov, no v zásade efekt vždy vyzerá umelo a zle.

Aj preto ho takmer nikto nepoužíva. Apple možno „opäť vynájde koleso“ a dá tomu použiteľnú formu, aby ste nezbadali rozdiel medzi snímkou zo zrkadlovky či týmto efektom.  

Dostanem najlepšiu selfie kameru?

Novinka má 7 Mpx, dokáže využívať prednú obrazovku ako blesk a snímky z nej sú oveľa kvalitnejšie ako v minulosti. No existujú na trhu telefóny, ktoré majú lepšiu selfie kameru než iPhone.  

HN / Drahomír Piok

Zlepšila sa výdrž batérie?

Pri tomto bode bude stačiť veľmi jednoduchá odpoveď. Nie, nezlepšila. Hodinu či dve navyše ani nezaregistrujete. Ak telefón využívate často, vydrží vám od rána do večera. Žiadnu revolúciu v štýle, že dva-tri dni nebudete nabíjať telefón, nečakajte.  

Funguje nové tlačilo lepšie alebo horšie?

Prvý dotyk s novým tlačidlom bol veľmi čudný. Nechápal som, načo toto Apple urobil. Po pár dňoch mi je však divné na staršom iPhone vôbec niečo stláčať. Je to omnoho rýchlejšie a lepšie, ako bolo predtým.

Apple pravdepodobne pripravuje svojich zákazníkov na to, že v ďalšej verzii budete stláčať už priamo displej, ktorý by sa mohol takto zväčšiť. Prípadne iPhone dostane zaujímavejší dizajn ako dnes.

Ako je to s odolnosťou proti vode?

V základe ju nekryje záruka. Ako pri každom inom telefóne, ani Apple nie je výnimkou. Podľa čísel, by však mal vydržať 30 minút v meter hlbokej vode. Teda určite neodporúčam kúpať sa s ním v mori.

Ak sa vám však stalo, že ste už nejaký svoj telefón v bazéne či „na jazere“ utopili, teraz by sa vám to stať nemalo.

Je rýchlejší ako predtým?

To, čo Apple naozaj vie, je vyrobiť mobilný stroj, ktorý absolútne rozdrví konkurenciu. iPhone 7 dostal nový procesor, 2 GB pri menšej a 3 GB RAM pri väčšej verzii. Toto je smartfón, ktorý nemá problém strihať 4K video, pracovať s desiatkami webových stránok či náročnými aplikáciami a hrami.

Je to superpočítač medzi smartfónmi, ktorý generačne preskočil všetko, čo je na trhu. Ak vlastníte starší notebook, je možné, že iPhone 7 Plus je výkonnejší než to, čo máte na stole.

HN/ Drahomír Piok

A čo iOS 10?

Úprimne, to čo iPhone drží nad vodou a prečo je tak úspešný, je najmä nový systém. iOS 10 je vynikajúci, pracuje bez akýchkoľvek ťažkostí a dostal mnoho nových funkcií. Ukáže vám všetky nové notifikácie keď telefón zoberiete do rúk, má lepší systém na chatovanie a prepracovaný 3D Touch.

Siri stále nerozumie po slovensky ani slovo, no aspoň diktovanie stále funguje na jednotku. Top funkcia? iPhone 7 dostal najväčší Taptip Engine (je to špeciálne vibračné zariadenie), ktoré veľmi inteligentne dotvára mnoho efektov na telefóne.

Napríklad nastavovanie času. Pri pretáčaní hodín máte v ruke pocit, akoby ste manipulovali s niečom fyzickým. Rovnako to je napríklad pri obyčajnom sťahovaní hornej lišty. Ak padne zhora dolu, máte v ruke pocit, že sa to skutočne stalo. Je to o detailoch, a to Apple dokonale ovláda.

Čo je najväčšie prekvapenie na novom iPhone?

Mňa najviac šokovala kvalita stereo reproduktorov. Doteraz som sledoval videá či filmy (Netflix) cez iPhone výhradne cez slúchadlá, no teraz je to o úplne novom zážitku. Nikdy by som nepovedal, že napíšem, že telefón má bohatý zvuk, ktorému nechýbajú detaily.

Skutočne som z tejto zmeny milo prekvapený. Ide o jeden z najkvalitnejších zvukových reproduktorov, ktoré v telefónoch nájdete.

Akú farbu si vybrať?

V zásade máte na výber z piatich farieb. Ružová, zlatá, strieborná, Jet Black či matná čierna. Pre mňa najzaujímavejšie vyzerá obyčajná čierna, kde nevidíte vôbec okraje antén. Tie sa posunuli na hornú, respektíve spodnú časť telefónu. Neviem, či to vyzerá lepšie, no Apple skrátka aspoň niečo s dizajnom spraviť musel.

Nezostarol dizajnom?

Nový telefón vyzerá na prvý pohľad rovnako ako dva roky starý model. A áno, zostarol. Skrátka, iPhone má na súčasnosť príliš veľké okraje okolo displeja, čo zbytočne zväčšuje jeho šírku. Chce to zmenu, ktorá by mala prísť budúci rok.

HN / Drahomír Piok

Budem vyzerať hlúpo ak dám tisíc eur za telefón?

Nie, je to jednoducho telefón, ktorý aj po rokoch dokážete dobre predať. Teda pokiaľ nerozmýšľate, že speňažíte svoju obličku - tak je všetko v poriadku.  

Kúpiť, či nekúpiť?

Ak máte iPhone 6s, úprimne, veľa nového nedostanete. Počkajte si na ďalší model a ušetrite si preniaze. Rovnako, ako som napísal v prvom článku, iPhone 7 na mňa pôsobí ako len facelift rok starého modelu. Navyše, je to najmenšia generačná obmena za celú históriu Applu.

Ak hľadáte top telefón na trhu z používateľského hľadiska, je to iPhone. Nič sa mu nevyrovná, a to najmä vďaka jeho systému. Hoci v každej stránke technologicky nevalcuje konkurenciu, dá vám to, čo iné telefóny nemôžu. A to je spoľahlivosť, že telefón bude o rok fungovať rovnako dobre ako v deň, keď ste si ho kúpili.

01 - Modified: 2024-04-23 09:51:18 - Feat.: - Title: Predaj iPhonov v Číne klesol najviac od pandémie covidu. Spadol až na tretie miesto 02 - Modified: 2024-04-23 06:00:00 - Feat.: - Title: Toto so svojím iPhonom robí úplne každý. Vskutočnosti si však ničíš mobil aj batériu, potvrdzuje to aj samotný Apple 03 - Modified: 2024-04-15 07:30:02 - Feat.: - Title: Predaj iPhonov klesá. Apple zaostáva v predajoch smartfónov za Samsungom 04 - Modified: 2024-04-12 14:37:00 - Feat.: - Title: Apple musí čeliť žalobe o 785 miliónov libier kvôli poplatkom v App Store 05 - Modified: 2024-04-12 07:26:47 - Feat.: - Title: Apple čoskoro spustí výrobu čipov M4. Chce nimi vybaviť počítače Mac
menuLevel = 2, menuRoute = style/tech, menuAlias = tech, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
25. apríl 2024 09:13